Честваме 9 май - Деня на Европа

Гвардейци издигат знамето пред Паметника на незнайния войн
193
Честваме 9 май - Деня на Европа
Снимка: Reuters

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация".

"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър.

Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута - еврото.

През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз - международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.

Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, от 1 януари 2007 година и България. Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната. В 10:30 часа пред Паметника на незнайния войн в столицата с военен ритуал ще бъде издигнато знамето на Европа и ще бъдат поднесени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул от гвардейци и гвардейският представителен духов оркестър.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в отбелязването на Деня на Европа и 10-тата годишнина от разширяването на ЕС от 12:00 часа в "Дома на Европа" в София.

От своя страна Столичната община организира празнични концерти, съобщава БТА. От 12:00 часа на Летище "София" - Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист Мартин Пантелеев. В градинката "Кристал" за столичани и гостите на града от 12:00 часа концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. В същия час, в подлеза на метростанция "Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация "София". От 19:00 часа в зала "Света София" ще се състои концерт на Симфониета "София" под диригентството на Свилен Симеонов.

С парад на знамената и празничен пикник в парка ще бъде отбелязан Денят на Европа във Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Празничното шествие ще започне от 10:00 ч. по главната улица. То ще бъде водено от 12 деца от 12 детски градини, които ще носят изписано мотото "Творим Щастие", с което Велико Търново кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година. Ученици ще носят знамената на всички страни-членки на ЕС. Шествието ще бъде посрещнато от кмета на общината Даниел Панов, който ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 92А трябва да празнуват, защото са част от силите, победили фашизма и понесли изключително много жертви. Но не могат да празнуват, защото се управляват в момента от фашисти, контролирани от още по-големи фашисти.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 9-ти Май просто се слага край на подялбата на Европа между Русия и САЩ. Това даже не е край на войната. Тя приключва с капитулацията на Япония няколко месеца по късно.Там където стъпи червен ботуш, червен е и режима. Единствената страна, която се отървава е Австрия.
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прощавайте днес.бг, но днес празнуваме нещо друго, не празнуваме нито ЕС, нито създаването му. ЕС не е съществувал на този ден, нито през 1945-та. Бъдете обективни и отразявайте реално събитията.
53
3
 
29
 
! Отговори
2 февруари преди 10 години
е деня на ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ, а 9 май е ден на ПОБЕДАТА
52
2
 
14
 
! Отговори
ДЕН НА ПОБЕДАТА преди 10 години
над ФАШИЗМА - най-страшната чума през 20 век
51
1
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 10 години
Да, като виждаш че ти слагат минуси, не може ли да ти светне лампичката, че май не си от тази, правдивата страна. Май на болшинството им е ясно къде е истината. Но *** (такива като теб) не са дорасли да вденат, че смисълът на живота не е пълен стомах и пари, пари, пари. Нито ще изядеш всичкото ядене, нито ще отнесеш на онзи свят нещо. Затова трябва да останем ЧОВЕЦИ на тази земя, а не плюскащи животни.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е вярно че в Хамерика никой не се радва на Деня на Победата.Продажбите на памперси скачат до небесата.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какъв ден на европа!!!само заради това че някой си прочел някаква декларацияу!!!
48
1
 
11
 
! Отговори
Ръководител преди 10 години
За сега 9-ти май още не е победа, за съжаление. Докато в центъра на европата нато-нацистите още палят хора, това предвещава още борба. Не се съмнявам, че такава победа ще има. Нямате никакво оръжие срещу руснаците. Това е НАРОД, той обича страната си, дома си, традиционните си ценности, има си свой бит, език и култура. Той във време на опасност е като един. А европата - само погледнете жената с брада от Австрия на Евровизия 2014. Абсолютно ***, това са "европейските ценности". Откачалки!!!
47
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 000 бойци на десен сектор днес са близо до Одеса. Явно празненства там няма да има ... Да живее Украйна !
46
4
 
21
 
! Отговори
Ден на победата преди 10 години
Честит 9-ти Май! Ден на победата на Съюзниците срещу фашистка Германия! На който не му харесва 9-ти Май, да ходи на някой гей-парад!
45
17
 
4
 
! Отговори
..... преди 10 години
Колкото и минуси да слагате, днешната дата ще си остане най-тъжната дата в човешката история. Триумфът на ***.
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ден на Европа? Не днес не е ден на Европа. Днес е ден на Русия. Денят на победата е днес. На Русия над обединените сили на Европа. През 1945.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес не е празник...днес отдаваме почит на милионите загинали във ВСВ и победата над фашистка Германия за коята спомага най-вече Русия!Поклон пред подвига им
42
1
 
3
 
! Отговори
натан-1 преди 10 години
До АнонименПо погрешка ти натиснах "-" сега ти слагам 10х "+"Много си прав но мат'ряла е силно зомбиран.
41
4
 
3
 
! Отговори
..... преди 10 години
за да не решат да се завърнат и да им попречат да я изкупят на безценица, ограбиха пенсиите и спестяванията на хората и ги оставиха да измират в мизерия. Народа го опростиха и оскотиха, докараха селяните и ги титуловаха "работническа класа", простащината беше привилегия и интелигентността се считаше за опасна за род и родина. Мара тъкачката беше на върха, след 1980г. ДС мутрата я измести, за да дойдат на бял кон дечицата и братчеди на висшите комунистически вождове и да станат свръх богати..
40
0
 
22
 
! Отговори
День Победы! преди 10 години
Тази продажна медия дори не отрази истинското събитие на този ден, ами ми говори за създаването на ЕС. Мизерници такива, как не ви е срам, игнорирате милионите загинали за да дойде този ден, отдайте им почит.
39
5
 
5
 
! Отговори
..... преди 10 години
Морала на българите бе умишлено доведен до нивото на един дребен крадец и престъпник, корупцията си остана начина на общуване в обществото, съдебната и изпълнителна система работят само и изключително за интересите на комунист-феодалните кланове, които създадоха и дирижират всички политически партии представени в парламента и навъртащи се да влизат в него. Комунистите прогониха милиони, предимно млади българи, наскоро дори им забраниха да закупуват земя..
38
4
 
3
 
! Отговори
..... преди 10 години
Църквата беше подстригана от неудобни партиарх/митрополити и набързо се наводни с червени ченгета и доносници.От една България, до войната класирана по икономически показатели в челната десетка на страните от Европа се превърна в един провалил се комунистически експеримент, в края на който виновниците за съсипаната държава и опорочените поколения българи, организираха масово ограбване на хората и станаха свръх богари-феодали, комунист-феодали.
37
5
 
5
 
! Отговори
..... преди 10 години
Инакомислещите ги натириха в концентрационни лагери и ги избиваха по желание на местния пазвантин. Съдилищата работеха по поръчка на комунистическите милицията също, секретните служби бяха създадени с единствената цел да опазят личната власт на шайка комунистически фамилии и да им препират парите чрез продажба на оръжие, наркотици или далаверки с държавния ни дълг, те другарите комунисти и мутрите от ДС облизващи мръсния *** на "государите" им от СССР.