Патриархът ще води богослужение тази вечер

Православната църква отбелязва Велика събота
17
Патриархът ще води богослужение тази вечер
Снимка: Булфото, архив

Патриарх Неофит тази вечер в 23.30 ч. ще оглави богослужението за Възкресение Христово в храма в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Днес е Велика събота и на богослужението в полунощ патриархът ще излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Преди това, между 20.30 и 21.00 ч., в параклиса на Светия синод в София ще бъде донесен лагодатният огън. Той ще пристигне от Пловдив, където ще бъде пренесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай.

На Велика събота над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния или Благодатен огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Православната църква днес почита Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос Воскресе!", а отговорът е "Воистина Воскресе!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
СВЯТ преди 10 години
ЗАЩОЛИ СЕ ОБЛЯКАЛ ,КАТО КОСМОНАФТ ЗАЩО МУЕ ТОЗИ СКАФАНДАР ,,,ЗАЩО ЗА БЕДНИТЕ НЕСЕ ДАВАТ БЕЗПЛАТНИ СВЕЩИ
14
1
 
0
 
! Отговори
езичник преди 10 години
до 1да ти ги изброя ли??? или ще седнеш да прочетеш някоя и друга книга неграмотен поганецо?
13
2
 
0
 
! Отговори
езичник преди 10 години
тия дето хулят вярата НЕ СА ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИАНИ а неверници поганци или богоубийци. най-вече богоубийци! срещу православието се води война но накрая то ще тържествува понеже е ПРАВА ВЯРА.
12
1
 
2
 
! Отговори
шопето преди 10 години
Този е толкова патриарх, колкото и гоцето беше президент. Агенти не трябва да има на такива постове. Защото само интриги плетат и ни продават наедро. Само у нас още няма лустрация.
11
2
 
2
 
! Отговори
Православен преди 10 години
На многая лета, Ваше светейшество!На безбожниците, които са се изходили в предишните коментари ще кажа: опомнете се, безумци, Бог поруган не бива.Иисус дойде на света, за да страда и да изкупи нашите грехове. Неговата кръстна смърт въплъщава и отменя всяка кръвна жертва, а възкресението Му е пример и обещание за вечния живот на всички, които вярват в Него.
10
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Атанас преди 10 години
Защо на всички попове носовете са дълги ?Защото трябва да помагат на много монахини по манастирите .Внимавайте, като им целувате ръка да не хванете някоя срамна болест на устата .
9
3
 
0
 
! Отговори
Bojidar преди 10 години
KATO 4ETA KOMENTARITE VI MI STAVA MNOGO SME6NO.KAK MOJE DA GOVORITE TAKIVA GLUPOSTI ZA SVETATA CURKVA.AMAN OT NEGRAMOTNI HORA
8
2
 
0
 
! Отговори
демократ християнин преди 10 години
МАРКСИЗМА СЪЗДАЛ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ КОЯТО СЕ СРИНА Е НАЙ АНТИЧОВЕШКАТА ИДЕОЛРГИЯ ТЪЙ КАТО ТЯ СТТРАНТЕ КЪДЕТО БЕШЕ УНИЩОЖИ НАЙ МНОГО ОТ ИНТЕЛЕНЕНТНАТА ЧАСТНА ЧОВЕЧЕСТОТО ЪЙ КАТО В ТЕЗИ СТРАНИ НЯМАШЕ ЗАКОНИ И ИНСТИТУЦИИ ,А ВОЛЯТА НА ДИКТАТОРА ТЕСНИЯ КРЪГОКОЛО НЕГО.ИАМШЕ МНОГО ИКТАТУРИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ,Н О ДДУШЕВНОТО ПОРАЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА,КОЯТОЩО ПРРДЪЛЖИ МНОГО.ОСОЕНО СИЛНИ В ХРИСТИЯНСТВОТО ,КОЕТО ВЪЗПИТАВАШЕ М О Р А Л,КОЙТО СЕГА ЛИПСВА.ТАЗИИ ИДЕОЛОГИЯ БЕШЕ Д Е М А Г О Г С К А.Т.Е ЛЪЖЛИВА
7
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 10 години
uspeh , i tova ne e leko
6
3
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Само молитви не оправят работите!
5
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Аман от попщина! Народът е казал - господ дава ама в кошара не вкарва! т.е. да чакаме от небето да ни падне нещо просто няма да стане трябва и ние малко да се потрудим.
4
3
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Неофиле, на варненския вълнолом са се появили миди с лика на Ицето отвътре на черупката!Имало и с разпятие и с разпоретие, и с разпопие! Аре, намажи се с шарлан, вмъквай се у неопреня и бегай да се гмуркаш!
3
1
 
4
 
! Отговори
Баба Гуси преди 10 години
В троянския манастир яйцата ги снасят и боядисват едновременно по известни за народа причини.
2
3
 
6
 
! Отговори
Илия преди 10 години
Включа тв-о-попове кузонаци и яйца и исус...Включа радиото -попове кузонаци и яйца и исус..Включа компютъра-попове кузонаци и яйца и исус..Включа кафемашината-попове кузонаци и яйца и исус..Като оная реклама където мацето надига дупето 1..2..3..4..5 стига още?!?
1
4
 
5
 
! Отговори
Злите мъртви преди 10 години
Че къде се е чуло и видело бог да умира?