Благодатният огън пристигна в България

Стотици миряни го посрещнаха на летище "Пловдив"
Обновена: 19 апр 2014 23:27 | 19 апр 2014 21:30,
57
Благодатният огън пристигна в България
Снимка: архив, Булфото

Самолетът от Тел Авив, с който пристигна митрополит Николай, носейки Благодатния огън, се приземи на летище "Пловдив".

Стотици миряни се бяха събрали в този момент пред вратите на летището, за да посрещат Благодатния огън. Самолетът закъсня с почти 3 часа.

Пловдивският владика пристигна с чартърен полет, придружаван от делегация. Отвън го чакаше и военен духов оркестър, както и духовници от цялата страна, предаде "Фокус".

Като представител на българската патриаршия митрополит Николай пренесе невеществения огън в България.

Пловдивският митрополит Николай предаде Благодатния огън на архимандрит Дионисий, който да го отнесе и предаде на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Митрополит Николай благодари на Светия синод и на патриарха за това, че е имал честта и възможността да донесе невеществения огън от Йерусалим и да го предаде на всички християни в България.

Още по темата

Благодатният огън ще бъде пренесен с коли до София, Велико Търново, Бургас, Варна. В Русе и Силистра Благодатният огън ще пристигне от Румъния.

Стотици пловдивчани посрещнаха първи Благодатния огън в митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив. „Вярваме в чудото, затова сме тук, да си запалим свещичка за здраве”, разказа един от миряните, дошли за поклонение в храма. Тази нощ митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” от 23,30 часа.

Запалването на Благодатния огън стана следобед в Ерусалим в храма на Гроба Господен . Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Благодатният огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
ISTINATA преди 10 години
VQRVAITE NA NIKI ROLEKSA I VSICHKITE NAKLANI TUMBACI OT CYRKVATA!!! I TOVA LI E BOGOUGODNO DELO - DA SE RAZVQVAT NASAM NATAM S NQKAKYV OGYN!?!? ZNAETE LI KOLKO HORA NE MOGAT DA VYRJAT DVATA KRAQ I KOLKO BOLNI IMA DETO NE MOGAT DA SI POZVOLQT LEKARSTVA I LECHENIE, A TIQ TRYGNALI NA RAZHODKI S PARITE NA IZMYCHENIQ NAROD! VQRVAITE IM NA TIQ MAZNI BYCHVI V RASA DETO VI PEQT DA STQGATE KOLANA A TE SAMITE SE RAZPARQT OT QDENE DAJE I NA POSTI!!!
23
1
 
15
 
! Отговори
до N 19 преди 10 години
"Защо всяка година психично болния завършен хомосексуалист Николай ходи до Ерусалим да взема огъня?"Защото чартърния полет го плаща негов "авер" бизнесмен. Те така... И при Божиите служители - който плаща, той поръчва музиката. А шараните да ходят да висят по летища и църкви да ЧАКАТ... чудото...
22
7
 
4
 
! Отговори
, преди 10 години
Истинският християнин е този който вярва,че Исус е Спасителя Господ ,казва това на хората и учи ,че само Исус е единствения път до Бог.Новият завет не казва,че ще се разнася такъв огън със самолети,Светия дух не е нещо което можеш да разнасяш така.Отделно се казва в Откровение,че фалшивия пророк ще прави чудеса"даже огън да слиза от небето"Откровение13:13.Казано е и,че никога няма да бъде простено хуленето на Светия Дух-Матей12:31.Затова да вярваме на това ,което е казано и внимаваме с интерпретации.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е чартърче. Може да се качиш с каквото си поискаш. И едва ли са излетели от натоварено летище.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НЕ БЕШЕ ПРОСТОТИЯТА НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ТАРИКАТИТЕ ДА ИМ КАЗВАТ ДА ЗАТЯГАТ КОЛАНИТЕ А САМИ ТЕ ТЕ ДА ЖИВЕЯТ В ОХОЛСТВО И КОМФОРТ. ДОКОГА БЕ НАРОДЕ ПОСТИ ЩЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАТЕ НА НОМЕРАТА ***. ДОКОГА ЩЕ ВЯРВАТЕ НА ПОПОВЕ ВЛАДИКИ СЕКТИ ИМАМИ И ТЕМ ПОДОБНИ *** КОИТО ВИ КАЗВАТ ДА ПОСТИТЕ А САМИТЕ ТЕ ПИЯТ И ЯДЪТ КАТО РАЗПРАНИ. НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ РЕЛИГИЯТА НИ Е ЗАПАЗИЛА КАТО НАРОД. НА ТЕЗИ ЩЕ ИМ КАЖА. НЕ РЕЛИГИЯТА А ЖАЖДАТА ЗА ЖИВОТ НИ Е ЗАПАЗИЛА ПРЕЗ ПЕТТЕ ВЕКА ОСМАНСКО ИГО. РАЗБРАХТЕ ЛИ ИЛИ НЕ?
19
1
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Интересно как са го пуснали с огън в самолета? Това е забранено! Особено като знам в тел авив какъв ужас от проверки е на летището, а пък цял огън да качи .... "и аз това се чудя, явно са го таксували като "невеществен", но това е парадокс
18
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 10 години
за хомосексуалистите в православната църква питайте ги тях! Всеки си плаща, рано или късно за ПРЕГРЕШЕНИЯТА...лошото е ,че почти винаги го отнасят някой родата ..Нещо весeло да кажете примерно що само при АРМЕНЦИТЕ ходи огънят ???? ами някви предположения??
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо всяка година психично болния завършен хомосексуалист Николай ходи до Ерусалим да взема огъня?
16
0
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
Ама те много хора по света не го признават. Всичките ли са комунисти?
15
8
 
6
 
! Отговори
АА преди 10 години
другарю пръдлив КАМАНИСТ, леко с IP ЧЕЙНДЖЪРА ДА НЕ ТИ ВЛЕЗЕ НЕЩО В ЧЕРВЕНИЯТ ***!!! молете се на другарката ЛИЛОВА И ДРУГАРИТЕ ОТ ЕВРЕЙСКИЯТ КОМИНТЕР ДЕТО НЕПРИЗНАВАТ ХРИСТОС ЗА СПАСИТЕЛ
14
13
 
8
 
! Отговори
а преди 10 години
другарите пръдливи КАМАНИСТИ отново оплюват празника -ТЕ ТАКА И СТАЛИН МУ ЦЕЛУВАХА *** ДОКАТО НЕ ГИ ИЗБИ ПОЛОВИНАТА ГЪЗООТЦЕ УБИЙЦИ АМА НОРМАЛНО Е ТО ОТ КАМАНИСТ МАОСОН САТАНИСТ ДА СТАНЕ НОРМАЛЕН ЧОВЕК !!! айде при ДРУГАРКАТА ЛИЛОВА ДА МУ ЦЕЛУВАТЕ МАСОНСКИТЕ ОРДЕНИ ДРУГАРИ
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Хасан Адемов ще разчупи един хляб и една риба и ще нахрани народаи по 30 лева за изборите и готово
12
0
 
6
 
! Отговори
redordead преди 10 години
ти последният, поне да беше научил, че на български има буква Ч вместо 4... иначе акъл даваш...
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпортистОлимпийският огън символизира "пламъка", даден на човечеството от Прометей - носителят на светлината (еквивалент на много други подобни образи, най-известен от които е Луцифер или Венера, пак наричани носители на светлината). И да - идеята на този "огън" е да събере хората и да ги мотивира за подвизи, за разлика от описаният в статията... или по-точно църковно-религиозният ПР материал.
10
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодатният огън е вече в България! Божият син ще възкръсне тази вечер!
9
5
 
25
 
! Отговори
Спортист преди 10 години
Ами олимпийския огън е по-благодатен защото не разделя хората на християни,мюсюлмани,будисти,бели,черни, и жълти.Обединява.
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ви ли изуми факта, че този огън е донесен от свещеника с часовник за десетки хиляди лева. Представете си тези омърсени ръце на владици и велможи, които непрекъснато държат българските светини, няма ли милост Исус към нашата мъка, да ни спаси завинаги от тези крадци и изменници, които пият всеки ден от кръвта на майка България, кога ще видим, че има справедливост, всекиму според заслуженото. Няма Господ!
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отделих едно малко облаче метан по случай на тази новина.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До !!!Много поздрави!
5
3
 
0
 
! Отговори
!!! преди 10 години
uspehi

Спонсорирани публикации