Половин милион българи искат да стегнат куфари за чужбина

Емигрантите ни изпратили към родината над 1,7 млрд. евро през 2013 г.
Обновена: 15 фев 2014 11:24 | 15 фев 2014 07:30,
220
Половин милион българи искат да стегнат куфари за чужбина
Снимка: архив, Reuters

"Половин милион българи искат да емигрират", оповестява "Сега". Това са наши сънародници в трудоспособна възраст между 15 и 65 г. - или 19.6% от хората в този възрастов интервал.

В Европа сънародниците ни изкарват 1606 евро среден месечен доход, а Германия стана вече най-желаната трудова дестинация, следвана от Испания.

За близо 40% основната причина да гледат навън е, че просто вече не искат да живеят в България. Това посочват предварителните данни за 2013 г. от национално представително изследване на Икономическия институт към БАН и Агенцията за социално-икономически анализи.

Според оценките емигрантите ни са изпратили към родината над 1.7 млрд. евро през изминалата 2013 г., което значително надвишава чуждестранните инвестиции в България за същата година.

Темата е продължена от друга новина на вестника, която съобщава, че безработицата в България вече надхвърля 13%. Това означава, че над четвърт милион българи не могат да намерят препитание за повече от една година.

Данните опровергават статистиката на БСП от началото на годината, според която през 2013 г. са разкрити 60 000 нови работни места.

Тогава от партията визираха данните за второто и третото тримесечие. Но сега излиза, че това не са постоянни позиции, а ефект от традиционната временна заетост, която се стопява през последното тримесечие на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
11
 
5
 
! Отговори
seira преди 10 години
До имигрант"Българите бягат от комунизма и социализма, а не бягат от българите..."АБЕ ЧИЧО, КЪДЕ И КОГА ГО ВИДЯ ТОЗИ "КОМУНИЗЪМ"?!КАКВИ ГИ ДРЪНКАШ БЕЗ ДА РАЗБИРАШ?... ИЛИ ... МОЖЕ БИ УМИШЛЕНО ИСКАШ И ТИ ДА УЧАСТВАШ В ПРОЦЕСА НА "ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ"?МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ КЪДЕ ПО СВЕТА Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ?А, ИСТИНСКИ КОМУНИСТИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ?
147
17
 
8
 
! Отговори
de gol преди 10 години
Точно така ,заминавайте всички, на мен тук си ми е добре, имам си добра фирма , плащам около 1800.лв. на работниците , ходя си на СПА в Девин , в Родопите на ски, ходя по Пирин, Рила лятото само какво море имаме , след това из Стара планина, голям кеф, най- добре е там където си се родил, но трябва яко бачкане , където и да ходите мързелив ли е човек не може да успее. " Най - голямото наказание за мързеливия и некадърния е бедността" РОНАЛД РЕЙГЪН.
146
1
 
20
 
! Отговори
Vlado преди 10 години
Чета коментари и усещам, че хората са натрупали бая гняв и болка. Моят съвет към всички е да живеят и работят там, където се чувстват добре, без да се замислят чак толкова глобално, защото живота си е техен. Ако се чувстваш добре в България не емигрирай, ако ти е гадно - ТЕРМИНАЛ 2. Всеки сам решава, а кое е правилно или грешно - само времето ще покаже.
145
1
 
12
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Българите бягат от комунизма и социализма, а не бягат от българите. Отделен е въпросът, че българите избягват контакти с българи, защото за 70 години комунизъм, комунистите изтъкаха 90% от хората доносници на ДС, поради което хората проявяват такт и предпазливост. Така, че тази очужденост се дължи пак на комунизма, социализма и не продължавайте да хвърляте кал върху името на българина, защото това са българи, които нямат отечество и не служат за интересите на народа.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако нямаш сигурна работа и жилище по-добре не тръгвай.
143
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 10 години
Данните опровергават статистиката на БСП от началото на годината, според която през 2013 г. са разкрити 60 000 нови работни места."Те от бсп винаги са прави тях..........баа...
142
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички останали живи българи ще заминат, стига да имат възможност.
141
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Човекът е човек когато е на път".В този живот е сигурна само смъртта.Не търсете сигурност,развивайте авантюристичния си дух.Няма по страшно от сигурността на панелката ,жигулата и жителството,което те кара да абдикираш от живота.Умираш бавно ,но сигурно.
140
2
 
28
 
! Отговори
край преди 10 години
И да заминеш и да не заминеш пак ще има моменти в които ще съжаляваш. Това е копнежа по другия възможен твой живот. Не подценявайте носталгията - виждал съм големи хора да плачат като деца. Първото поколение страда много. Разбира се ако има сърце човек. Има си темерути дето му не дреме и майка му да си иде.
139
21
 
7
 
! Отговори
край преди 10 години
Ще пращат естествено - даже малко пращат. Обучавали се в България безплатно и заминали да работят в чужбина - е кой да работи тук че да се плащат пенсиите на родители им. Обучаваните държавна поръчка трябва да имат задължение да си плащат осигуровките в България десетина години пък да работят където си искат. А иначе виждали сме ги в чужбина колко са "добре" нашенците. Живеят до летището в Чикаго заедно с афромаймунчовците и не се връщат да не излизе чеса преееани
138
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само че сега изпращат, защото много от тях имат възрастни родители тук или семействата им са тук. След време родителите няма да ги има, семействата най-често се изнасят, щом се осигури постоянна работа и някакъв сигурен доход и тогава.....какво ще стане, на кого ще се чака да крепи държавата? Факта, че емигрантите да крепят икономиката не е радостен, стряскащ е .....
137
21
 
4
 
! Отговори
леле-мале преди 10 години
И като изчезнете ***- голяма работа.Едно зло по малко на света.
136
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"емигрантите ни са изпратили към родината над 1.7 млрд. евро през изминалата 2013" - а чуждестранните "инвеститори" в България са изнесли от България десетки милиарди.
135
3
 
36
 
! Отговори
роро преди 10 години
и аз заминавам,много мислех,но няма надежда,брат ми от 7 години ме вика при него в Нова Зеландия,ама аз не та не,скоро продадох всичко апартаменти,кола и на 4 март летя за новата ми родина,не мислете че ми е леко но 40 години съм и сега всичко отначало
134
2
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Аааааааа, ще се сетите алчни политици, ама мандалото лопна, никой няма да остане и да ви храни електората, сами се оправяйте.
133
11
 
5
 
! Отговори
Една мацка преди 10 години
Аз работя в Германия от 2 год/ ходя и се връщам, когато си искам, не постоянно/, имам висше и полувисше образование, но работя в еротичната индустрия и не се срамувам от това.От Варна съм и трябва да ви кажа, че по-красив град от нашия няма, поне в Германия. В началота мислех да емигрирам и да взема сина си, но хората са казали "камъкът си тежи на мястото".Какво ще стане, ако всички решат да емигрират, то в Б-я няма да останат хора под 50 г.
132
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
половин милион българи живеят без надежда, без бъдеще !и кой ще остане в тая държава? Турци и ***!крайно време е да кажем - Свобода или Смърт! и ОСТАВКА на предателите в Народното Събрание!
131
17
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
точно така:завършват безплатно в България,след което заминават за чужбина и остават там да мият чинии.ЛОШО НЯМА,НО ДА СИ ПЛАЩАТ ОБУЧЕНИЕТО ТУК.А,между другото тези,които искатха да даминат,заминават,без непрекъснато да ни плашат,че ще заминават!
130
7
 
35
 
! Отговори
Shark преди 10 години
И правилно. Аз не заминах и сега съжалявам, и то ужасно много. Затова казвам на децата ми да завършват университета и да се оринтират към магистратури навън. Разбора се после остават там. Ако е рекъл господ, не съм престарял, може и аз да замина. Но и да остана, поне ще знам че децата ми няма да живеят в тази клоака на света!!!
129
2
 
26
 
! Отговори
seira преди 10 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:136 ГОДИНИ СТИГАТ!!!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!