Цветанов брои грешките на МВР в Лясковец

Лазаров: Ако има и най-малки съмнения, ще си подам оставката
Обновена: 20 мар 2014 14:25 | 20 мар 2014 10:57,
111
Цветанов брои грешките на МВР в Лясковец
Снимка: Булфото, архив

Фаталният край на операцията в Лясковец е заради допуснати редица фактически грешки, заяви пред БНТ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че ГЕРБ ще продължи да иска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Цветанов посочи конкретни грешки, допуснати при провеждането на спецакцията миналия петък, когато 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима. 

Още по темата
Токът в кооперацията, където живее Савов, не е бил спрян преди началото на акцията, не са били изискани предварително строителните книжа за сградата и не е извършена предварителна евакуация на съседите на стрелеца, изреди бившият вътрешен министър.

По думите му специализираният екип е трябвало да се оттегли още след първите изстрели, а не чак след раняването на втори служител на СОБТ.

"Тези служители са изпратени там, за да могат да бъдат убити по този начин, защото те са нямали абсолютни никакъв друг шанс да се спасяват, защото те са подложени на един обстрел от този човек, който всъщност ги е чакал", критикува още Цветанов.

Бившият МВР шеф смята, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се е предоверил - за операцията се е разчитало само на снимки.

Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че за да се проведе акцията, главният секретар е този, който е одобрил плана за действие. "Има специализиран сектор, който проучва всички възможни варианти за реализирането на тактическите действия и главният секретар е този, който е утвърдил плана за действие", посочи Цветанов.

Според бившия шеф на МВР Светлозар Лазаров се опитва да се измъкне от отговорност с обясненията, че служители на Областна дирекция на МВР във Велико Търново са провалили акцията. "Най-малка е отговорността на служителите от Областна дирекция на МВР във Велико Търново", подчерта Цветанов и обясни, че в Лясковец е имало и служители на Главна дирекция "Национа полиция" и СОБТ. 

Цветанов отговори и на обвиненията, че трагедията в Лясковец е предизвикана заради бездействието на органите на реда през 2012 година. "Това, че такава операция не е била проведена през 2012 година, показва, че Савов не е бил подценяван и са се търсели по-гъвкави начини за справяне със ситуацията", посочи Цветанов.

"Ако операцията през 2012 година беше завършила така, и аз, и главният секретар на МВР щяхме да си заминем", категоричен бе той. "Този човек (бел.ред - Петко Савов) има разрешително от 2006 година, можем ли да виним тогавашното управление", попита още бившият вътрешен министър и допълни, че днес ГЕРБ ще внесе искане в Народното събрание за създаването на анкетна комисия по случая в Лясковец.

Цветанов увери, че опозицията ще продължи да иска оставката на главния секретар на МВР.

В отговор Светлозар Лазаров обясни, че за провеждането на акцията на 14 март има съдебно разрешение и постановление от съответната компетентна прокуратура за изземването на оръжията на Петко Савов. "Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките по случая „Лясковец“, разбира се, че ще си подам оставката. Няма свещени крави в МВР, но нека да изчакаме да приключат следствените дейности", допълни той.

Лазаров подчерта, че трагедията в Лясковец е станала заради мълчание на полицаите съгледачи, които не са съобщили, че Петко Савов ги е забелязал. “В случая тези хора са попаднали там по, меко казано, странен начин. Не може да отидеш да снимаш, не можеш да видиш, че лицето те вижда, че снимаш, и да дадеш камерата на униформен служител. Това, което е основният проблем, е, че са забелязани и впоследствие става ясно, че Петко Петков и неговата майка реално са чакали служителите на СОБТ”, коментира главният секретар на МВР.

Той призна, че му е трудно да се ангажира с оценка дали е била добра тактиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Акцията е организирана по този *** бабаитски начин за да може камерата на ТВ7 на Делян Пеевски да заснеме героите и да покаже на народа как БСП го спасява от насилниците в лицето на Петко Савов. Но са си правили сметката без кръчмаря.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветко най - най- големата мутра в България, след Пеевски, трябваше много отдавна да е на топло но има време поне се надявам че ще бъде осъден . За нула време назначи само баджанаци- бивши келнери в мвр и сега редовните полицаи *** като мухи.
89
0
 
2
 
! Отговори
Катето преди 10 години
Не мога да разбера едно - защо Цветко и Светльо са още на свобода, а не в затвора, като те са може би хората извършили най-много престъпления с власт в нашата държава
88
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Не съм симпатизант на герп , но такива некадърници като Светлозар и Цветелин авно не са на мастото си .Не може да се очаква, че тези ще пазят обикновените хора.
87
3
 
5
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Жалко е подобен некадърник, като Цветанов да обсъжда тази ситуация и то единствено с цел да си вдигне ретйтинга, като покаже колко е отговорен. През годините на управление на ГЕРБ той многократно е демонстрирал безотговорността си, защо изобщо си прави труда да лъже, като никой вече не му се хваща?
86
2
 
4
 
! Отговори
Катя преди 10 години
Не мога да разбера едно - защо Цеци е още на свобода, а не в затвора, като той е може би човека извършил най-много престъпления с власт в нашата държава
85
2
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
ГЕРБ и Цветанов с цялата си наглост и безочие смеят да говорят за случай, който самите те е трябвало да разрешат, но както винаги са подминали, защото им е изглеждал безинтересен. Да не забравяме, че те се целеха само в големи мишени, на които началника им Бойко да отнеме бизнеса, като бъдат арестувани
84
2
 
3
 
! Отговори
Симона преди 10 години
Цветанов е трябвало да си подаде оставката, като министър на вътрешните работи много пъти, но никога не го е правил, защо сега си мисли, че ще успее да излъже някой с тези гръмки слова
83
2
 
4
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Колко лицемерно изказване на Цветанов. Отново Цв. Цв. демонстрира политическа некоректност и популизъм
82
1
 
8
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Цветанов по твое време му изтекло разрешителното за оръжие, сигурно си нямал време от далаверите които си въртял с апартаментите. Проблема на държавата е че никой не спазва и изпълнява законите и крайно нехайно отношение имат държавните служители към работата си.
81
1
 
7
 
! Отговори
Adams преди 10 години
Какво броиш бе физкултурник?! Ти до 3 можеш ли да броиш с тия червени бузки!!!
80
4
 
12
 
! Отговори
красналиев преди 10 години
тоя е най - най- големия мутраген в българия трябваше много отдавна да е на топло но има време поне се надявам че ще бъде осъден
79
3
 
3
 
! Отговори
www преди 10 години
До ХТе са могли и насилствено ключовете от дома да изземат и да влязат безпрепятствено вътре.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Петко Петков и неговата майка реално са чакали служителите на СОБТ"Заклети терористи, еййй - и двамата. Какъвто синът, такава и майката и обратното - каквато майката, такъв и синът. Този човек, главният секретар на МВР, вярва ли си на приказките?
77
2
 
8
 
! Отговори
Х преди 10 години
Петко не е излизал от къщи.Майка му е пазарувала.Щом като е свързан толкова силно към нея можело да я задържат в магазина и да съобщят на сина и,че и станало лошо и е в спешното.Той няма начин да не излезе и тогава да го задържат.Но нали трябва да се направят на герои.
76
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 години
И как така не са евакуирали сградата - знаят че имат работа с луд - той е можел да взриви сградата и всички да станат на курба.Машалла г-н главен секретар - най важната част от операцията май е била камерата да заснеме шоуто .след трагедията няма да можете да си направите ПР с филмчето.Язък за момчето.
75
9
 
12
 
! Отговори
Рапона преди 10 години
Заради този *** физкултурник и неговите "акции" осъдиха България в Страсбург!Да си преброи първо неговите грешки и тогава да коментира другите!Цвинокио покажи какъв "държавник" си и си продай един от апартаментите,за да платиш глобата наложена на България.Тия в тази секта ГРОБ със конкурс за тъпота са събирани.Хем ***,хем смърдят,хем и нахални.Съд и затвор за вас.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пъпеша цвинокио от кога започна да разбира от тактическа подготовка?В особената форма на главата им особени мисли.Физкултурника да каже защо не предотвратиха атентата на Сарафово,след като ги предупредиха няколко пъти чуждите служби???А през това време Винету от Банкя бореше тероризма с дюнери.Цвинокио ухото дали ще е така словохотлив и в съда?Истински *** ***!
73
9
 
10
 
! Отговори
АЙДЕ , АЙДЕ.... преди 10 години
....ОСРАХТЕ СЕ ГЕНЕРАЛНО ОТ МВР-----СЕГА ЦЕЦО ВИ ВИНОВЕН..ХА,ХА,ХААААААААА...НА КАЛПАВ И НЕКАДЪРЕН ХЕЙ..........И КОЗИНАТА МУ ПРЕЧИ!!!ЦЕЦО ПОНЕ СИ ПАЗЕШЕ ХОРАТА !!!ЕГАТИ ТЪПАТА ***!!!
72
3
 
5
 
! Отговори
Анастезиолог преди 10 години
"Това, което е основният проблем, е, че са забелязани и впоследствие става ясно, че Петко Петков и неговата майка реално са чакали служителите на СОБТ, коментира главният секретар на МВР. " Скапаняци, чакал ви бил. Защо сте стреляли първо и сте хвърляли гранати бе лъжци долни. Могли да сте да пуснете приспивателен газ, ама къде у вас толкова акъл.

Спонсорирани публикации