1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша

Синдикален лидер, бивш министър и работодател отхвърлиха идеите на КНСБ
Обновена: 30 апр 2014 14:16 | 30 апр 2014 10:04, Веселина Йорданова
212
1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша
Снимка: архив, БулФото

Най-рано след 15 години могат да се достигнат нива от 1500 лева средна заплата, заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

За по-бърз растеж на доходите настоя КНСБ. Според президента на синдиката Пламен Димитров средната работна заплата трябва да достигне 1500 лв. Работодателите веднага определиха това искане като нереалистично.

Още по темата
Нейков уточни, че това може да стане, ако се следва „моделът“ на нарастване на заплатите в момента. Той коментира още, че нямаме истински механизъм за увеличаване на доходите.

„При нас няма връзка между квалификацията на работника и неговата заплата”, категоричен беше Нейков.
Според него от финансовото министерство има „глуха съпротива” на опитите на експертите да прокарат механизъм за нарастване на работната заплата.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев даде да се разбере, че между синдикатите има различия по някои въпроси, включително този за размера на възнагражденията.

„Заплатата ни ще бъде 1 500 лева, когато станем като Полша, която имаше нашите заплати през 1990 г., а сега възнагражденията там са над 1 500 лева. Давам пример с държава, която имаше нашия старт, а отиде доста по-напред. Стана така, защото там имаше работодатели от друг тип, имаше и най-вече власт от друг тип”, коментира Тренчев.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков пък репликира с думите, че не знае точно каква разлика визира д-р Тренчев между българските и полските работодатели, но „със сигурност има разлика в изпълнителната им власт в различните мандати“.

Може да се открие и различно отношение на външните фактори, на великите сили към съответната страна. На Полша беше предлаган валутен борд през 1990 г., но никой не се хвана на тази въдица”, добави Бранков.

Той коментира и предложението за увеличение на майчинството с още 6 месеца, като заяви, че ако тя се приложи може да се очакват сривове във фирми, в които преобладава персонал във фертилна възраст, например шивашката индустрия.

Отпуските са един от проблемите, свързани с ниската раждаемост, смята Константин Тренчев. По думите му семействата създават по-малко деца основно заради ниския си доход.

Според Иван Нейков най-големият проблем е, че майката трябва да направи избор между детето и своето развитие.

Според бившия социален министър у нас жените завършват с по-добро образование и квалификация от мъжете, след това обаче ги очаква „ужасна дискриминация”, която води до това, че от всички ръководни длъжности в България само 12% се заемат от жени.

„Жените имат нужда от онова, което ще ги държи конкурентоспособни на пазара на труда”, убеден е Нейков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Тая Веселина, дето е работила върху статията е голяма веселячка.Докато ни управляват бивши комунисти 1500 лв. средна заплата щи видим чак след 115 години.То и сега някои шефове са си определили 50 000 лв. заплатка и като я събереш с работягите - ето ти средна от 1 500 лв.А пък с тия консултански услуги - един работи, трима му дават напътствия.
106
4
 
14
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
-Нима си мислите, че когато Линкълн забранява черното робство в Америка, робовладелците не са пискали и скимтели като днешните ни политици?-Нима не са питали, ами сега как ще правя бизнес, 'сега ще трябва да плащам заплати'!!!-Неразбрахте ли за поправката в КОНСТИТУЦИЯТА, която забранява на прокуратурата да разследва приватизационни и концесионни сделки?????
105
3
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
До Анонимен120, Не се сравнявай с британците!Те си пращат летовници безработни на морето, дори по два пъти на сезон!
104
3
 
7
 
! Отговори
Йосиф преди 10 години
ДО ОПТИМИСТ :) Аз съм си добре , работя в хубава фирма взимам хубава заплата и съм много доволен! Работя яко , но и печеля добре ! Но малко са тези с късмет като моя , има хора много хора които работят , като роби и накрая _)_......
103
3
 
16
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Освен малките заплати голям бич за българите и работата без договор и осигуровки! Защо не обърнат по голямо внимание и на това?! Какво ще кажат по тозип въпрос "великите" работодатели или е по удобно да мълчат като бити гъ..ве?!
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сме народ, а ***!
101
5
 
16
 
! Отговори
къде отиват парите преди 10 години
Тука един атакис' по-надолу го е написал:За да има пари, трябва даима приходи за държавата.Какво носи приходи-на първо място стратегически сектори и икономически производствени мощности,които за България са:1.Златодобив2.Медодобив3.Селско стопанство и металургияи на втроо място т.нар. всекидневни държавни монополи, с които се постига един основен баланс:4.Електроенергията5.Телекомуникационните услуги6.Пенсионно-осигурителните фондове7.Хранителните мрежи и веригиАми те са приватизирани
100
3
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ПИТАМ, А ЗАЩО НАЩИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ОТДАВНА СА СТИГНАЛИ СВОИТЕ КОЛЕГИ НА ЗАПАД ПО ДОХОДИ ,ДАЖЕ ИСПРЕВАРИЛИ
99
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 109Галфонсо, ама ти къде тръгна да се сравняваш с UK бе? Англия тръгнал да гледа моля ти се. А наясно ли си, че тези от лондонския метрополитен бачкат САМО през нощта, в тези гадни и тесни тунели, оправят релси и други подобни и то по 12 часа на смяна. Бай *** като теб дори и там да отиде, пак ще мрънка, че за тоя тежък труд парите са му малко. Мързеливо племе сте това бугарите, не си измисляйте оправдания. И напълно си заслужавате стандарта на живот, щото все чакате някой да ви оправи
98
5
 
2
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 89 - Браво бе, хубаво е да вникнеш, в това което четеш. Аз не говоря за ниска и висока цена, а за ниско и високо качество, защото ниското качество никой няма да го купи или поне не на добра цена.
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е то не останало. Още 15 години само.
96
7
 
4
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Докато има пенсионери да работят и да заемат мястото на млади хоро - така ще е!Иначе се оплакват, че това-онова ги боли!Като ги боли напускат и идват нови!Ако и с тях не се оправят нещата - ЗАКИВАЙ!
95
8
 
3
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 97 - Ето това е българското мислене! Не, ти ще работиш добре и ще даваш всичко от себе си, за да ти се повиши заплатата, а не обратното. Пилето първо трябва да стане кокошка, за да почне да дава яйца.
94
4
 
3
 
! Отговори
макето преди 10 години
на мен паре ми не требат ама и некем да работим за чорбаджийте най ми е арно дома на топло до камината с каничка вино
93
8
 
5
 
! Отговори
идиот преди 10 години
Аз ще гласувам за бате Бойко, ток каза, че за 4 години ще направи средната заплата 2000 лева.Е к'во като не успя първия път, втория може да стане!!!Много ми харесв също и че за разлика от Сидеров, той не обяснява как ще го направи, защото реално аз не бих схванал, пък и не ме вълнува, важото да е просто, защото и той е прос' и аз съм прос' и затова пак ще гласувам за него!!!!
92
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1500 лева средна работна заплата само когато изгоним частниците от ключови за държава сектори, когато орежем социалните на *** ***, както и като очистим *** от златните ни находища. Няма откъде другаде да изтичат парите на държавата.
91
4
 
12
 
! Отговори
sdf преди 10 години
продължавайте да слушате работодателите и ги оставяйте да си крият данъците и да не купуват съвременни средства за производство и съвсем ще изличите нациятанекадърност и алчност
90
3
 
9
 
! Отговори
джедай преди 10 години
Абе кой ни е крив като сме мискини.Защо допуснахме да унищожим селското си стопанство и свързаната с него промишленост? За чий к...р ревяхме като гладни мастий по площадите?? Къде беше гражданското общество да контролира приватизацията? Или само ни бива да обикаляме площадите и улиците -хак ни е.
89
13
 
6
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Тук пишат изключително неграмотни икономически хора! Растежа на заплатата е резултат от определени процеси и събития, а не първопричина. Не става така - щрак с пръсти и от утре вече взимаш 1500 лв. защото аз съм добър шеф и искам и ти да си добре. Като сте толкова отворени направете си частен бизнес и вие, и давайте на балъците работа и заплата 5-600 лв. Аман от байганьовщина.
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако падне борда, заплатите ще литнат, може да настигнем Зимбабве за година-две, нека си припомним виденовата зима... Не е важно числото, а стандарта на живот!