Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ

Изборите на 25 май ще решат съдбата на АБВ и Бареков
25 апр 2014 10:26,
126
Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

"Кой ми харесва повече - БСП или ГЕРБ" - това е въпросът, на който ще отговори евровотът, въпреки че истинският въпрос трябва да е накъде да върви Европа. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на ТВ7. Той нарече тази ситуация недоразумение и абсурд.

Според него истинският избор е дали Европа да върви наляво, или надясно. „Трябва да се изкажем за Европа – дали Шулц, или Юнкер да е шеф на Европа. Аз не знам дали думата „Шулц“ говори нещо на електората“, коментира още Райчев.

Според Васил Тончев България ще отиде на изборите за Европейски парламент като най-провинциалната страна в Европа. „Всички отиват да се борят за собствения си интерес, ние отиваме там, за да търсим арбитър за собствените ни проблеми“, каза той. Тончев коментира още, че предизборната кампания у нас е започнала още преди година. Според него алтернативата е между ГЕРБ и БСП. Влиянието на тези две партии е такова, защото друга възможност няма. Към водещите партии трябва да се добави и ДПС, което се е превърнало в традиционен играч, и две нови формации (АБВ и България без цензура), предлагащи нещо по-ново, коментира социологът.

Андрей Райчев смята, че след година в протести е дошъл моментът народът да се изкаже. Въпреки това, според него няма как да се намери изход от настоящата ситуация, тъй като електоратът се е разделил на две – милион подкрепят БСП, толкова стоят и зад ГЕРБ. Затова той определи ситуацията като патова. Именно заради нея е невъзможно да се направят реформи в държавата, твърди Райчев. „Как да правиш реформи, като можеш само да раздаваш бонбони на електората. Така ще оцелееш месец. Ако направиш реформа, няма да оцелееш и два часа“, коментира той.

Въпреки патовия характер на ситуацията Райчев очерта няколко възможни развръзки. Първата е разделението да продължи и да се запази статуквото. Според втората трябва да се постигне национален консенсус, подобен на този от 1997 г. Третият е „нацията да се събуди влюбена в новия чудотворец“, като даде за пример управлението на Симеон II или Виденов.

Двамата анализатори коментираха, че изборите ще са от решаваща важност за новосформираните АБВ и България без цензура.

Райчев и Тончев анализираха и евентуалното провеждане на предсрочни парламентарни избори. Според Васил Тончев такива избори трябва да има, защото това е очакването на хората. Той коментира, че напрежението от булевардите трябва да се пренесе в парламента. Според Андрей Райчев най-късно предсрочни избори ще има през 2015 г. заедно с общинските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Хте и при тея излизаха.А самоубийствата за тая година са повече от тези при цялото управление на бойко.
38
7
 
2
 
! Отговори
Евро Избирател преди 10 години
Това са евро избори. Аз ще гласувам за Европа и бъдещето на континента. Сега на карта е заложено - дясна или лява Европа. Ако печелят консерваторите, САЩ продължава да управлява на континента, прави война с Русия и ни връща в каменната ера. Ако спечелят социалистите - Европа затопля отношенията с Русия и изтласкват САЩ в нейния си континент. Въпросът е ИСКАМЕ ЛИ ВОЙНА ИЛИ НЕ - ако да - дясно, ако искаме мир - социално. Ние избираме, а бъдещето ще плаща!
37
8
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
От както е на власт БСП аз виждам че тока на скача с 30% на всеки 6 месеца, хранителните продукти не поскъпват с 300% и нагоре за година както беше преди, да не кажа че са и поевтинели, горивата също не скачат всяка седмица. За пръв път от 5 години няма ръст на безработицата, не забравяйте че Тиквата остави без работа 400 000 Българи, а 100 000 малки фирми фалираха. Това са все факти. Тиквата ни върна 70 години и повече назад, никой нормален Българин не би гласувал за него, ако не е мазохист.
36
4
 
0
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Какво ме топли дали в Евро парламента има или няма хора от ГЕРБ,БСП или други партии.Всички дето ще отидат там ще отстояват до смърт собствените си интереси,не Българските.Това трябва да бъде разяснено ясно на всеки гласуващ *** в Абсурдистан.Ще получават добри пари за българските стандарти и ще обясняват навред как сме цъфнали и вързали.От там пък ще се чудят и маят как да се справят Ромите,бедноста и кучетата.Ще е много забавно да си гласуващ ***.
35
8
 
4
 
! Отговори
човек преди 10 години
До Защо Не ГЕРБогледай се ,ослушай се ,сега не е ли по зле ,не се ли самоубиват хора, не убиват ли бащи децата си , не отвличат ли , не обират ли банки всеки ден ,трябва да си *** за да гласуваш за "чистокръвния" българин серГЕЙ, ама вие сте ,като зомбирани ,така че няма на какво да се учудвам
34
6
 
10
 
! Отговори
Очевидно преди 10 години
Новите "Опорните точки", които се прокарват сега е да не се гласува -- трябва да се прокарва тезата, че всички са маскари.Г-жа Моника знае, че електората на БСП от синилни старци винаги гласува, за това сега идеята е да се накарат хората да не гласуват, та БСП да излезе напред.Само един *** може да се хване на тази въдица -ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ДА МАХНЕМ ТЕЗИ ХОРА ОТ ВЛАСТТА.
33
0
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
Ти нещо си се объркал кардинално!!!БСП са слуги на Москва, а не на САЩ.Вземете малко си оправете опорните точки.
32
7
 
10
 
! Отговори
до варбург преди 10 години
ами ГЕРБ е с най-голяма подкрепа пич, но в червения ти приказен свят е на последно, а Станишев и Доган са велики достойни лидери
31
2
 
13
 
! Отговори
До varg преди 10 години
има , има докато участват на избори БСП +ДПС , ще има и гласуващи за ГЕРБ
30
4
 
13
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
червена опорна точка. за никого няма да гласувам за да може бабите, *** и турците да изберат БСП и ДПС като последния път
29
9
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
До 40 ,,Какво е това БСП ?,, Ами,майката на ГЕРБ.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попитали един Българин:-Вие какво имате против политиците и партиите?-***! За съжаление обаче го позваме срещу себе си.....
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО Е това бсп
26
5
 
15
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
що не покажеш някоя статистика? и щом като ГЕРБ е партия на простаците и т.н., кажи за коя партия гласуват умните млади хора
25
10
 
7
 
! Отговори
аха преди 10 години
Гласуваш за ГЕРБ,БСП,АТАКА,Бареков и получаваш ДС,ЦРУ,Мосад и ГРУ....ай сиктир.
24
15
 
9
 
! Отговори
ДО 35 преди 10 години
По- скоро ГЕРБ е партия на зомбитата, на ибрикчиите на Запада, на ***, на простаците, на неграмотните !!!
23
18
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ГЕРБ е партията на младите и образованите хора. другото е БСП, ДПС и т.н с електорат ***, турци, изкуфели баби и неграмотни простаци
22
6
 
11
 
! Отговори
дракона преди 10 години
само ГЕРБ, това с нито БСП нито ГЕРБ се въртеше на последните избори и кво стана - БСП и ДПС на власт. тоя път не
21
19
 
21
 
! Отговори
Защо Не ГЕРБ преди 10 години
Аз ще гласувам за БСП ! При ГЕРБ имаше само замразяване на доходи, самозаплвания на хора, отвличания, рекет по фирмите, безработица,намаляване на доходи, подигравки на Борисов към Народа наричайки ги кучета, матриал, да ходят да пасат овце, да ядат мас, и др. такива!ГЕРБ беше една тоталитарна партия издигаща в култ личността на лидера си, а това е повече от комунизъм! ГЕРБ се подиграваха с хората ,като се държаха с тях като животни! ГЕРБ унищожиха фирмите а оттам и работните места, безработица
20
0
 
5
 
! Отговори
баи Ганю преди 10 години
От цял живот гласуване и кого ще харесат повече избиратели въобще този въпрос не ме интересува вече!?Защо?Защото едни идват,други заминават и тн. до безкраи.Вълнува ме въпроса защо няма всяка година избори?В нашият град Варна улиците и булевардите са в окаено състояние.Непосредствено преди миналите изб.се асвалтираха 2 входящи бул.Сега ударно се асф.друг вход. булевард.И това всичко знаете защо се прави преди изб.Ураааа,искам всяга година избори,нищо друго.Малко е ,но това е ползата за градът.