1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша

Синдикален лидер, бивш министър и работодател отхвърлиха идеите на КНСБ
Обновена: 30 апр 2014 14:16 | 30 апр 2014 10:04, Веселина Йорданова
212
1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша
Снимка: архив, БулФото

Най-рано след 15 години могат да се достигнат нива от 1500 лева средна заплата, заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

За по-бърз растеж на доходите настоя КНСБ. Според президента на синдиката Пламен Димитров средната работна заплата трябва да достигне 1500 лв. Работодателите веднага определиха това искане като нереалистично.

Още по темата
Нейков уточни, че това може да стане, ако се следва „моделът“ на нарастване на заплатите в момента. Той коментира още, че нямаме истински механизъм за увеличаване на доходите.

„При нас няма връзка между квалификацията на работника и неговата заплата”, категоричен беше Нейков.
Според него от финансовото министерство има „глуха съпротива” на опитите на експертите да прокарат механизъм за нарастване на работната заплата.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев даде да се разбере, че между синдикатите има различия по някои въпроси, включително този за размера на възнагражденията.

„Заплатата ни ще бъде 1 500 лева, когато станем като Полша, която имаше нашите заплати през 1990 г., а сега възнагражденията там са над 1 500 лева. Давам пример с държава, която имаше нашия старт, а отиде доста по-напред. Стана така, защото там имаше работодатели от друг тип, имаше и най-вече власт от друг тип”, коментира Тренчев.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков пък репликира с думите, че не знае точно каква разлика визира д-р Тренчев между българските и полските работодатели, но „със сигурност има разлика в изпълнителната им власт в различните мандати“.

Може да се открие и различно отношение на външните фактори, на великите сили към съответната страна. На Полша беше предлаган валутен борд през 1990 г., но никой не се хвана на тази въдица”, добави Бранков.

Той коментира и предложението за увеличение на майчинството с още 6 месеца, като заяви, че ако тя се приложи може да се очакват сривове във фирми, в които преобладава персонал във фертилна възраст, например шивашката индустрия.

Отпуските са един от проблемите, свързани с ниската раждаемост, смята Константин Тренчев. По думите му семействата създават по-малко деца основно заради ниския си доход.

Според Иван Нейков най-големият проблем е, че майката трябва да направи избор между детето и своето развитие.

Според бившия социален министър у нас жените завършват с по-добро образование и квалификация от мъжете, след това обаче ги очаква „ужасна дискриминация”, която води до това, че от всички ръководни длъжности в България само 12% се заемат от жени.

„Жените имат нужда от онова, което ще ги държи конкурентоспособни на пазара на труда”, убеден е Нейков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
15
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
гърч и ниски доходи за мизерниците в България,само ние ваше 240 скромни депутати трябва да имаме висок доход,защото ние работим много и качествено, и имам висок жизнен стандарт.Пред ЕС ще тръбим че средната заплата е например 800лв , а пък вие мизерници ще работите за 340 лв на месец, и като махнат задължителните данъци ще вземете -290 лв чиста европейска заплата.
126
3
 
6
 
! Отговори
до 145 преди 10 години
Да, и освен това са критично важни чуждите инвестиции. По една проста причина-БГ няма достатъчно национален капитал и спестявания (излишните пари в банките са малка прашинка). При това положение икономика може да се развива САМО и ЕДИНСТВЕНО чрез спестяванията на другите народи,чужди инвестиции. Отделно сме бедни на технологии,мениджмънт,маркетинг,образованието е ниско и т.н.Но основната причина е липсата на капитал. А вие си гонете чуждите инвеститори от БГ и после се чудете що има безработица.
125
2
 
3
 
! Отговори
до 115 преди 10 години
Ами много ясно, че всичко е приватизирано. Ти какво искаш-чиновници да управляват държавни предприятия???То печалбите не стават от само себе си, трябва мениджмънт, стратегия, продукт,услуга,технология, инвестиции,...Това няма как чиновник да ти организира. Плюс да се поема риск, да се вземат заеми, безсънни нощи за развитие на бизнеса. Ти гледаш само печалбите и си викаш, брей колко лесно ако можеше да идват при нас. Да, ама тогава печалбите няма да ги има (справка, НЕК,БДЖ,ВМЗ...).
124
15
 
4
 
! Отговори
Отвън преди 10 години
Здравейте кукли! Аз печеля по 580 000 кан. долара годишно. Тази цифра влиза в банковата ми сметка разбира се без бонусите, които я удвояват. Ето два съвета от мен за вас, за благополучие:1. Ако трябва да избирате ястието си, предпочетете агнешка плешка по сицилиянски, пълнена с карамелизирани дробчета, пред глава лук и буркан лютеница.2. Ако ви предстои холидей, несериозно е да мислите, че сред алеята с домати в градината ви, поливайки се с маркуча ще се почувствате по-добре от колкото на горещите плажове в Маями, където съм в момента аз. Впрочем с 300 лв месечно, най удачно е да си одръгн
123
6
 
11
 
! Отговори
140 до 139 преди 10 години
Не е така. Пазара на работна сила си е пазар. На работника му трябва работа (не може сам да си я създаде), на предприемача му трябват работници(не може сам да работи). Щом хората са съгласни да работят за 500 лева и двете страни са се договорили,значи това емпазара. Аз лично не познавам човек да работи за 500 лева,това трябва да е невалифицирана работа или студент/почасово.Значи има голямо предлагане на хора и малко на предприемачи, ясно е че цената на труда ще върви надолу,няма как да е иначе.
122
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе британската колумбия?Ти не беше ли в Австралия?Или просто си се заразил от "Сиднито".Аз разправях вече в един коментар, че е болестно състояние, ама чак сега разбирам че е заразно.
121
4
 
13
 
! Отговори
138 до 137 преди 10 години
Точно това се опитвам и аз да обясня - като футболен отбор, няма как да имаш силен отбор с калпави играчи. Така обществото е богато, когато отделните индивидите са богати (и материално, и духовно, щото не са само парите важни). БГ е бедна, щото 80% са ***, хора свикнали държавата и някой да ги "оправя", несвободни хора, които не осъзнават собствената си отговорност за собственото си развитие и доходи в частност. И на запад, и на изток, няма кой да ви "даде",това свърши!
120
6
 
16
 
! Отговори
юлс преди 10 години
Началото на "българския бизнес" беше поставено от ниско интилигентни мутри и те създадоха правилата с любезната подкрепа на политиците.Не бъди будала, какво като може да си позволиш да плащаш повече, колегата мутрочорбаджия разправя, че неговите роби за 300 лв работЪт и *** му праЪт.Що да даваш пари за скъпи модерни машини, след като е по рентабилно да ползваш услугите на почти безплатните БГ-роби.Осигуровки върху реалните заплати ли?...А стига глупости, дай да врътнем някоя ДДС далавера
119
9
 
7
 
! Отговори
до 133 преди 10 години
И какво точно значи "дайте" й по-висока заплата??? Соц-а отдавна свърши. Заплатата/доходите са ти такива, каквито си договориш и каквато полза от теб има. Кой да ти "даде"?С подобно мислене, нищо чудно, че сте бедни.Всеки човек си носи отговорност за собственото развитие, способности, упоритост, таланти и т.н.Въпрос на търсене и предлагане на работна сила, като качество и количество. Даже и в БГ,няма как хем да си способен, хем да си беден.Щом си беден, нешо има гнило и то си е в теб най-често.
118
2
 
4
 
! Отговори
до бритиш колумбус преди 10 години
пак ли си гледал готварското шоу на джейми оливър
117
4
 
16
 
! Отговори
sopol преди 10 години
1000 лв минимална, тва е. по добре един в семейството за минимум 1000 лв, отколкото 2 *** за 700. ако ще и 50 процента безработица да е. то нестига , че само 20 процента от населението е в трудоспособна възраст, че и от тези 20 % , 25 % са безработни1 милион *** не плащат никакви данаци, ама те даже и борот не правят. ни ток, ни вода , нищо не плащат. те на гости ли са дошли, като са нагости да се изгонят
116
5
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
До 128, дето сам си е сложил плюс.Това, което демонстрираш е другият ни основен проблем като българи. Всички се спасяваме поединично и никой не иска да се ангажира с общото. Затова и протестите ни са хилави и немощни. И не става въпрос кой колко получава, а как заедно да сме по-добре. Аз също не чакам на едни 1500 лева, ако това ще те накара да не реагираш първосигнално, а да вникнеш в думите ми.
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И двойни отпуски да давате пак няма да се раждат деца !Решението не е в отпуските , а в заплащането ! Дайте на майката 1000-1200 лв. заплата и тя сама няма да иска по-голяма отпуска!
114
4
 
30
 
! Отговори
нели преди 10 години
Ако не се вдигнат заплатите, ще стане като в туристическия сектор. Днес съобщиха, че се търсят над 3500 работници, но не могат да намерят,защото са отишли да работят из Европа за повече пари.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитрите еврейчета бутнат ли валутния борд, става стрлашно!
112
6
 
3
 
! Отговори
но комент преди 10 години
тука некой си тръгнал да обяснява ,че не било важно количеството пари.Сложно е за твоята глава да ти се обяснява монетаризма .Простичко, като за тебе- за да нараства икономиката с 3% годишно, трябва и паричната маса да се увеличава с толкова.Даже с мъничко повече.Нарушиш ли това правило- идва 1929г. или 2008г.-криза и депресия.Стоки има, пари нема.Като сега в България.
111
3
 
6
 
! Отговори
Кешев преди 10 години
До тогава не трябва ли да сме въвели еврото?!
110
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата не заплатите трябва да вдига, а да прави привлекателни условията за чуждите инвеститори, които създават експортноорентирани работни места! Има ли много работни места, ще има и по високи заплати!
109
3
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Продължавайте да ги слушате тези и си трайте! Тогава не след 15, а след 30 години няма да стигнете 1500 лева заплата. Докато българинът не проумее, че "управляващите" нямат интерес да му променят положението и че всичко, което те предприемат ще бъде в резултат на натиск, който те не могат да удържат, а трябва да отстъпят, до тогава няма да се промени нищо. Видяхме как "нежните" ни протести бяха грубо игнорирани и нищо не се промени!
108
2
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Тая Веселина, дето е работила върху статията е голяма веселячка.Докато ни управляват бивши комунисти 1500 лв. средна заплата щи видим чак след 115 години.То и сега някои шефове са си определили 50 000 лв. заплатка и като я събереш с работягите - ето ти средна от 1 500 лв.А пък с тия консултански услуги - един работи, трима му дават напътствия.