Образовани и бедни - българки с достойни професии

Емилия Алексиева е старша сестра, а Теодора Лупанова работи в БАН
Обновена: 18 мар 2014 11:12 | 18 мар 2014 10:57,
48
Образовани и бедни - българки с достойни професии
Снимка: Dnes.bg

251 лева - това е прагът на бедност, определен официално от правителство. Праг, който би трябвало да гарантира минималните потребности от храна, стоки и услуги.

Много високообразовани хора у нас работят за заплати, близки до този праг - като две жени, едната млад учен в БАН, а другата старша сестра в най-тежкото болнично отделение в страната, съобщава bTV.

Теодора Лупанова е на 39 години - работи в Института по генетика към БАН. Напът е да изобрети лекарство срещу рака, но държавата оценява труда й на 400 лева месечно.

"Стигат само като социална помощ, да преживееш, за храна и подслон. Нашите заплати не са мръднали от порядъка на 4 години поне. Има голяма вероятност в близките години чистачката да взима наравно с мен", разказа жената пред bTV.

Емилия Алексиева е на 65 години, отдавна е превишила годините за пенсиониране. За прослужените 45 години като операционна сестра в най-тежкото отделение в страната, тя ще взима пенсия от 150 лева.

Вместо това Емата, както я наричат колегите й, избира да остане в Първа хирургия на Александровка болница за 600 лева месечно.

"Трудно живеем. Аз понякога съм си задавала въпроса, като сравняват тежкия труд на миньорите, летци като най-тежки и отговорни за страната. Ние никъде - хирурзи не виждам, а тук става въпрос за човешки живот", чуди се сестрата.

Теодора и Емилия работят понякога по 24 часа, 7 дни в седмицата, но и двете не могат да си позволят почивка, дори на българското Черноморие. Въпреки това и двете не биха напуснали – това за тях била мечтаната работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Koko Dinev преди 10 години
Вижте сега, наистина в Харвард професорската заплата е около 200 хил долара годишно, докато в университета на Охайо да речем е около 74 хил годишно, а в Мичиган 45,000 и т.н. Но това е за преподаване, не за научна дейност. За да си професор трябва да имаш докторска степен, което отнема общо около 10 години.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментарите на "сър Пичук" са живо доказателство за интелектуалното ниво на кадрите, създадени през последните години от нашите висши училища. Тези лица са с претенция да реформират висшето образование, мислейки, че понятието "научно-изследователска работа" е синоним на "преподавателска дейност". Не че двата вида дейности не биха могли да се съвместят, но това не е за всяка уста лъжица
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Това за тях била мечтаната работа'' ,а не можели да си позволят курорт.Егати ,живота........чисто икономическо робство и заблуда.Мед.сестри търсят за Германия нон стоп.=заплати над 1 500 евро нето!!!!!!!!!!!!!!!!Другото,което си мисля,като е инвестирано 5 години във висше образование къде е логиката да се работи за 400-500 лева.?!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в чужбина с най-обикновената професия се печели по 1000-1200 евро говоря за западна Европа,не за Гърция и със сходен стандарт.Ама,се иска дупе за тая работа ,както казва народа.По-лесно е в Бг цял ден подпрени с пластмасовите чашки кафе ,цигарка,сладко лафче,хайде второ кафе....и така за 200 евро заплата.На някои просто така им е много удобно.Нямам смелоцт,нямат амбиции,а пък и някой ако ги носи на гърба си ИДЕАЛНО.
36
1
 
6
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
До Сър Пичук"заплатата на един асистент е 100 хил. $, а на професор 150 хил $" - а ти защо не уточняваш, че говориш за два от петте най-добри университета на САЩ (въпреки, че и там ме съмнява да са такива, това са огромни суми за заплата в САЩ въобще, а преподаватели и научни работници и там, както и тук не са добре платени), от общо 2 325 на брой, като пишеш така общо се предполага, че имаш предвид средното ниво за заплата в университе в страната.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е доста мизерен живот със заплата 400 лева,а с пенсия 150 лева .....онемявам .....жестока държава-мащеха!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
2
 
7
 
! Отговори
38 се извинява преди 10 години
БАН-ският компютър издъхна, преди да довърша постинга си. Исках да кажа, че се съмнявам, че ще остана още дълго време в това институтченце, под командването на лелки с минимум знания и максимум не-знам-какви заслуги, и в обкръжението на протеженцата им. За жалост, така разсъждават и други от сериозно работещите.Лек ден и бъдете здрави :)
33
3
 
11
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
До Сър ПичукПосмали малко, ***, посмали. В САЩ заплатата на професор в университет е 50 000 щатски долара. Това е годишна заплата, разбира се.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
37,Ако се обръщаш към коментатор 36, бъди сигурен, че той много добре знае за какво става въпрос и го е описал в коментари 9, 13 и 17.А сега ще ме извиниш, трябва да продължа работата по моите си задачи, за мижавата си научна заплата, но не съм съвсем
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗначи нищо не знаеш за системата за "печелене на проекти", която по подобие на всичко в BG се основава на шуробаджанащина. Има научна мафия, която си разпределя проектите и Не разраборва никакви лекарства!! Не разработва нищо. Тази мафия именно си бърка в носа. А има хора, които разработват, може би, смислени проекти (в т.ч. лекарства) и работят за 400 и нещо лева! Сещате се каква е ефективността. Е, чакайте лекраства срещу рак - ще дойдат знаете кога!
30
2
 
9
 
! Отговори
До 25, 30, 33 преди 10 години
Мислителю,Не знам кой тук е тъпакът и кой - сърът, но ако случайно си забелязал, в коментар 17 не се говори за висшите училища на Запад, а за научни организации. В сънищата си може да си видял какво ли не, но не ми обяснявай, ако обичаш,какво знам аз от личен опит и от колеги от Западна Европа, с които съм в непрекъснат контакт.Много мило, че освобождаваш отличниците от такси, но имаш ли представа как ще се пишат отличните оценки в държава като нашата, ако гениалното ти предложение бъде прието
29
0
 
11
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
"Теодора и Емилия работят понякога по 24 часа, 7 дни в седмицата" - чудя се защо не се опитвате да мислите, като пишете. Дали това е възможно от биологична гледна точка? Ами не, разбира се. Това не го може нито българин, нито американец, нито който и да е на този свят. Защо считате, че ще сте по-убедителни, като многократно преувеличите истината?
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
новия робовладелски капитализъм смесен със западна демокрация
27
3
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До 32Всички ,с изключение на отличниците, трябва да плащат като попове, дали ще теглят кредити, дали ще продават имоти, дали ще получат стипендия от бизнеса това няма значение. Висшето образование НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и е абсурдно всеки желаещ да се сдобива с диплома. Нормално би било от 70 хил. зрелостници студенти да стават най-много 2-3 хиляди във всички университети в цялата страна. Безмислено е да се харчат пари за обучението на бъдещи келнери/продавачки/чистачки.
26
1
 
9
 
! Отговори
... преди 10 години
30 Съгласен съм с мнението ти, но трябва да има стипендии, или бизнеса да плаща. Аз съм инж. и не съм доволен от образованието, аз сам си чета интересувам се, търся стари книги, ровя се из нета и така се развивам. Иначе с една диплома нищо не става както си мислят повечето, университета беше взимай изпити пък майната му. За кадърни инженери няма база в университетите. Аз сега си печеля пари и си купувам части и инструменти, а в университета нищо практическо не се правеше.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"на терминал 2 е решението "Какъв терминал бе. Ами има едни хора които точно това искат. Да разкарат хората защото им пречат на далаверите. Искат земята, природата и всичко друго но не и хората.25 години сме свидетели точно на това.Терминалът 2 не е правилното решение. Не решава нищо.
24
9
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Нормално би било в България да се заплащат суми от 8-20 хил. лева годишна такса обучение в университет в зависимот от професията, защото доброто образование струва много скъпо. Първо ще се вдигне драстично качеството, второ ще се намалят държавните разходи и ще се осигури по-достоен живот и стимул за развитие на научните работници. След като студентите са си платили на 100% обучението няма бъде проблем да имигрират където и да е без да нанаят катастрофални щети на бюджета.
23
1
 
30
 
! Отговори
... преди 10 години
То Габрово е добре даже. Ами има градчета дето са като след апокалипсис, порутени изоставени фабрики, порутени сгради, *** крадат, най-умните и кадърни хора работят в най-близкия по-голям град и половината заплата я дават за път. Ами селата направо ми се плаче за някои стари хора дето се трепят да обработват малко земя и няколко животни, че пенсията е 150 лв , а накрая *** ги оберат. А в България има хора дето не знаят за кво става въпрос стоят си в МОЛА и там всичко е розово.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
27, не си съвсем прав.Има много шкарто, но има и умни, образовани хора.Те обаче се махат от тая *** веднага след гимназията (максимум след университета) и тук остават единици.Умните и образованите дори не достигат до нашия трудов пазар.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80% от населението е тотално необразовано и не става дори за обслужваш персонал. 20% не завършват средно образование. Цели общини да не кажа области не могат да говорят български! За какво говорим, иначе претенции до небето-работа нямало. Каква работа и за колко пари искате бе *** дето на 3 магарета сламата не можете да разделите. А за наистина образованите,жалко ,но голям е процента и на образованите работещи бедни, защото това е БЪЛГАРИЯ !! Поклон пред трудът ви и добре ,че сте вие!!!