Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ

Изборите на 25 май ще решат съдбата на АБВ и Бареков
25 апр 2014 10:26,
126
Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

"Кой ми харесва повече - БСП или ГЕРБ" - това е въпросът, на който ще отговори евровотът, въпреки че истинският въпрос трябва да е накъде да върви Европа. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на ТВ7. Той нарече тази ситуация недоразумение и абсурд.

Според него истинският избор е дали Европа да върви наляво, или надясно. „Трябва да се изкажем за Европа – дали Шулц, или Юнкер да е шеф на Европа. Аз не знам дали думата „Шулц“ говори нещо на електората“, коментира още Райчев.

Според Васил Тончев България ще отиде на изборите за Европейски парламент като най-провинциалната страна в Европа. „Всички отиват да се борят за собствения си интерес, ние отиваме там, за да търсим арбитър за собствените ни проблеми“, каза той. Тончев коментира още, че предизборната кампания у нас е започнала още преди година. Според него алтернативата е между ГЕРБ и БСП. Влиянието на тези две партии е такова, защото друга възможност няма. Към водещите партии трябва да се добави и ДПС, което се е превърнало в традиционен играч, и две нови формации (АБВ и България без цензура), предлагащи нещо по-ново, коментира социологът.

Андрей Райчев смята, че след година в протести е дошъл моментът народът да се изкаже. Въпреки това, според него няма как да се намери изход от настоящата ситуация, тъй като електоратът се е разделил на две – милион подкрепят БСП, толкова стоят и зад ГЕРБ. Затова той определи ситуацията като патова. Именно заради нея е невъзможно да се направят реформи в държавата, твърди Райчев. „Как да правиш реформи, като можеш само да раздаваш бонбони на електората. Така ще оцелееш месец. Ако направиш реформа, няма да оцелееш и два часа“, коментира той.

Въпреки патовия характер на ситуацията Райчев очерта няколко възможни развръзки. Първата е разделението да продължи и да се запази статуквото. Според втората трябва да се постигне национален консенсус, подобен на този от 1997 г. Третият е „нацията да се събуди влюбена в новия чудотворец“, като даде за пример управлението на Симеон II или Виденов.

Двамата анализатори коментираха, че изборите ще са от решаваща важност за новосформираните АБВ и България без цензура.

Райчев и Тончев анализираха и евентуалното провеждане на предсрочни парламентарни избори. Според Васил Тончев такива избори трябва да има, защото това е очакването на хората. Той коментира, че напрежението от булевардите трябва да се пренесе в парламента. Според Андрей Райчев най-късно предсрочни избори ще има през 2015 г. заедно с общинските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вървим в правилната посока, отново глас за БСП. Народа взе глътка въздух от ЕРП-та, цени, горива, а онази м*стия Бойко тича да защитава ЕРП-тата, изедник, не го е срам. Не Българин, а куха, празна Тиква.
58
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО БСП
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ са история
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аман от герберасти тука, разберете че БСП и ДПС ще управляват следващите поне 20 години
55
8
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 10 години
По-скоро ГЕРБ отива при НДСВ хихихи
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О, тиква, тиква,роден зеленчук.Лъскава обвивка,пълна със ***.Твърда като камък,куха като пън.Гасне твоя пламък,свършва твоя сън.Кой ли те изпечев изборната пещ?Кой ли те разсечеи запали свещ?Сигурно забрави,затова помни не е другар прасето,тиква щом си ти
53
10
 
4
 
! Отговори
До Герб-трола преди 10 години
И да пишеш и да не пишеш ,и 100 поста да напишеш Борисов власт няма да помирише!!!:)Хората вече не са глупави като едно време, ядоха попарата на Герб, втори път няма да се издокарат!Айде върви сега да душиш Бойко отдолу!
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не обръщайте внимание на герберста другари БСП ПОБЕДА, Станишев + Доган = ВНЛ
51
1
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 10 години
брей а ти ми е интересно какъв си? млад, интелигентен, неплатен симпатизант на БСП и ДПС
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям Герберастки *** е налазил, не му обръщайте внимание
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета и гледам в темата верно има тиквен ***, ти не си ли на село на гледаш картофи и лук бе. Не слушаш ли заповедите на Тиквуня. Еххх непослушни герберасти.
48
2
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 10 години
страха отмина за това ДПС правят каквото си искат и червените *** им се радват със свалени ***
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 67Абе не знам кой на кой се е навел ама онази снимка дето Бойко белото целува ръката на Доганя и му се мазни като малолетна ******тка за генералските си пагони всички я знаеме.
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След изборите Тиквата пак ще е наср*н като предния път и една седмица ще се крие като мишка. Страха от грозната мутра отмина. Дано си получи заслуженото този наркотрафикант, контрабандист и убиец и бандата му престъпници.
45
3
 
10
 
! Отговори
ужассссс преди 10 години
Живеем в някаква страшна бесепаро-депесаро-*** ***!:(
44
2
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 10 години
а гледаш ли Станишев как се е навел пред Доган и се е хванал за палците, докато България се управлява от ДПС
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В темата влезе *** на ГЕРБ!! Смешно ми е как пише пост след пост с различни никове, ама и всичките му постове са някак си отчаяни:)))) щял да се върнел Бойко и незнам си какво още:)))))
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв Бойко бълнувате бе, чувате ли се какво говорите. Европейско бъдеще с *** селски бек не става. Гледам Станишев лидер на ПЕС, гледам Тиквата шеф на групата му овце. Ако не беше жалко щеше да е смешно.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХИли си *** или смяташ, че всички са ***.... Моника плаща ли? Ще ви сврем в миши дупки *** смотани... Заради такива като вас България е в това плачевно положение, заради такива като вас хората напускат България... не е виновен БОКО, нито СЕРГО - глупостта, която ви е налазила е виновна!
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората вече с нетърпение чакат Бойко да се върне на бял кон и да рине червените калинки.Тоя път прошка няма да има.