Честваме 9 май - Деня на Европа

Гвардейци издигат знамето пред Паметника на незнайния войн
193
Честваме 9 май - Деня на Европа
Снимка: Reuters

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация".

"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър.

Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута - еврото.

През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз - международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.

Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, от 1 януари 2007 година и България. Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната. В 10:30 часа пред Паметника на незнайния войн в столицата с военен ритуал ще бъде издигнато знамето на Европа и ще бъдат поднесени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул от гвардейци и гвардейският представителен духов оркестър.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в отбелязването на Деня на Европа и 10-тата годишнина от разширяването на ЕС от 12:00 часа в "Дома на Европа" в София.

От своя страна Столичната община организира празнични концерти, съобщава БТА. От 12:00 часа на Летище "София" - Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист Мартин Пантелеев. В градинката "Кристал" за столичани и гостите на града от 12:00 часа концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. В същия час, в подлеза на метростанция "Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация "София". От 19:00 часа в зала "Света София" ще се състои концерт на Симфониета "София" под диригентството на Свилен Симеонов.

С парад на знамената и празничен пикник в парка ще бъде отбелязан Денят на Европа във Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Празничното шествие ще започне от 10:00 ч. по главната улица. То ще бъде водено от 12 деца от 12 детски градини, които ще носят изписано мотото "Творим Щастие", с което Велико Търново кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година. Ученици ще носят знамената на всички страни-членки на ЕС. Шествието ще бъде посрещнато от кмета на общината Даниел Панов, който ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
11
 
4
 
! Отговори
..... преди 10 години
9 май 1945г.Совецките зомбита вече бяха нахлули в страната ни и започнаха да мародерстват - грабежи, изнасилвания и убийства. Поставиха на власт терористите от БКП и шумкари - маса укриващи се от закона криминални престъпници, започнаха масовото избиване на българската интелигенция и разрушаване на икономиката. Масово ограбване на дребни и едри собственици и масово ограбване на земеделски земи и инвентар.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Деня на Европа" ? Ами празнувайте си го... :)
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питай американците какво са победили?Държава се напълни с не наркомани*ли,психопати.Нямат бъдеще
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще прецакам евросъюзническата идилия в статията- днес се празнува подбедата над нацистка Германия. Хайде, чакаме фрау Меркел с прочувствена реч.
32
0
 
4
 
! Отговори
ази преди 10 години
Честито европейци и комунисти.
31
1
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
День Победы... Мисля, че това е по-смисления повод за празник пред речта на някакъв ***. Поклон пред милионите жертви, паднали през Втората Световна война. Поклон пред руснаците, които почти изцяло на свой гръб обърнаха хода на войната.
30
8
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Аз не знам това да е ден за радост. На този ден трябва да бъде почетена паметта на 60 милиона жертви, а не да се радваме и гордеем. ВСВ е неуспешен опит Европа да бъде поделена между Германия и СССР. На СССР му излезнаха криви сметките и плати жестока цена. В крайна сметка победи САЩ, защото тази война ги направи единствен световен лидер.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Денъ Победъй!!!! Запомнете българи !
28
3
 
11
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Гърчи Удоволствието вече започна.За ваше сведение-не помня кога за последен път съм гледал това показване на бойна мощ, но сега го очаквах с нетърпение!
27
8
 
3
 
! Отговори
Л. преди 10 години
До сички изклецани полу-грамотни русофили:ВСВ не е само в Европа и личната борба между Сталин и Хитлер си е тяхна работа. Само че сте с промити мозъци и не виждате по-далече от носа си. *** в лагерите!
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес.бг-то какъв е този ***, който се написали. Кажете какво се случва на днешния ден, какво ми опявате за съюза бе? Той е създеден години по-късно.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9 МАЯКапитулациата е подписна на 7-и....
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася Декларацията на Шуман. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опи
23
6
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Празнуваме края на войната. Кой е победил, за нас няма значение, защото и без това сме били съюзници и на двете страни.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 49Приятелю сериозно вземи пий един два валидола да успокоиш малко нерва и после пак коментирай... разбирам, че се вълнуваш от този така светъл празник...
21
3
 
14
 
! Отговори
Бургазлия преди 10 години
С Днем Победы !Заповядайте на живо парадаpravda-tv.ru/2014/05/09/58469няма да го покажат по нашите телевизии
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, че сме от губещата страна нямам идея ние какво точно празнуваме :) След втората световна война Бъглария се върна с 100 години назад заради СССР и се превърнахме в едно огромно село.
19
1
 
13
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
Аз разлика между ЕС и Европа правя, но виж за каква статия става въпрос. Пише само за съюза, сякаш друго няма значение, даже не са си направили труда да почетат жертвите на войната. ЕС не е съществувал на този ден не виждам къде се бута на тази дата.
18
0
 
13
 
! Отговори
zz преди 10 години
С Днем Победы !
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 39Празника е на Европа не на ЕС прави разлика ако можеш.