Нищо ново: Бури и цунами са вилнели у нас и в миналото

Божидар Димитров: Природата не се е променила, но ние сме по-уязвими
10 юли 2014 16:06,
26
Нищо ново: Бури и цунами са вилнели у нас и в миналото
Божидар Димитров Снимка: архив, Булфото

Природни бедствия, силни градушки, наводнения, бури, дори и цунами е имало по нашите ширини далеч във времето назад. Това обясни шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод последните изяви на времето у нас и коментарите след него. Според професора единствената разлика е, че сега сме много по-уязвими заради високотехнологичната цивилизация, в която живеем.

„Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София), оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ, Китай) при разработване на т.н. климатични войни“, коментира шефът на НИМ.

Според неговия исторически преглед на събитията обаче това, което се случва днес, се е случвало и преди. Дори и по-драматично.

През V в. пр.Хр. свлачище е унищожило цял град – Бизоне, близо до Каварна. В Балчик свлачище е погребало за радост на съвременните археолози уникален храм на Кабела, изброи професорът. Данните сочели, че през VІІІ век цунами в Черно море е заляло нашето крайбрежие до 4 мили от брега.

Силни морски бури са унищожили две трети от Несебър, целия античен град Анхиало при Поморие и част от града Урдовиза при Китен. Има сведения за катастрофални наводнения по поречията на Марица, Тунджа, Искър, Места, Тича, Струма и особено много за Дунав.

„Що се отнася до градушките с размер на ледените късове до орех или яйце, те са изключително често явление, включително и в най-новата епоха – ХІХ и ХХ век. Те са нанасяли чудовищни поражения, но само на селското стопанство. В градовете и селищата не е имало нито автомобили, електронни комуникации, а прозорците на къщите са били защитени с дървени капаци“, разказа още професорът.

Според него тези явления са били толкова обичайни, че за много от тях древните автори дори не съобщават и се откриват само по археологически път.

"Сега положението е друго", смята професорът. Според него високотехнологичната цивилизация, в която живеем, е ужасно уязвима за подобни природни явления, които, както се оказва, са напълно нормални за нашето географско местоположение. „Медиите светкавично съобщават за станалото, пораженията и жертвите. Това създава чувството за катастрофа, за драстични промени в климата, за нови, още по-страшни бедствия“, убеден е директорът на НИМ.

„Нека сме наясно – нищо ново няма под слънцето. Остава да разберем без съмнения, че сме много по-уязвими за земетресения, наводнения, градушки. И да търсим начин да ги предотвратяваме, ако не изцяло, което е невъзможно, то поне да намалим пораженията“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Проф.Вучков преди 9 години
Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2014/07/10/nishto-novo-buri-i-cunami-sa-vilneli-u-nas-i-v-minaloto.231887,1
19
9
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Освен това са вилнели и вампири и върколаци... Професор.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В моя роден град Пазарджик една от най-значимите емблеми е църквата Св.Богородица.Тя е в централната част на града.На нея стои надпис Водата стигна до тук лето....Сега реката е една безобидна вада а навремето е била плавателна както и вливащата се в нея Тополница.Градовете са възниквали където има комуникация а това са били пълноводните реки.Не е голяма сензация да се съобщи къде са ставали наводнения.Тогава нито са чистили корита нито кметовете са се занимавали с реките и деретата.
17
13
 
6
 
! Отговори
демократ преди 9 години
До кога ще слушаме наставленията и съветите на хора агенти и самозвани професори?За капак си ги издържаме докато плачи ме че няма пари за болници и пенсии.И най-високи пенсии ще получават като доносници.....
16
8
 
10
 
! Отговори
Г. преди 9 години
Разбира се,че е така.Напълни се с фанатизирани и невежи хейтъри,които само чакат нещо подобно и изливат своите неаргументирани словестни цапаници.Кемитралис-ари,вегани и всякакви подобни същества,манипулирани от хитри хора,са се заели да оправят света като натрапват,колко вредни са себеподобните им.*** !! Разбира се,че човечеството расте и еволюира ,и няма как да не се отразява това на домът му,но да защитаваш сляпо пропаганди с единствена цел-интернет печалба с " брой посещения "-тъпо
15
6
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Току що се обадих на Бърза помощ да приберат неколцината ненормални коментатори под тази статия. Съобщих им, че трима от техния регистър за хора с психични заболявания са налазили форума и трябва да бъдат прибрани спешно. Напълно е прав професор Димитров. А за останалите, които не му вярват, някой беше казал "О, свещена простота!".
14
6
 
5
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
А БАНКИТЕ КАК СА ,СТАБИЛНИ ЛИ СА ? ЗА ТЯХ НЯМА ЛИ ДА СЕ ИЗХОДИШ ?САМО НЕ МИ КАЗВАЙ ЧЕ НЕ СИ ЕКСПЕРТ ПО БАНКИ,КТБ ПОСЛЕДНО ФАЛИРА ИЛИ Е СТАБИЛА,ЩОТ ЙОВЧЕВ КАЗВА ЧЕ БАНКИТЕ СА СТАБИЛНИ,ВИЕ ОТ ДС НЕ СЕ ЛИ НАГОВАРЯТЕ КОЙ КАКВО ДА ЛЪЖЕ И ДА РАЗМИВА ? АКО ТАКА СЕ БЕШЕ ЗАСТЪПИЛ ЗА СВАЛЯНЕТО НА ТУРСКИТЕ НОВИНИ ЩЕШЕ ДА СИ ЦАРА НЕ ИСТОРИКА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божко, ти сега историк ли си, метеоролог ли си?
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДНО ВРЕМЕ НЕ Е ИМАЛО АВТОМОБИЛИ А САМО КОНСКИ И ВОЛСКИ КАРУЦИ.ПРОЗОРЦИТЕ СА БИЛИ МАЛКИ И КАКТО КАЗВА ДРУГАРЯ СА БИЛИ С ДЪРВЕНИ КАПАЦИ КОИТО СА СЕ ЗАТВАРЯЛИ И СА ПРЕДПАЗВАЛИ СТЪКЛАТА ОТ ГРАДУШКИ. КАКТО КАЗВАШЕ БАБА ГРАДУШКА БИЕ ДО СЛОГ И ГРАДУШКА ГЛАД НЕ ПРАВИ. НО В СЪВРЕМЕННИЯТ СВЯТ СМЕ УЯЗВИМИ ЗАЩОТО БЛОКОВЕТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ННЕ СА ЗАЩИТЕНИ КАКТО И КЕРЕМИДИТЕ НА КЪЩИТЕ. ПРИРОДАТА НЕ Е ПРЕДВИДИЛА ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗВИЕМЕ ТОЛКОВА ТЕХНОЛОГИЧНО. ТАКА ЧЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ.
11
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно е прав. Една градушка и оревахме света.На времето Пра Българите са тъпяли всякакви бедсвие, дъжд студ , градушки, суши и са побеждавали армии.
10
7
 
2
 
! Отговори
MAZEN GEY преди 9 години
bojko i gasa ti sa go evali f minaloto i sega pa go evat ni6to noo
9
9
 
9
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
МИ И СИНОПТИК АМИ,ТЕ ОТ ДС СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ,В МИЛИЦИЯТА ГИ УЧАТ И ДА ИЗРАЖДАТ,ИЗУЧАВАТ БАНКОВО ДЕЛО,Я ВИЖ ЙОВЧЕВ И БОКО КОЛКО СА ОСВЕДОМЕНИ И КОМПЕТЕНТНИ,ХАХА,ПОСЛЕ ЩО СМЕ БЕДНИ,ЩОТ СЛУГУВАМЕ НА МИЛИЦИОНЕРИ ОТ ДС,ВИГ ГИ КОЛКО СА ЕЛЕМЕНТАРНИ,ЕДИН ПРЕЗ ДРУК СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ОБЛЪВАТ И ДА ЛЪЖАТ ХОРАТА С ЦЕЛ СОБСТВЕННОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ,РАЗМИВАТ.ОБАЧЕ ДУМИЧКАТА ХААРП НЕ Я КАЗАВТ,ГОВОРЯТ ТАКА САМИ ДА СЕ ДОСЕТИМ,АЗ НА ОЧИТЕ СИ ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА ТЕБ БЕ БОЖИДАРЕ,КАДЪР НА ДС?
8
6
 
11
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Жертви при стихийните бедствия са обикновено невежите,глупавите и неграмотните-вижте кои са жертвите при наводненията.Може да има и изключения.
7
3
 
10
 
! Отговори
ХанкУ Брат преди 9 години
Верно Е !
6
17
 
7
 
! Отговори
Евро Пси преди 9 години
И той, като Борисов си ги натъкмява нещата, както му е угодно!
5
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама той и синоптик ли стана вече?
4
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЖИДАРЕЕ,БОЖИДАРЕ,НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При Хан Крум не е имало градушки, бил ги изкоренил.
2
16
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ОХОО,ДС МИЛИЦИЯТА СЕ ЗАДЕЙСТВА,ДМИТЕ НА ЙОВЧЕВ НЕ СЕ ЧУВАТ И ИЗКАРАХА ДРУГИЯ КАДЪР НА ДС,ХАХАХАААА,КОЛКО ЕЛЕМНТАРИ МИЛИЦИОНЕРИ,СЕГА ЩЕ ПУСНАТ НА ХОД И БЛИЗКИ ДО ВАНГА ДА РЗКАЗВАТ КАК ПРЕДСКАЗАЛА ГРАДУШКИТЕ 1789 Г, СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ,САМО ДА НЕ СИ ПОМИСЛИМ ЧЕ САЩ И ХАРП МАЧКАТ БГ,ПРЕДАТЕЛИИ,*** МИЛИЦИОНЕРСКА ***,А НА БОЖИДАР НЕ МУ ОТИВА НА ГОДИНИТЕ И НА ИМЕТО ДА Е ЛИЦЕМЕР,ПАДНА МИ В ОЧИТЕ
1
4
 
18
 
! Отговори
хатака преди 9 години
Божо, я им обясни на цървулите какви са били оногондурските градушки !