Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши

Предлага се и имуществена санкция за търговци, които допускат нарушение на режима
10 мар 2014 17:20,
112
Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши
Снимка: sxc.hu

Нови законодателни мерки срещу нарушенията на забраната за тютюнопушене на закрито предлагат от Министерството на здравеопазването. Те са записани в проект за изменения и допълнения в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане на сайта на здравното ведомство.

Предлага се да бъде изведен от експлоатация обект, на който е наложена санкция за повторно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. За такива обекти Регионалната здравна инспекция ще издава заповед за извеждане от експлоатацията на обекта за срок от един месец. За периода, в който обектът е спрян от експлоатация, на видно място се поставя табела с надпис, обозначаващ, че обектът е спрян от експлоатация до определена дата, поради нарушаване забраната за тютюнопушене, пише в проектодокумента.

Регламентира се и налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект, да бъде нарушен режимът.

Предлага се и въвеждането на дефиниция на понятието "закрито обществено място". Това ще бъде всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Чрез специална наредба на Министерския съвет ще бъдат определени и изисквания за обозначаване на забраната за тютюнопушене на закритите обществени и работни места.

Според поправките в Закона за здравето пушачите в нарушение се наказват с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв.
 
Глоби се налагат и на собственици на заведения или фирми, нарушили парвилата. При едноличните търговци санкцията е от 1000 до 1500 лв. и от 1500 до 3000 лв. за второ провинение. А при юридическите лица наказанията започват от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.

Мерките за затягане на контрола по забраната за пушене на закрито идват няколко месеца, след като дебатът за либерализиране на забраната отново излезе на дневен ред. Последният опит забраната за пушене да бъде смекчена беше в края на миналата година непосредствено преди новогодишните празници. Опитът обаче да се смекчи цигареното табу беше неуспешен, тъй като мнозинството депутати гласуваха против.

Още в началото на 2014 година обаче беше обявено, че депутати ще направят нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито чрез поправки в Закона за здравето. Хасан Хаджихасан от ДПС обяви, че ще се иска облекчаване на пълната забрана като се предложи заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 71Не съм се и опитвал да си представям, просто си посещавам нормални заведения тук (на острова). Цццц написах чалга и кисели газари и веднага ми нацъкаха минусите, говори доста за аудиторията на днес.бг.Поздрави.
66
11
 
15
 
! Отговори
попа преди 10 години
на някой хора им харесва да смърдят на *** на мен не .бил пушач окей вони си във вас и не ми пречи да дишам
65
12
 
8
 
! Отговори
jane преди 10 години
Много ми харесват идеите им. Крайно време е забраните да започнат да се спазват.Така че а дано, ама надали...
64
6
 
17
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Какво им пречат външните пространства, заградени с ветроупорни завеси през зимата? Въпроса е и към войнстващите непушачи, какво ви пречат?
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 69! Не позна , *** с чиновническа чанта!Нищо не можеш да си представиш с кухата си главица!
62
5
 
20
 
! Отговори
2883 преди 10 години
Докато си мълчим ще ни заливат с всякакви забрани!Време е да ги натирим тези безхаберници!В парламента пушат , а в кръчмите и баровете не може.Айде бе.
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До реалистМога да си представя каква е музката и аудиторията - слуша се чалга и е пълно с кисели гЪзари.
60
7
 
13
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Те ли саги направили тези заведения, че да ги затварят?
59
8
 
13
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Присъди за доносниците и дабъдат уволнявани от работа.
58
14
 
27
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Имам си собствено заведение , пушач съм и винаги при мен се е пушело!Знам поне 10 начина за борба със забраните и като свободолюбив човек ви казвам-Който иска да пуши , да пуши!Който иска чист въздух-да си направи заведението за непушачи!Клиента има право на избор!Забраните раждат корупция , доносници и близачи на чиновнически ***!Избора е ваш.При мен винаги е пълно с хора и с настроение.
57
15
 
8
 
! Отговори
Varnenec преди 10 години
Happy във Варна се пуши яко. в 80% от заведенията във Варна се пуши. Срам и позор.
56
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нечовешко!Така съм дискриминиран!!!Лишават ме от единствената ми останала възможност да се реализирам, като смърдя на рата около мен!А това ми доставя страшно удоволствие - деца, на които воня, а те ме гледат с ужас, НО ГЛЕДАТ МЕН!!!Някакви възрастни, които ме гледат с отвращение, НО ГЛЕДАТ МЕН!!!Келнерите, за които съм ЕДИНСТВЕНОТО спасение и са готови да ме цунат по оная работа, защото ЗАВИСЯТ от Мен!Това е ЕКСТАЗ! Майната им на непушачите!Пушете като Мен!
55
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако това го напрявят, ще гласувам за БСП за първи път в живота си
54
0
 
10
 
! Отговори
А така преди 10 години
Сначи в Перник ще работят само две аптеки и една детска градина... Всъщност, само една аптека.
53
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НякойТова със забраната за пушенето е като сухия режим през 20те години в щатите.Прав си, тогава се появяват мутри, гангстери и мафиоти в следствие на тъпите и нелогични забрани, които разоряват нормалните, а правят определени хора милионери. Затова ***, който си пада моралист и подкрепя шантави закони още дълго ще духа супата.
52
14
 
13
 
! Отговори
Ели преди 10 години
Браво.Така трябва.Нарушетелите трябва да бъдат санкционирани.Никакво падане на забраната.Стига са се правили на големи тарикати и пушачи и собственици на заведения нарушаващи закона.
51
1
 
12
 
! Отговори
СМЕТКИТЕ ЗА ТОК преди 10 години
СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ОТНОВО СА ЗАВИШЕНИ !Въпреки топлата зима през януари и февруари сметките за ток във Велико Търново отново са завишени като миналата зима !Престъпниците от Енерго про отново правят произвол и се гаврят с хората.Не знам как е по другите градове, но новите сметки за ток тук са по-високи от нормалното.Боко падна от власт именно заради високите сметки. От тогава уж цената беше намалявана няколко пъти ...Орешарски, стъпи на врата на ЕРП-тата или ще последваш Боко !
50
5
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Подкрепям.Затваряй
49
5
 
12
 
! Отговори
ACID преди 10 години
До КазусКато не може да го изхвърли физически се вика полиция. А да влязат инспектори ТОЧНО в този момент е по-скоро драматизирана история, която може да служи като аргумент на пушачите.
48
9
 
9
 
! Отговори
Казус преди 10 години
Сладкарничката е малка, в нея работи само една жена .Влиза ***, нахален любител на кафе. Сервират му и той си пали цигара. Женицата му прави забележка, а той й кресва: "Глей си работата, ***! Платил съм си, че си пием кафето с цигара!" Тя няма физическата възможност да го изхвърли навън. В този момент влизат инспектори и ... глобяват нея! За малкия бизнес и 500 лв глоба е удар, а сега вече има възможност и да й затворят сладкарничката!