Над 17 хил. българи се преселили в София през 2013 г.

Повече са преместилите се от градовете в селата
Обновена: 17 апр 2014 16:56 | 17 апр 2014 16:49, Веселина Йорданова
75
Над 17 хил. българи се преселили в София през 2013 г.
Снимка: архив, Ройтерс

София е избрана от 17 310 българи за ново местоживеене през миналата година, сочат данните на НСИ за демографските тенденции у нас през 2013 година.

През 2013 г. в преселванията между населените места в страната са участвали 86 378 души. От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в страната, 45.2% са мъже и 54.8% - жени.

По отношение на възрастовата структура с най-голям относителен дял сред преселващите се са лицата във възрастовата група 20-39 години (35.2%), следвани от тези под 20 години (26.7%). Значително по-малък е делът (16.0%) на 40-59-годишните и на тези на 60 и повече навършени години - 22.1%.

Още по темата
Най-голямо териториално движение има по направлението „град - град“ (45.5%). Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направлението „село - село“ (9.4%). Относителният дял на преселилите се от градовете в селата (23.5%) е по-голям отколкото в обратното направление - „село - град“ (21.6%).

В резултат на преселванията между градовете и селата населението на градовете е намаляло с 1 617 души, респективно с толкова се е увеличило населението в селата.

19 678 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина, като мъжете и жените се разпределят по равно. Близо 56% от емигрантите са на възраст между 20-39 години. Във възрастовата група 40-59 години относителният дял на емигрантите е 21.5%. Най-младите емигранти (под 20 години) са 14.2%, а тези на 60 и повече навършени години - 8.9% от всички емигранти.

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите включва български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната.

През 2013 г. 18 570 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Относителният дял на мъжете е 56.5%, а на жените - 43.5%.

Сред дошлите да живеят в страната 43.3% са във възрастовата група 20-39 години, а 27.0% са на възраст 40 - 59 години. Най-младите имигранти (под 20 години) са 13.4%, а най-възрастните - на 60 и повече години – 16.3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: миграцияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 10 години
София си беше хубав град, когато беше около половин милион жители - това беше до около преди 20-ина години. После тръгна рязко надолу. Самият факт, че за кметове се избират вече и селяни като Борисов и Фандъкова говори много.Но какво да се прави - селяни избират селяни. Читавите и нормалните софиянци отдавна заминаха навън и отстъпиха място на прииждащите провинциалисти.Животът е движение и кръговрат.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз лично не виждам смисъл в това да работиш нископлатена работа и да си плащаш високия наем и скъпия живот в София в името на едничката цел, като се прибереш на село да кажеш че вече си софиянец. Тъпо е някак си. Но явно това са някакви комплески, останали от соца, когато София и софиянец значеха нещо, особено в провинцията.Сега не значат абсолютно нищо вече - всеки може да се домъкне с един куфар, да си наеме един таван и да се нарече софиянец. Нали селянинът Жельо махна жителството.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"За съжаление читавите провинциалисти отиват директно навън и то не като берачи на ягоди."Otdavna sme navyn i naistina ne kato miachi na chini ili berachi na qgodi, a kato otidesh navyn i se vyrnesh- A, to Sofia si bilo selo...
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление читавите провинциалисти отиват директно навън и то не като берачи на ягоди. Тези които и ягоди не могат да берат на запад идват в София. Никой не може да ме убеди, че човек, претендиращ за образование и интелект, не си прави и грам усилие да превъзмогне диалекта си. Това е селски инат, но не и интелект. 90% от новостоличани са такива, уви. За наглостта, арогантността и хигиената им, скрити зад анонимността в големия град не искам и да отварям дума. Как да ви обичаме, не се сърдете.
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преселили се в София не значи, че живеят по-добре. Повечето си губят само времето и работят като бедни работници главно за да плащат наеми.
36
2
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До АнонименАло,анонимният ИТ специалист,може да се търсят такива като теб,но половината от Вас не са в час с психиката и нервата,да не говорим,че си търсят партньори само в социалните мрежи,защото не са се научили на други начини за социални контакти.Бих те признал за "добър",ако си намериш гадже като отидеш на Мавриций или на село,когато работиш като ИТ.
35
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
София вече изнемогва - препълни се с прости амбициозни селяни, готови да работят и за 400лв само и само да се наричат софиянци.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вероятно фактът, че повече хора са отишли от града в селото, се дължи на факта, че населението у нас застарява. Когато се пенсионират, не малко българи отиват да живеят в свой имот на село или във вилна зона, за да освободят жилищна площ в полза на децата си и на вече порасналите си внуци.
33
2
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Много е впечатляваш резултата от 23,5% от града към селата,но мисля,че това е едно голямо спасение за измъчените и психясали жители на големите градове.При съвременните комуникации-проблемите са,че все едно се предвижваш от "Люлин" към "Младост",да не говорим за напускане на София в пикови часове и празнични дни.Много е хубаво да живееш на село,ако можеш да си го позволиш.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заемите също са до време,ще дръпнеме още някой и после няма да ни дават
31
3
 
19
 
! Отговори
Бай Добри преди 10 години
София също ще започне да се обезлюдява скоро! Демографската катастрофа няма да подмине нито едно населено място в България! Освен това запомнете че в икономиката всичко е свързано и когато по голямата част от страната е зле това рано или късно ще се отрази на всички. България в момента пропада със бясна скорост и след 10-15 години няма да има достатъчно млади хора и кой да работи и да генерира приходи от данъци и за пенсии! Бюджета ще разчита основно на заеми и помощи от Брюксел.
30
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз бачкам в ИТ сектора и мога да работя от всяка точка на света стига да имам интернет и лаптоп. Въобще ме пука дали съм в БГ или на остров Мавриций стига нета да е стабилен. Отворете един сайт за обяви и вижте какво е търсенето в ИТ сектора за кадърни специалисти. Ама за съжаление повечето драскачи тука са компютърно неграмотни и могат само да браузват и пишат по форумите. Дали сте в софия или в друг град или село все ще си останете бедни хленчещи некадърници.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОЩЕ ДВА МИЛИОНА ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ В СОФИЯ, НО НЕКА МАНГУЛИТЕ ДА НЕ Я ПРЕНЕБРЕГВАТ, САМО ТАКА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДИ БЕЗПРОБЛЕМНО ЗА ДА СЕ РАЗПРОДАДЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!!!!!!!!
28
12
 
20
 
! Отговори
анадолеца преди 10 години
Всеки може да ходи където си иска . Все пак София е създадена с парите на цяла всички българи . Хората си търсят препитание и не забравяйте преди 130 години София е била 8000 души . Така , че всеки е дошъл от някъде. За мен София е адски смрадлив град , в който посмъртно няма да живея . Знаете ли каква е разликата между затвора и апартамента . В затвора теб те заключват , а в апартамента сам се ключиш .
27
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
абе то университети, администрация, това онова. но основната причина е че българина е гъзар и не иска да е селянин. защо университетите и всичко са се пръкнали там?
26
0
 
32
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Това свръхсъсредоточаване на всичко - икономика, стопанство, услуги, администрация, образование в София ще унищожи държавата ! В сравнение с останалата част на страната положението в София е сравнително добро и тъй като тук са съсредоточени всички власти, медии и фирми, хората нямат ясна представа колко е мизерно положението на провинцията. Огромни територии на България тънат в бедност, мизерия, няма работа, няма млади хора, само ***, които допълнително изсмукват силиците на хората.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
унищожавайки провинцията,софия в крайна сметка сама се унищожава.гладното и безработно население ще тръгне към града,обаче както е писал 29 ще е предимно ромско,защото просто българското или вече го няма или ще се изнесе в чужбина
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имам поглед покрай децата ми за последните три випуска на езиковата в Пазарджик.половината от завършилите са в чужбина,малко в софия Пловдив търново Бургас варна и нито едно дете не остана в Пазарджик.от завършилите преди години следване на пръсти се броят завърнали се.през това време младото *** население превзе града улиците училищата заведенията.
23
0
 
27
 
! Отговори
Лора преди 10 години
София,расте,но не старее,не старее,но и НЕ хубавее!България не е само София.Политиците са изоставили съвсем останалите части на държавата.Селата опустяват,както и малките градчета.И всичко това,благодарение на приватизацията,закриване масово на предприятията, а постоянно ни будалкат с някакви си чуждестранни инвестиции.Да, инвестират в готовите, създадени и платени от родителите ни ВиК, ел.дружества и т.н. като ни блъскат след това в сметките хиляда и сто такси.Ай сиктир! НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ БАЛЪЦИ
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в панелките на софия ще се нанесат още малко нови софиянци и после вече няма кой да дойде.ако идват ще са от друг етнос,какъв ще е,всеки се досеща. в софия има повече работа,обаче ще има и гета,където ще е много гадно да се живее.провинцията биологично става *** и пенсионерска.вече има такива по малки градове,на ред са областните центрове.

Спонсорирани публикации