"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота

С шансове за евродепутати са 6 партии
Обновена: 17 апр 2014 13:49 | 17 апр 2014 13:49,
145
"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота
Снимка: архив Булфото

3,6% е разликата между ГЕРБ и БСП преди предстоящите избори за евродепутати, сочи последното социологическо изследване на „Екзакта Рисърч Груп“. За партията на Бойко Борисов биха гласували 22,5%, а за левицата – 18,9%.

С шансове за представители в Европейския парламент са също ДПС (6%), „България без цензура“(5,3%), Реформаторският блок (5,2%) и АБВ (5%). Партията на Волен Сидеров би събрала 1,9%.

Социологическото изследване е проведено в периода 4-10 април и в него са участвали 1250 пълнолетни граждани.

44,3% от анкетираните заявяват, че ще отидат до урните на 25 май. Социолозите обаче прогнозират по-ниска активност от декларираната. Колкото по-голямо е населеното място, толкова по-малко хора имат намерение да гласуват на изборите, сочи проучването. Желанието да гласуват е най-високо - 70%, сред респондентите, които твърдят, че се чувстват представени в настоящия парламент. Едва една трета от заявилите, че не се чувстват представени в парламента, изразяват готовност да гласуват.

Българите като цяло определят предстоящите избори за евродепутати като важни за страната. 44% твърдят, че те са много важни, а 35% - донякъде важни.

Над половината от българите не се чувстват представени от партиите в сегашното Народно събрание. Едва 30% твърдят, че се чувстват политически представени, като това са предимно симпатизанти на БСП и ДПС. Сред най-непредставените са предимно младите, образованите, трудово активните, жителите на градовете.

37% от българите са разочаровани от политическата сила, на която симпатизират. Най-често това са жени, хората на възраст между 30 и 60 години, жителите на градовете извън София. Най-малко са разочаровани симпатизантите на ДПС - 25%. Разочарованите при ГЕРБ и БСП са съответно 32% и 31%.

Социолозите от „Екзакта“ описват профилите на хората, които заявяват симпатии към една или друга политическа партия.

Най-често избирателите на ГЕРБ са хора на възраст до 40 г., те са високообразовани, със среден или по-висок жизнен стандарт. Те живеят предимно в градовете.

Проучването показва, че БСП е най-автентичният изразител на интересите на ромите. Социолозите отчитат и активизация в електората на ДПС.

Симпатизиращите на РБ са хора на възраст между 40 и 59 години, високообразовани българи, работещи хора и жители на столицата и на големите градове. Макар и в друг мащаб, сега РБ успява да възстанови и рестартира профила на десния избирател от началото на демократичните промени у нас.

Избирателите на „България без цензура“ са най-често хора на възраст до 30 години със стандарт около средния. ББЦ получава резултат над средния в столицата. Партията на Николай Бареков успява да се пребори за гласове на избиратели от всички посоки на политическия спектър. Най-много обаче са избралите на ББЦ сред хората с националистически профил.

Избирателите на АБВ са високообразовани хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на големите градове. Няма съмнение, че разочарованите леви симпатизанти са ресурс на АБВ /вече над 20% от тях/. Прави впечатление, обаче, че формацията се ползва и със симпатиите на привърженици на различни партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
16
 
9
 
! Отговори
Sten преди 10 години
Поредния опит на ГЕРБ да манипулират общественото мнение, че ще са първи на предстоящите избори.
104
15
 
14
 
! Отговори
Видов преди 10 години
Екзактът се оля. ГЕРБ не могат да са първи, а АБВ изобщо няма да имат депутат.
103
16
 
15
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
НЕ МОЖЕМ ДА ЗАБРАВИМ БЕДНОТИЯТА И КОШМАРА НА *** ОТ БАНКЯ ( Б.Б.) , БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ ПОМИЯТА , КОЯТО НИ ЗАЛИВАШЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИИ, РАДИА И САЙТОВЕ С ЛИКА НА МАЗНИКА ПРЕМИЕР
102
3
 
13
 
! Отговори
никола м преди 10 години
ако изборите променяха нещо,отдавна щяха да ги забранят!!!
101
5
 
7
 
! Отговори
Koko преди 10 години
Гарван гарвану око не вади...да стискам палци за предателя Гоце,който рано или късно ,ще си стисне ръцете с еврейчето Моников...лошото е ,че масата от данъкоплатците,т.е работещите хора,а не пенсионерите и ***,започнаха да се обезверяват, че тази проказа БСП и ДПС ще си тръгне с мир...Пеевски ,бил едва ли не за пример,според Местан...такова свястно и скромно момче бил,работлив,умен,красив.....с тия лафове пред онези сричащите български, в долината на широките *** ....гнили души
100
3
 
7
 
! Отговори
патриот преди 10 години
А къде е НФСБ в тези "социологически" изследвания . Явно на никой от бившите и сегашните управляващи не е угодно НФСБ да е в парламента и европарламента . Но ще останат "приятно" изненадани на 25 май и на предстоящите парламентарни избори . Бог да пази майка България !
99
6
 
17
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Проучването показва, че БСП е най-автентичният изразител на интересите на ромите. бсп е партия с бъдеще, нейните избиратели са единствените, които виреят и се множат със скоростта на комунизма !!! станишев - горд ромски лидер в борба с местан и бюреков за титла "ромски лидер на България" !!!
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е тази Екзакта - не съм я чувал? Или е нова - специално създадена за това проучване.
97
6
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
До Анонимен Да, много е важно Първановото АБВ да вземе повече от гласоподавателите на БСП. Само така ГЕРБ може да спечели.
96
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тази политика, която води настоящето правителство е нормално процентите на БСП главоломно да падат ! Според ме на изборите разликата между ГЕРБ и БСП ще е още по- голяма в полза на ГЕРБ. Много е важно Първанов да се представи добре на изборите !
95
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е агенцията на оная гербаджийска ***,дето беше в НЦИОМ.Нали от БСП закриха тази паразитна структура.Сега тая дебелана *** орталъка с подобни"прогнози",на които дори от ГЕРБ не вярват.
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои са пък тия измисленяци Екзакта, за първи път ги чувам ?!? Някоя герберска *** най вероятно!
93
6
 
9
 
! Отговори
ПИНОКИО преди 10 години
Грешката е наша ! Не 3,6% , а цели 13,6 % е преднината на герберопитеците. До изборите сигурно подкрепата ще е 93,6%............Вържете им ръкавите на тези от Екзакта !
92
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Екзакта?! Ха, ха... Имат чувство за хумор...
91
4
 
1
 
! Отговори
OMG преди 10 години
Ne vijdam NFSB,a sam sigoren che shte sa pred Ataka : )
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, социолози, ден година храни!
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"И за ГЕРБ, и за БСП, и за Атака, и за НДСВ, и за СДС. То не бяха издънки, то не беше чудо, а толкова голям процент бунаци са готови да ги подкрепят. Просто не е за вярване."Дааа, така е, но българинът като че ли малко помни и бързо забравя. Не помним калинки и министърката от кръстовището, забравихме за Мишо-бирата и аферата Дюни, забравихме за безумната приватизация. Само Пеевски не сме забравили, ама това е защото БСП-то и ДПС-то най-нагло и безочливо го ланшират навсякъде.
88
12
 
14
 
! Отговори
симона преди 10 години
Иска им се на Герб да бъдат над всички и над всичко ,но няма как да стане за напред ... Доста се изложиха последните години ,доста гафове направиха ...
87
21
 
9
 
! Отговори
ясен преди 10 години
Разликата между Борисов и Станишев е това ,че Бойко пробива с пари и връзки ,а Станишев с ум и разум ,но комбинацията на Тиквата е по-печеливша като си знаем в каква корумпирана държава живеем !
86
15
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
Аз с радост и с удоволствие бих гласувал за Бсп ,защото на тези т.н. десни вече няма доверие ,като слушам и на мои приятели какво са причинили ...