"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота

С шансове за евродепутати са 6 партии
Обновена: 17 апр 2014 13:49 | 17 апр 2014 13:49,
145
"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота
Снимка: архив Булфото

3,6% е разликата между ГЕРБ и БСП преди предстоящите избори за евродепутати, сочи последното социологическо изследване на „Екзакта Рисърч Груп“. За партията на Бойко Борисов биха гласували 22,5%, а за левицата – 18,9%.

С шансове за представители в Европейския парламент са също ДПС (6%), „България без цензура“(5,3%), Реформаторският блок (5,2%) и АБВ (5%). Партията на Волен Сидеров би събрала 1,9%.

Социологическото изследване е проведено в периода 4-10 април и в него са участвали 1250 пълнолетни граждани.

44,3% от анкетираните заявяват, че ще отидат до урните на 25 май. Социолозите обаче прогнозират по-ниска активност от декларираната. Колкото по-голямо е населеното място, толкова по-малко хора имат намерение да гласуват на изборите, сочи проучването. Желанието да гласуват е най-високо - 70%, сред респондентите, които твърдят, че се чувстват представени в настоящия парламент. Едва една трета от заявилите, че не се чувстват представени в парламента, изразяват готовност да гласуват.

Българите като цяло определят предстоящите избори за евродепутати като важни за страната. 44% твърдят, че те са много важни, а 35% - донякъде важни.

Над половината от българите не се чувстват представени от партиите в сегашното Народно събрание. Едва 30% твърдят, че се чувстват политически представени, като това са предимно симпатизанти на БСП и ДПС. Сред най-непредставените са предимно младите, образованите, трудово активните, жителите на градовете.

37% от българите са разочаровани от политическата сила, на която симпатизират. Най-често това са жени, хората на възраст между 30 и 60 години, жителите на градовете извън София. Най-малко са разочаровани симпатизантите на ДПС - 25%. Разочарованите при ГЕРБ и БСП са съответно 32% и 31%.

Социолозите от „Екзакта“ описват профилите на хората, които заявяват симпатии към една или друга политическа партия.

Най-често избирателите на ГЕРБ са хора на възраст до 40 г., те са високообразовани, със среден или по-висок жизнен стандарт. Те живеят предимно в градовете.

Проучването показва, че БСП е най-автентичният изразител на интересите на ромите. Социолозите отчитат и активизация в електората на ДПС.

Симпатизиращите на РБ са хора на възраст между 40 и 59 години, високообразовани българи, работещи хора и жители на столицата и на големите градове. Макар и в друг мащаб, сега РБ успява да възстанови и рестартира профила на десния избирател от началото на демократичните промени у нас.

Избирателите на „България без цензура“ са най-често хора на възраст до 30 години със стандарт около средния. ББЦ получава резултат над средния в столицата. Партията на Николай Бареков успява да се пребори за гласове на избиратели от всички посоки на политическия спектър. Най-много обаче са избралите на ББЦ сред хората с националистически профил.

Избирателите на АБВ са високообразовани хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на големите градове. Няма съмнение, че разочарованите леви симпатизанти са ресурс на АБВ /вече над 20% от тях/. Прави впечатление, обаче, че формацията се ползва и със симпатиите на привърженици на различни партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
7
 
! Отговори
Борислав преди 10 години
До БезспорноТам не знам, но вече мисля, че не остана социологическа агенция, която да не е собственост на някой, от някоя партия. И после си говорим за насочена манипулация и т.н. Е как няма.
64
6
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Вчера Местан , докато предтавяше Делян за евродепутат , каза нещо много важно на сбирката на ДПС.Тези избори са много важни за всички подкрепящи кабинета Орешарски , ако не постигнем добри резултати той е застрашен.Какво означава това , че всеки който е против правителството на сегашното управление , трябва да гласува за единствената опозиционна партия имаща сили да се пребори с ДПС , БСП , Батака и ***.3.6% не са достатъчни , трябва преднина на ГЕРБ над 5% над втория за да има значение
63
2
 
4
 
! Отговори
Безспорно преди 10 години
Мисля, че "Екзакта" е дъщерна агенция на "Битност", и двете собственост на Лютви Местан.
62
12
 
9
 
! Отговори
до УТОЧНЕНИЕ преди 10 години
СЛЕД КАТО АГЕНЦИЯТА НА ГЕРБ ДАВА САМО 3 % ПРЕДНИНА А ПРЕДИ 11 МЕСЕЦА ДАВАШЕ 19% ПРЕДНИНА ЗА ГЕРБ А СЕ ПОЛУЧИХА САМО 3 НА ИЗБОРИТЕ СМЯТАЙТЕ СЕГА КОЛКО МНОГО ВОДИ БСП НА ГЕРБ. ГЕРБ НАИСТИНА Е РАЗБИТ И ОТИВА НА БУНИЩЕТО!
61
9
 
7
 
! Отговори
УТОЧНЕНИЕ преди 10 години
Днес соц. агенция "Екзакта" даде 22% за Герб срещу 19% за БСП. Уточнение:"Екзакта" се явява непряк наследник на НЦИОМ. След като държавната социологическа агенция бе закрита от БСП, директорката Лидия Йорданова се захвана с частни проучвания. Оттогава резултатите на "Екзакта" неизменно посочват червените като аутсайдер във всички възможни сондажи.Да припомним че на миналите парламентарни избори НЦИОМ сегашна "Екзакта" 11 дни преди вота даваше 36% за Герб и 18,4% за БСП.
60
3
 
4
 
! Отговори
социалистически коле преди 10 години
Екзакта е фотоапарат от ГДР-то. Да не би "Екзакта" да е ГДР-ешки социалистически проучвателен колектив?
59
8
 
14
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Мили ми прости и неграмотни другари. Никой не иска повече БКП-БСП-ДС на власт. Това е една от причините да се търси непрекъснато някоя нова партия да вземе властта. Въобще не си въобразявайте, че като плюете ГЕРБ и това ще ви помогне. ПРОСТО НАРОДА ВИ МРАЗИ. 70 години тормозите този народ с убийства, кражби на частни имоти, беззакония, отвличане на хора за пари и всякакви престъпления само и само терористите от БКП-БСП да са на власт. Е стига ви толкова.
58
8
 
4
 
! Отговори
питане преди 10 години
Това не е ли частната агенцийка на Лидия Йорданова спонсорирана от "Отворено общество" на Джордж Сорос и която бе шефка на НЦИОМ при Герб и която миналия септември БСП уволни и след това Миков я извика в кабинета си в Парламента да й връчи заповед че е дадена на прокурор за кражби и източване на бюджета и същата тази Йорданова след връчването се почувства зле и припадна в неговия кабинет. Явно евреина анти- Българин Сорос е платил кражбите й и сега под неговото спонсорство има пак соц.агенция
57
10
 
5
 
! Отговори
Станимир преди 10 години
Доста далече от действителността е това проучване. Ще се очудя ако ГЕРБ вземат и половината на тези проценти, които платените им социолози са им написали
56
11
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
Като знам, че Цветанов е лидера им на предизборния щаб докато дойдат изборите доверието в ГЕРБ силно ще падне. Нека сме благодарни на лошите управленски решения на Бойко, за да може България да има шанс да оцелее
55
10
 
5
 
! Отговори
Фифи преди 10 години
Това проучване по всичко личи, че е платено от ГЕРБ, за да може да подддържат надеждата помежду си, че могат да спечелят тези избори. Фалшивите проучвания обаче не носят реални гласове
54
5
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
Няма по-незаслужила партия от ГЕРБ, която да получава от нродното доверие. Скоро обаче те сами ще се унищожат с множеството си издънки, които са направили и правят и сега и вече няма да могат да мамят народа с лицемерието и лъжите си
53
9
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Все повече се вижда, че народното доверие се оттегля от ГЕРБ и се пренасочва към БСП. Докато дойдат изборите съм убеден, че разликата между БСП и ГЕРБ ще е голяма и то в полза на БСП
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Колко избори трябва да се врътнат, че Бойко да получи желания резултат 99.99%, като ОФ/ Отечествения фронт/. Това е само сън, който за щастие няма сбъдване. Не помня, през годините кой от водачите на опозицията беше на телевизионния екран сутрин, обед и вечер. Борисов сам хлътна в опозиция, не е ясно защо не го премисли и сега му е чоглаво. Защо не прие мандата и да направи правителство от супер експерти и да построим царството Бойково.
51
9
 
5
 
! Отговори
Ренета преди 10 години
Каквото и да се говори БСП си остава единствената партия, която може да извади държавата от кризата създадена от ГЕРБ
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бойко живее в паралелна Вселена, затова ние, обикновените хора, не го разбираме
49
6
 
6
 
! Отговори
Мая преди 10 години
Не разбирам само защо ГЕРБ ги поставят в такива проучвания, като докато дойдат изборите ще са се разпаднали
48
7
 
4
 
! Отговори
Емил преди 10 години
ГЕРБ само ако си купуват гласовете може да докарат тези проценти иначе много добре знаем, че никой нормален няма да ги подкрепи на тези избори
47
6
 
3
 
! Отговори
Георги преди 10 години
И зачитам, че избирателите на ГЕРБ са хора на 40 години средно или високо образовани. Едните могат да броят от 1 до 10, а другите на обратно.
46
3
 
4
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Тази агенция не е ли на една скандално уволнена от парламента г-жа, или се лъжа? Не, че вярвам на социологически агенции де, но с такива шефове, изобщо не си правя труда да ги взимам на сериозно. След изборите ще разберем кой, какви резултати има.