Тридеседседемдесед и три или атмосВера от един протокол

Един изборен символ на неграмотността
Обновена: 28 май 2014 14:08 | 28 май 2014 10:28, Александър Попов
74

Снимка: ЦИК

Един протокол от секционна избирателна комисия в белгийския град Гент може да се превърне в символ на неграмотността на отминалите избори за европейски парламент. За него ни алармира читател на Dnes.bg.

Всичко започва повече от добре в официалния протокол. Имената на председателя на комисията Мартин Асенов, на неговата заместничка Галя Ганчева, на секретаря Айхан Караали и на членовете - Гюлсевер Сали, Виктор Катев, Анка Иванова, Константин Петров и Марияна Асенова, са изписани правилно.

За да започне мъката на попълващия, който видимо не е посещавал часовете по български език. Не е ясно кой е този титан в сферата на родния правопис, но с познанията си би разсмял всеки, ако не беше тъжно.

Още на втората страница, където се попълва броят на избирателите, се е сблъскал с непреодолимата трудност да ги впише словом. Срещу 373 стои "Тридеседседемдесед и три". Любопитното е, че малко по-нагоре срещу същото число има друго записване, макар и задраскано - "Тридеседседемдесе и три". Което показва, че новият "будител" поне се е опитал при втория опит да довърши започнатото, макар и с едно "д" накрая.

При броя на действителните гласове, които според протокола са 369, той обаче е решил да си спести главоболията и в графата просто е написал "шест".

Така де, защо трябва да се мъчи с трицифрени числа? А е видно, че те наистина са му проблем, тъй като срещу 251 виждаме "двеста педесет и едно", а 1120 пък според него се изписва "хилядасто и двадесед"

Някой ще каже, че попълващият има проблем само с числата, но той бърза да ни опровергае. Според него изборите в секцията са протекли в "нормална и спокойна атмосвера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Венци преди 10 години
До АнонименАко е та , както казваш, то смея да твърдя мястото му не не в тази комисия!!!!
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не ви ли хрумна, че този човек може просто да е живял от ранна възраст в Белгия /откъдето е протокола/ и да не е учил български език по 7 часа седмично в училище. Майсторски умеем да каляме всичко живо.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези секционни протоколи са неграмотно и грешно попълнени, затова следва да се обявят за невалидни. Къде блее ЦИК, затова ли ги избраха тези канцеларски плъхове, че и със заплати на всичко отгоре.
54
0
 
18
 
! Отговори
norges преди 10 години
Турци, неграмотни и нахални, жалки потурлии. Какво да съм толерантен към етноси и т.н., като кадърни , образовани българи са без работа, тоя миризлив фес се гудил в сърцето на цивилизования свят пари да взема и да е благодарна родата му турска до 9-то коляно на Доган. Да го намерят кой е, да му пишат името и да го проводят по живо, по здраво на село.
53
1
 
4
 
! Отговори
ре преди 10 години
До МИТКОДа ,Митак ,имаме ...за българи некадърници!
52
4
 
16
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Чел съм протоколи от парламентарните избори през 2013 г. Там какви грешки имаше, не е истина. Особено по селата положението е трагично. Дори в българските села. Колкото до тези протоколи в статията, нищо страшно няма. Един етнически турчин не знаел как да пише на български. Но пък аз съм убеден, че може да пише отлично на турски. Проблемът е при етническите българи, които не могат да пишат на български. За *** въобще не говорим, те и името си не могат да напишат без правописна грешка.
51
0
 
1
 
! Отговори
МИТКО преди 10 години
ПРЕДСТАВА.....
50
2
 
18
 
! Отговори
МИТКО преди 10 години
ТОВА БИЛО ОТ БЕЛГИЙСКИЯ ГРАД ГЕНТ.... АКО ВЪРВИТЕ ПО НЕГОВИТЕ УЛИЦИ, НА ВСЯКА ВТОРА КРАЧКА ЩЕ ЧУЕТЕ БЪЛГАРСКА РЕЧ.... ИМАТЕ ЛИ ОБАЧЕ ПРЕСТАВА, ЗА КАКВИ "БЪЛГАРИ" СТАВА ДУМА?!!
49
0
 
21
 
! Отговори
муахаха преди 10 години
Да оставиш неграмотниците и маргиналите да ти избират правителството е като да си повериш финансите на телефонен измамник. Ама умните явно не са достатъчно умни, щом не го разбират. И така сме 20 години. Тази апатия мен лично ме разбива повече от неуредиците наоколо.Защото ако хората не бяха толкова апатични и затворени в дребнотемието на личния си живот, отдавна нямаше да сме такава ***. Всичко може да се промени, ама трябват хора за това.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До от чужбинахаха разбирам те,те тука като чуят само,че си взимаш хубавата заплата изкарана с работа (а не като тук ти се правиш,че работиш,те се правят,че ти плащат),та лошо им става на сънародниците ни,веднага сме родоотстъпници,пък сме бегълци и незнам си какво,и чак не се усещат,че има друг свят ,нормален отвът безобразията в тая страна,абе ти като си тръгнал нали за да помагаш на семейството си,а тия само седят по форумите и МРЪНКАТ,е това не го разбирам,ПЪК И НЕ ГЛАСУВАТ хахах смях!
47
8
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Horata jiveqt v Belgiq i izob6to ne gi e*e BG pravopisa!Za6to li izob6to glasuvat na BG izbori? !Za da im se podigravat "durvetata s koreni" predpolagam...DGD!
46
0
 
17
 
! Отговори
коне с капаци преди 10 години
Еми така ще е, докато умните се наумуват, лудите се налудуват.Големите умници,включително сред познатите ми,не искат да гласуват,не се интересували от политика,всички били еднакви,за който и да гласували,нищо не се променяло.Ами добре,нека тогава *** и неграмотниците ни избират управлението,па ще цъфнем и ще вържем и те така.
45
13
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
До от чужбинаповечето от тези като тебе ,които избягаха от страната си са най-обикновени родоотстъпници при това доста некадърни за да са от полза на БГ и то ,когато тя има най-голяма нужда от поданиците си...***
44
12
 
11
 
! Отговори
от чужбина преди 10 години
До Гай БанюНие неграмотните и тъпите сме в Европа,оставихме вас умните и свръхинтелигентните да процъфтявате България.Мале *** мале и като гледам как цъфти и върже бедната ни държавица с толкова свръх капацитет ,чак ви завиждам,че живеете там а ние простаците тук,цъцъцъцъц
43
4
 
8
 
! Отговори
А преди 10 години
До АнонименНие в чужбина няма да гласуваме,добре .Вие в България не гласувате-еееее,ко ша прайм ся?Ами да ти кажа-ако щете си съдерете дупетата от яд,ще гласуваме на всички избори,докато закона ни го позволява,защото ние които сме в чужбина ни били мноооого повече от вас за България.И едно уточнение -българин съм.
42
0
 
3
 
! Отговори
Сузи Куатро преди 10 години
Е, неграмотните и тъпите да *** ли?
41
4
 
9
 
! Отговори
Гай Баню преди 10 години
Потвърждава се истината, че само *** и неграмотни *** си развяват нещата из европа и от тях се изгражда мнение за всички българи.
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този цирк затвърждава още един път убеждението ми, че за България, трябва да се гласува в България! Всеки, който е уредил някъде живота си, по-скоро ще иска да ни навреди, отколкото да ни помогне!Никакви избирателни урни извън пределите на родината ни!
39
5
 
26
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Всеки леко образован човек знае, че протоколите се попълват от СЕКРЕТАРЯ. Секретар е Айхан Караали. Вероятно български турчин от квотата на ДПС. Човека очевидно не е неграмотен, но няма познания по български език и не знае числата на български. Записал ги е така както си е мислел, че се казва това число.Най-образованите и свестни българи наистина са в чужбина, но моля не забравяйте и 15.5-те процента *** и турци, които също са заминали, но с други цели. Точно те не знаят български.
38
12
 
17
 
! Отговори
Tonsil преди 10 години
До социологГлупако, ГЕРБ е с ДПС и Местан ти го казва индиректно вече трети ден! Бареков плю по Борисов, а онзи ден го поздравява. Толкова сте прости избирателите на тиквата, че чак смях ме напушва! ДПС контролира всичко и всички!