Тридеседседемдесед и три или атмосВера от един протокол

Един изборен символ на неграмотността
Обновена: 28 май 2014 14:08 | 28 май 2014 10:28, Александър Попов
74

Протоколът. Снимка: ЦИК

Един протокол от секционна избирателна комисия в белгийския град Гент може да се превърне в символ на неграмотността на отминалите избори за европейски парламент. За него ни алармира читател на Dnes.bg.

Всичко започва повече от добре в официалния протокол. Имената на председателя на комисията Мартин Асенов, на неговата заместничка Галя Ганчева, на секретаря Айхан Караали и на членовете - Гюлсевер Сали, Виктор Катев, Анка Иванова, Константин Петров и Марияна Асенова, са изписани правилно.

За да започне мъката на попълващия, който видимо не е посещавал часовете по български език. Не е ясно кой е този титан в сферата на родния правопис, но с познанията си би разсмял всеки, ако не беше тъжно.

Още на втората страница, където се попълва броят на избирателите, се е сблъскал с непреодолимата трудност да ги впише словом. Срещу 373 стои "Тридеседседемдесед и три". Любопитното е, че малко по-нагоре срещу същото число има друго записване, макар и задраскано - "Тридеседседемдесе и три". Което показва, че новият "будител" поне се е опитал при втория опит да довърши започнатото, макар и с едно "д" накрая.

При броя на действителните гласове, които според протокола са 369, той обаче е решил да си спести главоболията и в графата просто е написал "шест".

Така де, защо трябва да се мъчи с трицифрени числа? А е видно, че те наистина са му проблем, тъй като срещу 251 виждаме "двеста педесет и едно", а 1120 пък според него се изписва "хилядасто и двадесед"

Някой ще каже, че попълващият има проблем само с числата, но той бърза да ни опровергае. Според него изборите в секцията са протекли в "нормална и спокойна атмосвера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Merry преди 9 години
До Ф.С.ВТеб като те гледам май не си от старата школа. Ти си също толкова неграмотен, колкото и тези, които са попълвали протокола.
16
0
 
31
 
! Отговори
Gosh преди 9 години
ДЕСЕД НА НУЛА ЗА НАЗ
15
1
 
50
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Хора, вижте протоколите. Там преобладават турските имена. Ако не искаме с Референдум задължително и Електронно гласуване ДПС ще е първа политическа сила след 2 години. Те и сега са почти 30 % (ДПС+ББЦ)
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимка 3, номер 25 в списъка... БКП е участвало на изборите? Хахахахха
13
0
 
17
 
! Отговори
електорат преди 9 години
Печатният текст на протокола също е неграмотно съставен... Вижте изображение 6.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАПРОТИВ - написано е хиляда сто и двадесет, не хилядосто и двадесед!!!!!
11
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
3Д7Д3
10
1
 
12
 
! Отговори
Тман преди 9 години
аз имам по як на който пише "двайсет и четери" и то от "бяла" избирателна секция
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се изписва с цифри "ТридесеДседемдесеД и три" ?
8
5
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Учениците от старата школа пишат грамотно и знаят български език - Но повечето от 33 г надолу са пълна катастрофа в писане говорене на български език - Неграмотноста на младите учителки победи .както и неграмотноста на младото поколение победи учителките ) Къде ли се слага туй--- Й ---- се питат младите от 30 г надолу - и така не могат да разберът )))
7
3
 
42
 
! Отговори
ханко брат преди 9 години
Сергея такива ги харесва, прости,неграмотни, бедни и беззъби. Общо за развъждането и отглеждането на хора, нехарактеризиращи се с високо интелектуално ниво (*** и милиционери), се харчат около 4 милиарда на година.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе пишете правилно, бе- не се пише атмосвера, пиши са адмосвера!
5
0
 
42
 
! Отговори
pantudi преди 9 години
познавам го, едно такова добро момче е: Ханко Брат
4
2
 
49
 
! Отговори
Грамотен преди 9 години
Ако не беше жалко, щеше да бъде смешно. За съжаление с годините българите стават все по неграмотни. И тази царяща неграмотност се толерира съвсем тенденциозно. Лесно се манипулира и управлява *** народ.
3
1
 
35
 
! Отговори
:) преди 9 години
Туй бат Айхан го писал там дето на изборити в Белгия. Трябваши Мартин Асенв да го напиши, нали перседател , по грамотен е
2
6
 
35
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 9 години
СМЕШНИ ХОРА - СМЕШНА ДЪРЖАВА!
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и вашият "правопис" често разсмива...

Спонсорирани публикации