"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
176Казах ти да не повтаряш като папагал - в Гърция и Белгия няма задължително гласуване за всички. Чети и тогава пиши глупости бе калуне.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 89-та също можеше да гласуваш за различни партии, но имаше ли избор?Ами ти в момента и да не гласуваш, все едно си гласувал, гласът си се разпределя пропорционално при партиите, които влизат в парламента. Няма пълно щастие.
159
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
173Ми аз когато съм решил съм гласувал, когато съм решил не съм гласувал. Като резултат управлението и в трите случая управлението все е било неработещо (както и в периода, когато нашите също са гласували задължително).А ти си прави референдуми, измисляй ми задължения и т.н. Няма лошо. А аз направо ще се счупя от бързане да ги изпълнявам.Ей това гербавото как не измисли нещо ново, а все тупа от нафталина неща от дедо Тошо - задължително гласуване, задължителна казарма и т.н
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами шитни ми ако искаш и твоето право на осигуряване да видя как ще стане
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
70 % от по-младото населението вече напусна България.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А с тия глупости, че имам право КОЙ да бъде си смехопораждащ :)А според теб в Гърция и Белгия грубо са нарушени правата на всички граждани и трябва да бъдат спасени от Мая Манолова:)))Как още не са ги осъдили на международен трибунал за погазване на ЕКЗПЧ не знам?Според теб излиза, че не мога да пусна и празна бюлетинаЗащо да не можеш, нали затова имаш право, упражнявай го ако искаш
155
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
"Право или задължение имам да ползвам парно? Досега си мислех, че имам право, а се оказа, че съм венчан за тръбата в хола:)))"Ми не разбирам какво ти пречи да не ползваш парно ако решиш :).То ползването или неползването на парното е като с гласуването и негласуването - ползвал не ползвал плащаш.
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Право да получаваш и задължение да плащаш са гарантирани 100%, но точният им размер уви се урежда от законите.
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на последните избори над 70% от гласувалите бяха пенсионери и от *** и турското малцинство . Дали това е представителна извадка на българското общество ? Щом нормалните , работещи и движещи тази страна смятат за загуба на време гласуването , аз мисля че вариантът то да бъде направено задължително е добър , тъй като не може да критикуваме едно неработещо управление , когато самите ние не сме участвали в избора му
152
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
правото на вот не може да се купува или продаваАХАХАХАХАХХАХАХЩо може ли? Айде да ти шитна моето право на вот :)
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Право или задължение имам да ползвам парно? Досега си мислех, че имам право, а се оказа, че съм венчан за тръбата в хола:)))
150
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
166За осигуряването питай тиквите от КС как става номера - описали са ти го надълго и нашироко.А с тия глупости, че имам право КОЙ да бъде си смехопораждащ :). Правото е за избор и то се упражнява чрез гласуване или негласуване :). Според теб излиза, че не мога да пусна и празна бюлетина :))), а за да се гарантира това трябва да го правя открито пред всички :))).У ПП ГРОБ нищо старо и болшевишко не е забравено и нищо ново не е научено :)
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом не е ясна ползата от тоя референдум, той е безсмислен. Вижда се от практиката на другите страни, че става даже по-зле ако се приеме.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правото на вот не може да се купува или продаваАХАХАХАХАХХАХАХ
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правото на осигуряване е парично, докато правото на вот не може да се купува или продава.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последен жокерКлючът е думичката ИЗБИРАМ, право на ИЗБОР "КОЙ" да е твоят представител. А дали ще го избираш на задължителни или незадължителни избори е технически въпрос, който държавата решава. По - просто от това не мога.Как мога да имам право на осигуряване, а да съм задължен да се осигурявам според теб???
145
0
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Не е ли по-добре един местен референдум в община Царево с въпрос: да се строи или не по сегашния градоустройствен план? Резултатът непременно ще бъде по-ясен!
144
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
До вотсветни ме - кое право ми се гарантира? Щото аз като чета конституцията виждам, че ми се гарантира правото да избирам държавни и местни органи.След като са ми гарантирали това право, аз преценявам дали да се възползвам от него и да ги избирам или да не се възползвам :)))Но дай да видим, кое ми е правото според теб :)
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито в Гърция нито в Белгия има задължително гласуване за всичкоА за кое има задължително гласуване в Гърция, каква да е цената на маслините ли?Хахах, почна да става супер абсурден спора. Айде със здраве! Референдум ще има за ужас на ***.
142
0
 
4
 
! Отговори
trohi преди 10 години
na 25 mai ste ima sreden prast za bg mafiotskite kradlivi partii i bg mafiotskata kradliva centralna administracia, a predi tova bg evrodeputati ste imat cherven karton ot evroparlamenta.