Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите!

Цвета Маркова: Институциите трябва да работят прозрачно
17 апр 2014 10:16, Екип на Bulgaria On Air
1
Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите!
Цвета Маркова. Снимка: Bulgaria On Air

Не трябва да има информационно затъмнение на извършената злоупотреба с лични данни, вписани в списъците на партии за регистрация на изборите през май. Това заяви Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

По думите й вината не трябва да се прехвърля на софтуера на ЦИК, а отговорността трябва да бъде поета от партиите, които са внесли подписите.

Още по темата
"Очевидно неправилно, нередно, в нарушение на Закона за защита на личните данни са включени имената на множество хора, които сами прецениха, че трябва да го изложат и във Facebook, и в публичното пространство. Тези хора на този етап са оставени без защита. Отделно председателят на Комисията за защита на личните данни вече прави изявления, че няма да наложи наказания на партиите," коментира Маркова.

Според нея злоупотребата с лични данни ще се отрази върху избирателната активност и доверието на хората към целия процес на провеждане на изборите.

По думите й най-правилното решение, което партиите в момента могат да вземат, е да се откажат от личните данни, с които е злоупотребено.

"Едва ли става дума за организиран акт на умишлено престъпление. Разбира се, не изключвам възможността и предоставянето на лични данни от някои работодатели на конкретни хора", допълни Маркова. Друг източник на изтичане на данни според нея са държавни структури, които ги събират.

Тя подчерта, че институциите трябва да работят прозрачно. В противен случай е налице връщане назад в демократичните процеси, коментира Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Цвета МарковаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
АВАТАР преди 10 години
И ТЪЙ КАТО КОЛЕКТИВНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ Е УЗАКОНЕНА, НЯМА ДА ИМА НАКАЗАТЕЛНО ОТГОВОРНИ ЛИЦА