Режат парите на болниците с 20%?

НЗОК ще иска свиване на прогнозните бюджети, Андреева притеснена
Обновена: 6 мар 2014 17:05 | 6 мар 2014 16:00, Камелия Цветанова
87
Режат парите на болниците с 20%?
Министър Таня Андреева. Снимка БТА

Най-вероятно НЗОК ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Това съобщи здравият министър Таня Андреева пред ресорната парламентарна комисия, като призна, че и тя е разтревожена от тази информация.
 
Преди седмици тя е разговаряла с управителя на НЗОК Румяна Тодорова, която й е казала, че ще се наложи да се намалят прогнозните бюджети, но не е разяснила детайлно намеренията на касата. „Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, призна Андреева.

Още по темата
Тя добави, че Тодорова не уточнила размера на лимитите, но следващата седмица предстои заседание на УС на НЗОК, на което ще се обсъдят подробности.

"Ако ме питате за моето мнение, смятам, че в Касата трябва да се върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства, и да има повече за медицински дейности”, каза тя пред депутатите.

Според Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, ако се орежат бюджетите на болниците, ще се повтори ситуацията от края на миналата година, когато имаше масово недоволство сред лекарите. Той дори не изключи възможността  БЛС да вземе и решение за протести.
 
Таня Андреева съобщи още, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина е показала, че има забавяне на разглеждане на досиета поради няколко причини: изчакване на експертизи от експерти на фонда, забавяне при предоставянето на офертите от лечебните заведения, към които е отправено запитване и повече от три пъти увеличен брой на подадените молби на родители.

"Максимално бързо ще се изработи нов правилник на фонда и ще има промени, за да се оптимизира работата му”, обеща здравният министър.
 
МЗ е подготвило и законови промени, за да се реши проблемът с джипитата, които нямат придобита специалност „Обща медицина”, заради което можеха да загубят практиките си в средата на тази година.

Срокът за придобиване на специалност ще се удължи с 6 години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Андреева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е ,че болниците източват много пари, които изобщо не стигат до пациентите. Два пъти ходя за манипулации в б-ца Св.пантелеймон в Младост и дваат пъти пишат ,че съм лажал 5 дена и съм ползвал сумати лекарства. Днес в аптеката пак един дядо разказваше ,че в епикризата му пишело същото, а той нищо не е ползвал.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами направо ги закрийте и ще се оправяме както са се оправяли хората преди 1500г. Туй бавачки, помади, туй онуй. Аз ще се специализирам като древен хирург - ще режа с един трион крайници и ще наливам после ракия в/у раните.
27
0
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
И заемите свършиха ,и сега какво правим ? "в Касата трябва да се върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства, и да има повече за медицински дейности - е и като няма лекарства да си ги носим от къщи ли ? С какво ще ни лекувате там ? Какви ще са дейностите - настаняване и пълен пансион на малцинствата в болничните заведения ?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
или ние или те
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължавайте да подкрепяте еврогейския съюз,той ни води към тъмните светлини!
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За депутата Данаилов френска болница, а народа к*рец
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е безплатния цоцолизъм свършва - идва цоцолизъм ама платен!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека си припомним и за онзи 1 милиард от резера дето замина ннякъде
21
1
 
8
 
! Отговори
Карай да върви преди 10 години
То народа нали е здрав и хич не ходи по болници да го лекуват,пък и другарчетата обещаха мед и масло за народаr,и го изпълниха на 200 процента,питай Станишев,а само някакви си нови автомобили и любовници за Парламента.Та така си като няма живот на тоя свят,управниците ни готвят скоротечно пътуване на Оня.На Обединената партия атака-бсп-д/п/с-дудук с много любов.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙТО ИМА ПУШКА,НОЖ,БРАДВА,ПИСТОЛЕТ,ТОПКИ И СМЕЛОСТ ,ДА ИЗЛИЗА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА,ПО ДОБРЕ МЪРТВИ С ДОСТОЙНСТВО ПРЕД БЕДНИ ИЗНАСИЛЕНИ И ОГРАБЕНИ,НА ВОЙНА БРАТЯ
19
1
 
4
 
! Отговори
Кан Аспарух преди 10 години
До Анонимен 18Е как кой бе, чедо? Баш тия, които Мъдър Раша ги научи как се краде по комунистически.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЛИ БОЙКО АНФЕТА ОТЧЕТЕ ИЗЛИШАК ВЪВ ЗДРАВНАТА КАСА И ВЪРНА В БЮДЖЕТА 1 МИЛИАРД И 400 МИЛИОНА,СЕГА И ТЕЗ *** КРАДЪТ ОТ ТАМ,Е КАК ДА ИМА ПАРИ ЗА БОЛНИЦИ,ТО ЗА РЕВАНОЛ НЯМА,АМА ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И БОЛНИ,ВИЕ СТЕ СЛУГИ СЪС ЗАЕМИ,НЕ ГО РАЗБИРАТЕ ЛУКСА,ТРЯБВА ДА ИМА ЗА ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ
17
0
 
18
 
! Отговори
ген.Нориега Тиквенов преди 10 години
И тази "новина" я казват в деня в който са си гласували купуването на нови коли???ВЪРХОВНА НАГЛОСТ от КРАДЦИТЕ с имунитет!!! Само тоягате ще ги оправи тия *** нагли!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И пак социалистически *** да гласувате за тези, нали? Все пак 250000 работни места ви дадоха, махнаха ви плоски данък, махнаха данъка върху лихвите по депозитите, АЕЦ Белене ви построиха и т.н. и т.н.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО ГУША МИ ДОЙДЕ ОТ ТОЗИ СКАПАН ЕС,ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ,БЪЛГАРИЯ С РУСИЯЯЯ,ДА ВИДИМ КОЙ Е ВЗЕЛ ПАЧКИТЕ НА ПОСЛЕ,КАК ЩЕ БЯГАТ КАТО БИТИ КУЧЕТА ПРИ БРАТЯ ГАЛЕВИ
14
2
 
14
 
! Отговори
депутат преди 10 години
малко са 20 процента,трябва поне 50,все пак трябва да си вземем нови коли нали?
13
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За всяка рецепта се налага нов преглед ,такса и т.н.После нямало пари.
12
2
 
16
 
! Отговори
ми4 преди 10 години
Свършиха ли паричките мойто момичи ? Амчи то 1,5 милиона работят и внасят осигуровки :):):)Айде не се прави на ощипана булка ами пиши на НОрешарски да стяга нов заем :):):)
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО ВАЖНОТО Е ДА ИМА ЗА ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ,ВИЕ СТЕ ПРОСТИ ХОРА,ЗА ВАС И ВАШЕТО ЗДРАВЕ НЯМА ПАРИ,ПОТУРЧЕНИ СТЕ ОЩЕ,СТРАХЛИВИ И ПЛАХИ СТЕ,АБЕ ПРОСТИ СТЕ
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българска работа...