Режат парите на болниците с 20%?

НЗОК ще иска свиване на прогнозните бюджети, Андреева притеснена
Обновена: 6 мар 2014 17:05 | 6 мар 2014 16:00, Камелия Цветанова
87
Режат парите на болниците с 20%?
Министър Таня Андреева. Снимка БТА

Най-вероятно НЗОК ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Това съобщи здравият министър Таня Андреева пред ресорната парламентарна комисия, като призна, че и тя е разтревожена от тази информация.
 
Преди седмици тя е разговаряла с управителя на НЗОК Румяна Тодорова, която й е казала, че ще се наложи да се намалят прогнозните бюджети, но не е разяснила детайлно намеренията на касата. „Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, призна Андреева.

Още по темата
Тя добави, че Тодорова не уточнила размера на лимитите, но следващата седмица предстои заседание на УС на НЗОК, на което ще се обсъдят подробности.

"Ако ме питате за моето мнение, смятам, че в Касата трябва да се върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства, и да има повече за медицински дейности”, каза тя пред депутатите.

Според Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, ако се орежат бюджетите на болниците, ще се повтори ситуацията от края на миналата година, когато имаше масово недоволство сред лекарите. Той дори не изключи възможността  БЛС да вземе и решение за протести.
 
Таня Андреева съобщи още, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина е показала, че има забавяне на разглеждане на досиета поради няколко причини: изчакване на експертизи от експерти на фонда, забавяне при предоставянето на офертите от лечебните заведения, към които е отправено запитване и повече от три пъти увеличен брой на подадените молби на родители.

"Максимално бързо ще се изработи нов правилник на фонда и ще има промени, за да се оптимизира работата му”, обеща здравният министър.
 
МЗ е подготвило и законови промени, за да се реши проблемът с джипитата, които нямат придобита специалност „Обща медицина”, заради което можеха да загубят практиките си в средата на тази година.

Срокът за придобиване на специалност ще се удължи с 6 години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Андреева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
14
 
! Отговори
чичо@уй преди 10 години
Е .... К' ва я мислихме, к' ва стана !
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩО РЕВЕТЕ БЕ,МИ ТВА Е ДЕМОКРАЦИЯ,АКО СТЕ БОЛНИ ИМАТЕ ПРАВО ДА УМРЕТЕ,ОСВЕН АКО НЕ ДЪЛЖИТЕ ПАРИ НА МВФ И ЕС,МИ МОЛЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА И ТАМ АКО НЕСТАНЕ ,ЛЕКА ВИ ПРЪСТ
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е те парите знаем каде ще отидат,ще ги раздадат на *** и пенсионери.
6
1
 
22
 
! Отговори
Едноокия Янко преди 10 години
Кога *** ще си плащат.Надсмиват се над пенсионерите ,че нищо не плащат.Трябва да се скопяват.
5
3
 
23
 
! Отговори
ЗАЩО преди 10 години
"Лошия" бюджен на Данков изкара до октомври ............А добрия на *** до началото на МАРТ ЗАЩО
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво стана с болницата в Девин, колко нови болници ще отвориш с този бюджет? Лаехте като бесни в опозиция, а сега се оглеждате като пръднали в тесен асансьор.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво стана бе *** заспала, нали се правеше на много умна. И ти ли я докара до под кривата круша. Добрите комунисти да умрелите комунисти!
2
1
 
18
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Те едни болници..мизерия и отношение на персонала като към животни.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За социални ли ще се преразпределят?Да не вземем и ние да развеем скоро знамето на Руската федерация? (шеговита ирония)