ДКЕВР взема лицензиите на ЕРП-тата, ако не платят до 7 дни

Регулаторът с ултиматум към дружествата да спрат с нарушенията
Обновена: 19 мар 2014 16:52 | 19 мар 2014 14:27, Веселина Йорданова
103
ДКЕВР взема лицензиите на ЕРП-тата, ако не платят до 7 дни
Снимка: flickr

Енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от пресцентъра на комисията след днешното закрито заседание.

Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.

Както Dnes.bg писа, вчера шефът на комисията Боян Боев обяви тази възможност, като даде срок на дружествата да се издължат на НЕК до края на деня. ЕРП-тата спрели да плащат, за да компенсират собствени разходи, Боев обаче беше категоричен, че това е незаконосъобразно и първо трябва да ги предявят пред ДКЕВР.

Още по темата
Енергийният министър Драгомир Стойнев също поиска те да се издължат на НЕК, като заяви, че случващото се е заплаха за националната сигурност. „Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензии, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен беше министърът.

От регулатора обясняват днешното си решение с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Комисията дава седемдневен срок, в който ЕРП-тата да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Те имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

Към момента по информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, допълват от ДКЕВР.

ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия, обясняват от регулатора.

От ДКЕВР посочват, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументират се още от комисията.

Откритото заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества е насрочено за 7 април от 10.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: ДКЕВРЕРПлицензии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Унгарците и Албания като изгониха ЧЕЗ сега на тъмно ли стоят ?Имат си електричество и то доста по евтино от това когато от ЧЕЗ ги изнудваха.
66
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпия българин не може да разбере, че проблема не са ЕРП-тата, ами крадливите партийни мошеници, които купуват ток от НЕК и го препродават на ЕРП-тата, като на Кадиев ( БСП ) жена му с две фирми, а за мултимилионера-социалист Овчаров да не говорим...
65
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора няма от какво да се плашиме всъщност 80% от служителите на ЕРП-тата на оперативни длъжности всъщност са работили за старото енерго.Така че с отнемането на лиценза ще бъде изгонен само крадливия висш мениджмънт на който в момента плащаме колосални заплати.
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 69 Отнемането на лиценз трае поне 45 дена, може да се обжалва... и никой не знае какво следва от отнемането на лиценза... Уж без лиценз ЕРПто не може да продава ток, тогава обаче ще трябва да дърпа шалтера на всичките си клиенти, което от своя страна ще срине консумацията и производствата трябва да спират - което в крайна сметка води до още по големи загуби.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отнемането на лиценз не може да се случи и ЕРП-тата го знаят. Затова се *** с НЕК като предлагат краткосрочни заеми вместо плащане.ДКВЕР дига само пушек и плаши. Защо е така в РБ ли? Защото в РБ има много политици, но нито един от тях не е ДЪРЖАВНИК.Защото всички политици са *** продажни и не им стиска да се опънат на когото и да било за каквото и да било.Виж когато трябва да си гласуват повищаване на заплати и привилегии равни нямат.***!
62
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Токаджия Като не им изнася на ЕРПтата и са на загуба - да си бият камшика бре... хем на загуба, хем по 20 бона заплати на разни канцеларски плъхове раздават, хем нови коли купуват.... А да видим... ЕРПтата хем не плащат на собствениците на ВЕИ, като се оправдават че НЕК не им плаща, хем не плащат на НЕК щото видиш ли трябвало да плащат на ВЕИ-тата... Е номера не минава, за сега!
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министър Стойнев мисля че много ги бави.Няма какво да им дава 7 дневен срок,какви ли ще са тези европейски инвеститори ако не могат да платят 350 милиона.Защото дори и местните дружества да нямат средства то фирмите майки в съответните държави би трябвало да имат.Ако ли пък се окаже че и те нямат такива пари значи положението наистина е лошо и те са разчитали изцяло на нашите парички.
60
3
 
3
 
! Отговори
БГ преди 10 години
БРЕ,ТОКА ИЗПУКА,ЕРП-ТА СТРЕСНА,РУСИЯ СКОКНА КРИМ ДА БРАНИ....
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До много съм *** и не ГЕРБ щяха да национализират ЕРПтата, обаче ЕРПтата клекнаха и назначиха хора като Митко Каратиста по разни бордове и др. сладки служби, взеха да изкупуват и "зелената енергия" от "правилните хора" - разбирай като Цеца Секса дето има 70% от "зелените мощности" - и ГЕРБ им позволиха да видгат тока с по 12% всяка година.... Естествено, идват избори и ЕРПтата се е*ват, защото си искат тея дето им даваха да цицат с двата карбуратора...
58
7
 
11
 
! Отговори
Токаджия преди 10 години
Това е типична политика на сплашване от страна на БСП. Ясно е, че цената на тока се задържа изкуствено. ЕРП-тата искат да я повишат, ама сегашните управляващи не могат да си позволят този лукс. Следователно заплашват с отнемане на лицензите. Или си опичайте акъла, или...Щом минат изборите изведнъж ще се окаже, че токът трябва да се повиши с поне 15%. Тогава ще има Олеле!
57
3
 
14
 
! Отговори
ganeca преди 10 години
"Ако не платят до вчера""Ако не платят до 7 дни"След седмица, пак същото и т.н.
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До AcOrPАми да се отказват ЕРП-тата ,като не им е изгодно, а ?!?!? Ама никой от тях не се отказва,а ?!?! Що така ?? :))
55
3
 
8
 
! Отговори
много съм проЗ и не преди 10 години
Дайте да изгоним крадливите австрийци, чехи и други инвеститори защото те грабят kletata maika bulgariq i да сложим наши хора на техните места независимо какви - гербаджии, бесепари депесари или някакви други наши верни другари и да процъфтим.И освен това да чакаме други инвеститори.А защо този въпрос пак изникна на преден план както при бб?
54
12
 
9
 
! Отговори
AcOrP преди 10 години
Пълен цирк за пред народа. Всъщност не ЕРП-тата дължат пари на НЕК а обратното... НЕК Дължи пари на ЕРП-тата които обаче няма намерение да връща скоро защото просто ги няма НЕК е минус 2 милярда лева и след намаляването на цената на тока просто няма как ЕРП-тата да продължават да кредитират НЕК. Незнам г-н Стойнев откъде мисли да извади пари за да изкупи ЕРП-тата при положение,че няма пари да спаси НЕК.
53
3
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Първо беше, ако не платят до вчера.Сега до 7 дни.Утре ще се вдигне тока и някои Декаевъри ще си купят нови джипове и вили по моретата.Справка - близката ни практика.
52
2
 
8
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Първо беше, ако не платят до вчера.Сега до 7 дни.Утре ще се вдигне тока и някои Декаевъри ще си купят нови джипове и вили по моретата.Справка - близката ни практика.
51
11
 
11
 
! Отговори
ХРИСТО преди 10 години
волен - сидеров премиер
50
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те са тук да крадат,а не да дават :))
49
4
 
12
 
! Отговори
Черепа преди 10 години
Вече еврофутбол приема залози дали правителството на олигарски ще падне преди да им отнемат лиценза!
48
3
 
8
 
! Отговори
111 преди 10 години
До StealthКолко точно казано!!!