Няма да правим 15-годишните космонавти!

БСК защити идеята си децата на 15 г. да работят законно
Обновена: 25 фев 2014 14:07 | 25 фев 2014 09:40,
112
Няма да правим 15-годишните космонавти!
Снимка: архив, Reuters

„Няма как да бъде организирана реформата в образованието и въвеждането на дуалната система без достъп на 15-годишните до трудовия процес“, коментира в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Идеята на работодателите е да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно, която е остро критикувана от КНСБ.

По думите на Бранков по този начин работа могат да започнат не само учащите, но и тези, които отпадат от училище.

В момента децата между 16 и 18 години могат да работят, но само след изрично разрешение от Инспекцията по труда, което показва контрол върху работното място, поясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той нарече „абсолютен цинизъм” думите на председателя на стопанската камара Божидар Данев, който заяви в интервю за „24 часа“, че „15-годишните не могат да работят, а 13-годишните могат да раждат”.

Според Димитров предложението на БСК не е добре обмислено и не са уточнени условията и секторите, където да могат да работят 15-годишните.

„Очевидно нямаме намерение да правим 15-годишните космонавти или да работят в АЕЦ „Козлодуй”, контрира обаче Бранков.

Според него щедрата социална система, въведена от Емилия Масларова, не доведе до демографски бум. Поводът за неговия коментар са предложенията на камарата за отмяната на отпуските, които се полагат на майките по време на майчинството.

„Държавата трябва да поеме цената на демографската си политика”, коментира още Бранков и допълни, че майките нямат интерес две години да бъдат извън пазара на труда.

Без работа у нас са близо 500 хил. души, заяви още Бранков. Според него през годините има различни мерки, които се наслагват и така много хора нямат достъп до пазара на труда. Това е наложило и изготвянето на предложенията на камарата.

Сред тях е възможността за „прехвърляне на работници” между компании. Тази мярка беше определена като недопустима от синдикатите. Пламен Димитров, председател на КНСБ, коментира, че „хората не са машини”, за да се преотдават под наем, нито служителите са „крепостни селяни”, за да могат да се прехвърлят в други компании, когато техният основен работодател няма поръчки.

Тази възможност обаче е европейска практика, категоричен беше Бранков.

Пламен Димитров критикува и промените в Кодекса на труда, внесени от депутати от "Коалиция за България", защото отразявали само исканията на работодателите. Според него също не трябва да има различни правила за малките и средните предприятия.

"Не може да има отделен Кодекс на труда за малките и средните предприятия", категоричен беше той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: БСКДимитър Бранков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Той нарече абсолютен цинизъм думите на председателя на стопанската камара Божидар Данев, който заяви в интервю за 24 часа, че 15-годишните не могат да работят, а 13-годишните могат да раждат.Цинизъм или факт ?????
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНали се сещаш, че не може да поставиш равенство между един "дипломиран" и един 15-годишен. Ако знанията им са на едно ниво - дипломирания спокойно може да си изяде дипломата :)
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера какво толкова имате против 15-годишни, които имат желание да работят. Ясно е че, че едва ли ще е тежка физическа работа. Аман от мамини синчета и дъщерички, които мислят, че картофите идват от рафта в магазина.
80
2
 
1
 
! Отговори
г преди 10 години
Трябва да могат да работят, как младжите да се приучат на работа, ако нямаме собвенно стопанство или къщи. Винаги младите хора са работили и не саставали нито *** , нито глупави.
79
2
 
5
 
! Отговори
Ово преди 10 години
Който не му се учи-да бачка!Грубо звучи,но знаете ли каква мъка е да се трепеш да накараш едни *** да учат,след като те не искат това?Освен това пречат и на тези,които са мотивирани за учене,творчество.Струва ми се ,че дойде време разделно и за образованието.То не е лъжица за всяка уста.Стига илюзии за всестранност,за многостранност,висока масова образованост!А може би е време да се преосмисли и идеята за задължителното образование до 16-годишна възраст,след като не изпълнен закона на Омарч
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо всички са толкова учудени? Не разбрахте ли, че на държавата и на така наречения "бизнес" не му трябват умни хора с мнение и възможности, а невежи и неграмотни роби, които са готови да работят за насъщния за жълти стотинки. На 15 годишните ще им плащат най- много 1/3 от заплатата на един дипломиран работник или служител и ще се мотивират, че няма нужния ценз, а как ще го получи на никой не му пука..
77
1
 
7
 
! Отговори
някой си преди 10 години
дааа,сутеньорите се нуждаят от свежа плът....къде ще работят 15 годишни момичета-ами сервитьорки,барманки и танцьорки...то за големите няма работа нормално платена,а сега искат да узаконят нищожните ари които плащат,щото на децата си имат оправдание да плащат по 100 лева на месец и да ги изкушават да си докарат още пари чрез проституция...
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не отговори на коментара ми под N 25 ! ! ! Платените драскачи Кирил , Симо , Хараламби и т.н. ВИЕ никога не сте работили ! ВЕИ сте срам за работещите хора !
75
1
 
6
 
! Отговори
Хараламби, напротив! преди 10 години
Работата на 15 няма да е пожелание! Това, което каза министърката на образованието е напр. 2 дни работят- 2 дни учат. Това било дуална система. Съвсем ще опапаме образованието тогава. Въобще няма да коментирам по колко ще се плаща на непълнолетните и по колко часа ще работят. Те и сега могат да работят, просто от работодателите се изискват набор документи, които да гарантират съответни условия на труд. Освен това, сега не могат да работят повече от 4 часа на ден. Спазвали се? НЕ!!!
74
3
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До 78:аа, това ли било, страх те е 15 годишните да не ти вземат хлебеца :) е, ако един нищо и никакъв 15 годишен пикльо може да бачка това което и ти, за какво са ни такива като тебе?
73
7
 
5
 
! Отговори
радко преди 10 години
значи не може 15 годишните да работят, ама може да се обличат като *** и да висят по дискотеките и да "свалят" дебели чичковци?
72
11
 
8
 
! Отговори
Харалампи преди 10 години
Отказвам се да пиша и дори да чета коментарите. Може ли да има толкова изкривено и изкривено пост социалистическо мислене. Чакате всичко на готово. Учите и децата си на това. В днешните времена трябва много да дадеш от себе си, за да получиш нещо повече от социална помощ или мижава заплата. Затова някой от сегашните деца ще станат добри бизнесмени или високо платени кадри, защото още от сега се учат на знания и трудолюбие. Пфу. Не ми пука за минусите и подигравките ви - няма да ги чета.
71
6
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ей, големи сте робчета. хората ви махат ЗАБРАНА, вие вместо да се радвате квичите като ***
70
7
 
7
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Работя от малък на село.Сега съм проектант, но още съм благодарен на дядо ми - строител, че ме е научил да кова пирони, изливам бетон, връзвам арматура, редя керемиди. Не може човек да проектира с материали, които не е ползвал на живо, разликата от смачкания иглолистен материал или твърдия дъб, ронливия "постен" бетон. Ако нещо не си го пипнал нямаш шанс после да учиш хората да го ползват.Работил съм и като работник в машиностроителен завод, има инженери които не различават стомана от ***...
69
4
 
11
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
До Харалампиаве топан,ти на 15 години ИСКАШЕ ли да работиш???То да се гърбят децата е най лесно,а работодателите МАСОВО нарушават закона с големите хора,та за децата ли!!Айде у лево....и какво като ми се води трудов стаж,пенсията се взема при навършени години,мама ви демагогска,като видим детето на някой от БСК да бачка на 15 години ще пратя и моето,МАРШ!
68
1
 
4
 
! Отговори
Харалампи/Кирил преди 10 години
То и до сега в закона секс с непълнолетни или малолетни се наказва много строго, ама какво от това? Като няма държава законът е врата у поле, както казват шопите.
67
9
 
2
 
! Отговори
Харалампи преди 10 години
Какви глупости пишете? Никой няма да кара децата ви да работят! Но в закона се предвижда само възможност за тези 15 годишни, които искат да работят легално. Така ще им се води трудов стаж и всичко ще е легално...
66
1
 
10
 
! Отговори
ахахахахахах преди 10 години
по времето на бай тошо,,когато ходехме по бригади-и си беше ВЕСЕЛО,кой врякаше че това било експлоатация на детски труд???а сега ВМЕСТО да учат и да имат развитие-дай да бачкат от 15 годишни та докато умрат-а новите капиталисти и властимеющи да нямат никаква конкуренция,е това е новото "демократично"виждане...ха честито,още отсега почва отсяването-да го ду.ат бедните
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
работата на струг е ОПАСНА работа - все по-малок ще стават стругарите. хората искат да работят зад бюро или в най-лошия случай да имат собствен кабинет - с компютър и други джаджи. Акщо ен се направи един стругар да получав сума от порядъка на 10-15 000 лева вес по-малощ ще стават стругарите - таиз рабоат е невероятно опасна -едно стуржка в ухото или окото и си инвалид за цял живот...
64
3
 
7
 
! Отговори
Даскал преди 10 години
Народе, събуди се!Червените *** обещаваха нови работни места, но вместо това безработицата се удвои.Вместо да намерят къде да работят сегашните безработни, те искат, като през феодализма да експлоатират невинен детски труд!!!Станете хора и изметете тия сатрапи, защото преминаха всякакви граници на наглостта!Нужно ни е нормално правителство, без БСП и ДПС !Волен и Бойко са същите червени *** като Станишев и Местан.Трябва като украинците да отвоюваме страната от поробителите си - депутатите