Новият проект за Карадере бил с много по-малко застрояване

Проектът бил само идеен, възможни са промени съгласно ОВОС
Обновена: 23 мар 2014 18:35 | 23 мар 2014 17:19, Елка Василева
14
Новият проект за Карадере бил с много по-малко застрояване
Снимка: архив, Булфото

Новият проект за изграждане на курортен комплекс /" Black Sea Gardens"/ е силно редуциран спрямо този от 2008 г. , се казва съобщение до медиите от името на фирмата инвеститор.

Не се предвижда разширяване на урбанизираната територия и промяна на предназначението на земеделски земи и горски територии, заявяват от фирмата.

Новият инвестиционен проект на "Мадара Юръп" АД, по който предстои процедура по ОВОС, е изцяло съобразен с новите изисквания по опазване на околната среда и защитените зони, се посочва в съобщението.

От фирмата определят като невярна информацията, че проектът  предвижда застрояване на повече от 80 на сто от зелените площи.

Още по темата

Уточнява се, че устройствени и технически показатели на застрояването предвиждат максимална референтна стойност на цялостното застрояване в границите на терена да е 208 000 кв. м разгъната застроена площ.

Инвестицията изцяло е съобразена с изискванията за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и на дивите птици в района, като целта е да се изгради балансирана и устойчива среда, с разумна и минимална антропогенна намеса, се посочва в съобщението.

Сред предимствата на инвестицията се отбелязват откриване на повече от 500 преки работни места и на над 2500 непреки работни места, както и привличането на групи туристи от пазари, които не са приемали България като луксозна петзвездна дестинация досега.

Очертава се проектът да бъде една от най-големите преки чуждестранни инвестиции в България през последните години, посочват от фирмата. Отбелязва се приносът към държавния бюджет и бюджета на община Бяла чрез плащането на данъци и такси, както и че по време на строителството на екокомплекса почти изцяло дейностите ще бъдат възложени на местни фирми, а по при експлоатацията му услугите ще бъдат предоставяни  преимуществено също от местни фирми.

В съобщението се изтъква, че проектът от 2014 г. е само идеен и е възможно да претърпи промени съгласно оценката по ОВОС.

Припомняме, че се очаква нов ваканционен комплекс да бъде построен в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

От Министерския съвет преди два дни обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Според „Зелените“ обаче случаят е изключително скандален, защото става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, а проектът няма оценка за съвместимост с "Натура 2000" и екологична оценка.

По-рано днес жители на Бяла излязоха на протест в защита на развитието на община Бяла и региона с инвестиционния проект. Те изразиха мнение, че реализацията на инвестиционен проект в района на местността Карадере ще подобри условията там. Кметът на крайморския град Анастас Трендафилов заяви, че хората не желаят територията да бъде изцяло бетонирана, а става въпрос за съвсем малка част от нея. Според него с реализацията на инвестиционен проект ще има възможност да се изгради път, да се прекара електрозахранване и този плаж и хубава природа да се използват от много повече хора, отколкото в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Бивш Комунист преди 10 години
Е като не искате да се строи по Черноморието защо гласувате за БСП бе ... сега си хапете гъзъ ама е късно !
13
3
 
2
 
! Отговори
Тъпо мислене ейй преди 10 години
До Собственик на парцелНека, ама нека са прозрачни тези инвестиции, защото в момента инвестират бандити и мутри криещи се зад офшорки, такива като Пеевски и Станишев! Инвестират с крадени пари от всички нас! Да не говорим че там нормален Българин няма да стъпи след като тези мегакурорти бъдат построени. Това ли е идеята да изгоним българите от българското черноморие, за да дойдат пияните руснаци и англичани ???
12
0
 
0
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Всичко да е от глина и слама, инак изгоря!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Собственик на парцелКажи къде ти е парцела,да дойдем да се изкакаме.Най-обичам двойните стандарти.Значи другите села може да се оакват,ама на твоя парцел не може?Сладур!
10
8
 
5
 
! Отговори
Собственик на парцел преди 10 години
Аз съм за проекта. Нека се строи ,нека има инвестиции. Няма само да ми идвате и да ми серете по земите бе .Ходете на плаж в околните села! Тука е за паралии не за *** като вас .
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям "инвеститор", няма що! Офшорка - ще преперат ограбените ни изнесени пари. Време е в тази държава законите да почнат да се прилагат, иначе нито икономика, нито земя, нито население ще има...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки се бори за власт да напише закон удобен за себе си, да се облагодетелства и после ако искат да го сменят
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Новият проект за Карадере бил с много по-малко застрояване"Пврткнки! Някой ако знае какво е партенки ще се сети за какво става въпрос
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще бъде спазен закона! Нали за милиони "има" закони!А то ние ги и пишем законите... Ще спазим закона, той си е наш ;-)Кога не е спазван закона в БГ? Някой има ли смелостта да каже а?!?! Ама да каже, не да се прави на мъж и да налита на бой! ДА СЕ КАЗВА ТРЯБВА, ДА СИ ГОВОРИМ, ЗА ДА НЕ ИМ МИНАВАТ НОМЕРАТА!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Карадере е отдавна запланувана процедура - тя е за тарикатските заменки на новите (сегашните) управляващи, че малко им е останало като време....Иначе всички досегашни намазаха, че някои и по няколко пъти...Даже и социално слабите магистрати.Иначе за какъв *** де драха на изборите и правиха маскарлъци?!Че за солидарност и нас, дето не понасяме скапаните партийци, се пробваха да изкарат маскари. Не, че им се получи де.
4
5
 
19
 
! Отговори
айфона преди 10 години
айде бе едно не застроено кътче имаме дайте да го запазим
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой да не се притеснява. Като позабравите - ще издебнем удобен момент и пак ще го презастроим.Вие ли бе, прошляци такива, ще казвате на нас, богоизбраните, къде да строим???!!!Да си налягате парцалите и дфа се радвате, ако ви подхвърлим някой лев от печалбите Си!Айде чупката и стига с това Карадере.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аха,значи спокойно!Това е един въображаем проект,с въображаеми инвеститори.Просто така си правят проекти,щото ги кефи.Ейййй,нема такава държава,честно!
1
3
 
22
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Къде е СидерАга, който защитава продажбата на исконната Българска земя от богати офшорни фирми, който се опитват да е унищожат? Мазния интерешчиясе скри. Българската земя и природа се защитава само от народа.