Общините, които приемат бежанци, взимат по 6 000 евро на човек

Интеграционна програма ще разпределя бежанците пропорционално в страната
Обновена: 10 май 2014 16:14 | 10 май 2014 15:08, Красимир Ангелов
78
Общините, които приемат бежанци, взимат по 6 000 евро на човек
Снимка: Булфото

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) подготвя Национална стратегия за интеграция на хората с бежански или хуманитарен статут, съобщи председателят й Николай Чирпанлиев.

Очаква се до края на месеца стратегията и планът за действие към нея за 2014 година да са готови и да бъдат предадени за одобрение от Министерския съвет. С тази стратегия държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро на човек за общините, където ще бъдат настанявани бежанците, съобщава БТА.

Още по темата
Интеграционна програма предвижда бежанците да се разпределят пропорционално в страната. Всеки бежанец, които реши да остане в България, ще бъде включен в тази интеграционна програма. Тя няма да се прилага от ДАБ, в момента се обсъжда кой държавен орган ще я управлява, посочи Чирпанлиев.

Той бе категоричен, че без помощта на ЕС не можем да интегрираме 10-12 хиляди бежанци в страната.

Другата седмица ръководството на ДАБ ще е в Гърция, където ще бъде поставен въпросът за споделената отговорност на ЕС, посочи още Чирпанлиев.

Той представи данни, според които поне 200-300 души с бежански статут вече са социализирани и живеят в България. Агенцията за бежанците няма капацитет да проверява къде ходят бежанците, след като получат статут. "Ако някой даде къщата си под наем, трябва да регистрира в общината наемателите. Така биха се избегнали проблемите, възникнали в село Розово“, посочи Чирпанлиев.

Той призна, че в центровете за настаняване на ДАБ понякога има битови конфликти, като често те са за разпределение на храната. По думите му обаче има и бежанци, които изхвърлят храна.

Чирпанлиев бе категоричен, че управата на центровете за настаняване има ясни указания да не толерира чупене и повреждане на обзавеждането там.

Според официалната статистика от октомври 2013 г. до края на април 2014 г. са регистрирани 5492 молби за закрила в Държавната агенция за бежанците. ДАБ е предоставила статут на бежанец на 2320 души, които са от Сирия, Ирак, Сомалия и други държави.

Агенцията е дала през периода хуманитарен статут на 2802 души от Сирия, Ирак, Афганистан, както и на такива без гражданство.

ДАБ е изхарчила 13 788 390 лева за подпомагане на бежанците през 2013 г. и за първите четири месеца на тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
49
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Изглежда Плевнелиев ще се окаже прав.Ще има дестабилизация в България. Тя ще е следващата Сирия и Украйна.Но не заради Русия.А благодарение на любимите му ЕС и САЩ - организатори на граждански войни, кръвопролития, касапници...Ако някой си мисли, че ще му се размине възмездието - жестоко се лъже. Всеки си плаща според делата! Всеки!
14
0
 
53
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"С тази стратегия държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро на човек за общините, където ще бъдат настанявани бежанците, съобщава БТА."За колко пари продавате народ и държавност? Като не можем да ги интегрираме, няма да интегрираме никого!Колко от тези са бежанци?Колко са нелегалните без документи?Те не искат да работят за малко пари-откъде на ТЯХ ще дадете ,а за БЪЛГАРИТЕ все няма?Това е предателство и подмяна на коренното население на тази държава!За ПАРИ!!
13
4
 
42
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
до 9 ПолитологСтига си дрънкал глупости. Тиквата вече щеше да лази за едното конграчюлейшънс и да се пули редом с навлеците докато ръси бисери за дюнерджийници и национална сигурност.
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато се приемат бежанци, се сещате, че България не е само София. А защо не насарчавате по някакъв начин и предриятията да създават работни места в провинцията?!
11
1
 
51
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
10 хиляди сирийци няма да объркат България. Тези 6 хиляди евро бързо ще свършат. А после от какво ще живеят. Във фалиралите малки общини няма работни места. А и тези 6 хиляди евро ще потънат в някой джобове както парите за *** фондации. Фалирала държава.
10
1
 
45
 
! Отговори
Х преди 10 години
Вместо да дават пари защо не ги вземат в Европа.Тука ще стане като карантинен участък на Европа.
9
1
 
46
 
! Отговори
стига бе преди 10 години
Държавата не желае да се оправи с ***, че ги издържаме и ги храним, а те колят и бесят и се чувстват безнаказани, сега пък бежанци ще хрантутим, щото има много работни места в БГ, я Франция понеже е много демократична да ги приеме на своя територия, може и Меркел, вместо да се меси във вътрешната политика на други държави , да вземат немците да отглеждт сириици, черни французи, черни холандци и всякакви такива, и не ми плащат , за да напиша личното с мнение
8
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То е ясно , че еврото го плаща ЕС , за да ги държим тук . Но пък ние не искаме да се превръщаме във развъдник на фанатизирани ислямисти.
7
17
 
28
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"С тази стратегия държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро на човек за общините"Тези пари защо не ги дадете на учениците да се образоват, на пенсионерите да се изхранват и на бездомните???
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно идеята е да не ги пускаме да ходят в Европа. От Европа естествено ще има щедро съвети как да ги интегрираме
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Интеграционна програма ще разпределя бежанците пропорционално в страната"Само се пробвайте да ги разселите в страната и Розово ще ви се стори розово, ако ме разбирате какво искам да кажа.
3
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не вземат да ги разпределят обратно към ислямската дупка Турция от където дойдоха? Там ще се чувстват в свои води сред азиатските тюрко-***
2
4
 
64
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Всички нелегални имигранти да бъдат изгонени. В България бежанци няма. Който е получил такъв статус трябва да бъде разследвано как го е получил и кой продажен чиновник му го е издал. Защитете Родината!
1
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига със тези "бежанци".Малко ли ни са родните *** , че ни заливате и със вносни.Ако целта на БСП и ДПС е да ни ислямизират , явно плана е във действие.