"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Смех2008 г. не е имало мажоритарен вот. За какъв мажоритарен вот изобщо може да се говори, при положение, че т.н. мажоритарни кандидати са междувременно и водачи в по два избирателни района на партийните листи. Иначе мажоритарно влязоха един куп титани като Боко, Цоко, Фидосова и т.н. Ако това са мажоритарни кандидати аз съм балерина
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобщо не става дума какви да са точно изборните правила, целта на референдума е населението да си каже ясно иска ли мажоритарност или не. Защото в момента няма грам такава, заради измислените страшки на манолоподобните. Като се уточним, че хората задължително искат такава, ще се направи дебат в парламента с граждански организации,специалисти кой вид мажоритарност е оптималната.Но всичко това само при добра воля на управляващи, които се вижда, че я нямат
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 130Може да приемат закон по референдума който разрешава електронно, мажоритарно и задължително гласуване, но точно преди изборите може да го отменят и да си остане стария. Имат просто мнозинство в парламента и не може да стане. Когато се промени парламента, тогава да. Но тогава остава проблема, че референдума е безсмислен и загуба на време и пари. ГЕРБ така се подиграха с референдума за АЕЦ Белене и го отхвърлиха въпреки вота за.
118
4
 
6
 
! Отговори
Смех преди 10 години
Мажоритарният вот е една титанична глупост,звучаща благо в ушите на простолюдието.Някой помни ли с нещо името на мажоритарно избран депутат при изборите от 2008г? Купчина мажоритарни прасета.Електронен вот без електронни подписи е невъзможен!Може би ще гласуваме през фейсбук?Смех!!!!
117
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
До вотДепутатите в обикновено народно събрание нямат задължение да променят Конст. Всъщност и закона за референдумите не позволява да се поставя на референдум въпрос, който противоречи на Конст., както и закони касаещи данъчните, акцизните, осигурителните и междудържавните отношения.
116
0
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
127Ами примерен въпрос, който би бил годен за референдум би бил "Да се избират ли 40(50-100-всички) от 240 депутати в едномандатни райони". При отговор ДА на валиден референдум последиците ще са, че НС ще промени закона по този начин.В случая кво? Отговор ДА на валиден референдум какви последици ще има? Ами гласуват 1 депутат да се избира мажоритарно и са си изпълнили задължението :))) Предполагам разбираш разликата :)))
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги може да променят и закона за референдумите и тогава референдумът няма да има задължителна сила.
114
2
 
2
 
! Отговори
вот преди 10 години
Може, може и нова да се приеме, но ... първо променяш Конст. и тогава променяш противоречащите и закони. А това, което предлагаш е обратното - да се гласува закон и после заради него да се промени Конст.Четеш като дявола Евангелието,нищо такова не предлагам.Предлагам референдум,на който суверенът избира кое как,ако избраното не пасва на Конст.депутатите я променят и после променят закона.Чисто и просто като къпан полицай.Ама някой го е страх?Защо?
113
1
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
128Референдумът не е закон, но при определени обстоятелства поражда задължения за депутатите да приемат конкретен закон. Ако не го направят (макар, че няма срок и не е казано изрично) то те автоматично стават нелигитимни и мандатите им следва да бъдат прекратени, тъй като ще нарушат съществено Конституцията.
112
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
124Кухи, кой е твърдял, че Конст. не може да се променя? Може, може и нова да се приеме, но ... първо променяш Конст. и тогава променяш противоречащите и закони. А това, което предлагаш е обратното - да се гласува закон и после заради него да се промени Конст.Предполагам, че ако имаш елементарни познания в правото разбираш, че всеки закон, който противоречи на Конст. не поражда права и задължения за никой и никой не е длъжен да го спазва.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конституцията няма как да се измени, защото БСП, ДПС и Атака ще гласуват против. Референдумът също не е закон и БСП, ДПС и Атака също ще се против него.
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е въпрос за референдумА кой въпрос е за референдум? Хайде направи един изчерпателен списък кои въпроси да имаме право да решаваме сами? Значи този въпрос не е за референдум, а трябва да го реши бат Сали депутата, защото е голям експерт?
109
3
 
3
 
! Отговори
555 преди 10 години
До АнонименЩях да гласувам за но след това позорно дело каквото и да предложи герб съм против.
108
0
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
115Твоята теза, моята теза - референдума както знаеш не е универсално - за някои неща може да се провежда референдум за други не. Аз по принцип съм голям поддръжник на пряката демокрация. Обаче - не всеки въпрос е годен за референдум. Според мен въпроса на първия референдум беше негоден. Същото е и в случая. За мажоритарен вот - въпроса е общ и неопределен - т.е. не ставаЗа задължително гласуване - противоречи на Констит.За ел. гласуване - спорен, общ и вероятно незаконен.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за осигуровките си пропуснал промяната на Конст. Аааа, значи можела да се променя тази свещена Конституция, така ли? Еее, един да си признае, че от думите на Манолова останах с впечатление, че не може. Имаш право да ИЗБИРАШ КОЙ да те представлява като депутат. Ай ся ми обясни как по - точно задължителното гласуване ти пречи да ИЗБЕРЕШ КОЙТО ТИ харесва?
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко, БСП и ДПС ще приемат законче след референдума и ще резнат пак ГЕРБ. До следващите избори през 2017 г. има много време и референдума ще иде на кино.
105
3
 
3
 
! Отговори
Кроун преди 10 години
Като гледам на снимката кои се подписват, не ми изглеждат да са от младите и красивите,но сигурно са от образованите.
104
1
 
9
 
! Отговори
КНСБ преди 10 години
Народът мноооого добре разбира и знае кое е дбре и кое не,само сегашната тройна вятърни чева коалиция БСП-ДПС-Атака не е наясно- и полагат всички усилия да ни яздят още мооого време!Не само те,а и всички стари и новоизлюпени политици ТАКА И НЕ РАЗБРАХА,ЧЕ НАРО ДЪТ НЕ ЖЕЛАЕ ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН ОТ РАЗНИ ПАРТИИ И ПАРТИЙКИ,тъй като се убеди,че всички те имат една-единствена цел:забогатяване за сметка на обществото! А не си ли мислят,че МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ,ДА ИМ ОБЯВИМЕ БОЙКОТ?ОСТАВКА!
103
5
 
4
 
! Отговори
реклама преди 10 години
Стига сте правили реклама на плевела!
102
2
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До вот - 112В крехката душица на герберунгела болшевизма е дълбоко залегнал. Той под вола теле ще открие :))).Всъщност по Конст. имаш право да избираш както сам си отбелязал. А характерна особеност на всяко право е, че единствено от волята на правоносителя зависи дали да го употреби или не. За държавата съществува задължението да направи така, че той ако прецени да може да си упражни правото.А за осигуровките си пропуснал промяната на Конст. Чети и ще разбереш :)))