Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши

Предлага се и имуществена санкция за търговци, които допускат нарушение на режима
10 мар 2014 17:20,
112
Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши
Снимка: sxc.hu

Нови законодателни мерки срещу нарушенията на забраната за тютюнопушене на закрито предлагат от Министерството на здравеопазването. Те са записани в проект за изменения и допълнения в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане на сайта на здравното ведомство.

Предлага се да бъде изведен от експлоатация обект, на който е наложена санкция за повторно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. За такива обекти Регионалната здравна инспекция ще издава заповед за извеждане от експлоатацията на обекта за срок от един месец. За периода, в който обектът е спрян от експлоатация, на видно място се поставя табела с надпис, обозначаващ, че обектът е спрян от експлоатация до определена дата, поради нарушаване забраната за тютюнопушене, пише в проектодокумента.

Регламентира се и налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект, да бъде нарушен режимът.

Предлага се и въвеждането на дефиниция на понятието "закрито обществено място". Това ще бъде всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Чрез специална наредба на Министерския съвет ще бъдат определени и изисквания за обозначаване на забраната за тютюнопушене на закритите обществени и работни места.

Според поправките в Закона за здравето пушачите в нарушение се наказват с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв.
 
Глоби се налагат и на собственици на заведения или фирми, нарушили парвилата. При едноличните търговци санкцията е от 1000 до 1500 лв. и от 1500 до 3000 лв. за второ провинение. А при юридическите лица наказанията започват от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.

Мерките за затягане на контрола по забраната за пушене на закрито идват няколко месеца, след като дебатът за либерализиране на забраната отново излезе на дневен ред. Последният опит забраната за пушене да бъде смекчена беше в края на миналата година непосредствено преди новогодишните празници. Опитът обаче да се смекчи цигареното табу беше неуспешен, тъй като мнозинството депутати гласуваха против.

Още в началото на 2014 година обаче беше обявено, че депутати ще направят нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито чрез поправки в Закона за здравето. Хасан Хаджихасан от ДПС обяви, че ще се иска облекчаване на пълната забрана като се предложи заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Какви са тия простотии пак бе. Що не вземете да бесите пред заведенията пушачите. Това ли е проблема на българия.
86
1
 
0
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Самата дискусия- да се пуши или да не се пуши в заведенията в България говори за това, колко пропаднала държава сме. Тури му пепел!!!
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бар Sweet в зала Фестивална! Вътре се пуши на харабия! Явно собственика е ***, щото докато беше ГЕРБ на власт там не се пушеше. Срамота е! Два декара заведение, а цялото вони на лисичарник и да се правят че не го виждат инспектори и каквито са там шушумиги на държавна службица взимащи рушвети!
84
4
 
16
 
! Отговори
лекар преди 10 години
Здравното министерство да предложи адекватни мерки за профилактика и лечение на заболявания, да премахне потребителската такса са посещение на лекар от здравно осигурените, да премахне задължителното здравно осигуряване на безработни, а не да се занимава с това кой пуши и къде.
83
3
 
3
 
! Отговори
клуб НИСИ Русе преди 10 години
Чл. 218. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Който наруши чл. 54, чл. 56 или 56а, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 500 до 1000 лв.(2) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Ако нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец, имуществената санкция е от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв.(3) (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009
82
2
 
0
 
! Отговори
клуб НИСИ Русе преди 10 години
Регламентира се и налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект, да бъде нарушен режимът.Това доказва,че до сега не са били правилно съставени актовете. Това е основното в промяната,а не затварянето за месец. Никъде до сега не бе вменено обстоятелство от фирмите да не допускат тютюнопушене.Чл. 56. (1) Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места.Чл. 218. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Който наруши чл. 54, чл. 56 или 56а, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а
81
4
 
12
 
! Отговори
Асан-Бандероло преди 10 години
Нема да ми разваляте бизнесо!От утре задължително трябва да се пуши навсякъде!Настинка при децата се лекува с цигара в устата!А и какво после ще правят производителите на тютюн и фабриките за цигари?Абе що си мислите, че ще ни спрете бизнеса с някакви докторски простотии.Я ***.
80
5
 
18
 
! Отговори
sickboogie murder преди 10 години
В люлинското Джепе се пуши на корем....сервитьорите съвсем любезно те питат ..маса за пушачи или за Не пушачи.. мани,....аз съм пушач,но правилата и закона нрябва да се спазват....за това сме на това дереже.....никога няма да се оправи тая държава....Бай *** ,ще си живее винаги в нас българите! Е т'ва е истината.....
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Нова година ходихме във Веселото село в Борисовата градин. По едно време раздадоха чашки пластмасови за пепелници. И вътре си стана кочинка...Но нали е село, при това весело.. Но не очаквах да е и кочинка..
78
2
 
3
 
! Отговори
сиистра преди 10 години
след 17.30 всички заведения в Град Силистра се пущи,влезеш в заведение веднаги ти носят пепелник или чаша с вода.Заведенията са абонирани,тоест ако не искат да те проверят си плащ такса спокойствие и си работиш без проблем-пуши се
77
6
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Оня ден си пала фазеро у метрото, па като долете един полицай, па като се разпеняви... Викам му: К'фо сакаш бе!? А он - "Гаси цигарата..." и ме плаши нещо. *** язе са не плаша ич. Теглих му една, а ан викна още некакви, та после требвашер да обеснявам, че вече така нема да права, ама после си запалих у Кауфландо! Они че ми кажат на мене дека шъ пуша и дека не... Язе съм Софиянец!
76
5
 
8
 
! Отговори
До Shark преди 10 години
Това не е доносничество. Отвори тълковния речник и виж какво значи да си доносник... Това, за което говориш, се нарича ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.
75
7
 
5
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 10 години
Пушенето е полезно! От него умират само непушачите. Ама умират от яд! Щото Аз им пуша и им го духам в носовете! А те се карат, щото се мислят за колтурни.Ама пък аз ще си пуша и ще си садя тютюн на балкона!
74
9
 
6
 
! Отговори
Пушач! преди 10 години
Ей, няма да ми пречите да ви смърдя! Това е начина да си избивам комплексите!Вие какво искате - да ходя да правя поразии ли!Я да вирвите да си седите по къщите. Мен ще ме оставите да си пуша и в болниците! То и докторите си пушат, докато правят операции. Чух го от комшийката - тя е сестра в Св.Наум.
73
2
 
7
 
! Отговори
12 преди 10 години
До 11. Аи ако върви така и домовете ни ще бъдат обявени за обществени места. БАЙ БРАДЪР ВИЖДА!!!
72
0
 
26
 
! Отговори
до "светия сино преди 10 години
В парламента, в кабинетите на партиите се пуши поголовно.На "Позитано" в кафенето им се пуши до припадък.ПИТАМ: КЪДЕ СА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ И ЗАКОНИТЕ САМО ЗА ПЛЕБЕИТЕ ЛИ СА?
71
0
 
6
 
! Отговори
asd преди 10 години
Ако ще да решат и да ги разстрелват, от след 17 часа няма кой да го прави :)
70
19
 
20
 
! Отговори
Shark преди 10 години
В момента по новините на БТВ дават един доносник как се обажда и докладва заведения в които се пуши. И това го представят за нещо много доблестно. Никога няма да се оправим, докато сме народ от донсници, няма да се оравим, това е. Мажат ни очите с несъществуващи проблеми, а истинските - за тях не се говори. А те са монополите, цените на ток, вода, горива, доходите.... ИСКАМ УТРЕ ДА ВИ ОГРАНИЧАТ ПОЛЗВАНЕТО НА ИНТЕРНЕТ, ТА ДАНО СЕ ОСЪЗНАЕТЕ!!
69
9
 
17
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Попче, не се опитвай да ми пречиш да живея, щом не ти изнася сменяш заведението. В маса заведения се слуша чалга, но аз не влизам там да обяснявам на хората да не я слушат и да я спират.
68
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавана не споря по темата за тютюнопушенето с гнусните пушачи.Да спориш със зависим от никотина човек, увреждаш здравето си , даваш си пари за едно НИЩОе под достойнството на всеки нормален разумен човек.Само да спомена, че в Китай се затягат мерките защото всяка година умират по 1 милион от болести свързани с тютюнопушенето, но най-вече защото здравната им система се задъхва от тези зависими зомбита