Растат измамите при наемането на работа на българи в чужбина

Предварително искане на пари прави офертата съмнителна
23 юли 2014 08:14, Александър Попов
17
Растат измамите при наемането на работа на българи в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Общият брой на констатираните нарушения при наемането на български граждани на работа в чужбина за първото полугодие на годината е 315, а подадените сигнали са 129. Това съобщиха за БТА от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". За сравнение за същия период на 2013 г. констатираните нарушения са били 136, а за 2012 г. - 105 или нарушенията са нараснали близо три пъти от началото на тази година.

Преобладаващите установени нарушения относно наемането на работа на българи в чужбина най-често са неизплатени възнаграждения и командировъчни, липса на посреднически договори с чуждестранния работодател, неправомерно събиране на такси за кандидатстване на обявените позиции, командироване за повече от 30 дни без да са спазени минималните условия на труд и заплащане на приемащата държава, неподадени уведомления за промяна на адреса на фирмите-посредници, неподадени в срок справки на регистрираните и устроени на работа лица за всеки офис на дружеството и не на последно място това са лошите условия на труд.
 
Най-често българите работят на територията на Германия, Франция, Белгия, Италия, Нидерландия, Великобритания и Гърция, уточняват от ГИТ.

Много често сигналите, които постъпват в ГИТ се подават след прекратяване на трудовите правоотношения и в тези случаи Инспекцията по труда не е компетентният орган, който трябва да се произнесе, коментират експерти. Според тях в тези случаи потърпевшите трябва да си търсят правата по съдебен път.

Контролната дейност на Инспекцията по труда е установила вече трайна тенденция за използване на командироването, като начин за осигуряване на работа на български граждани в чужбина.

Кандидатите за работа в чужбина вместо да потърсят услугите на посредническа фирма, се съгласяват да бъдат наети фиктивно от работодател и командировани от него.

Сигналите за нарушения на условията за командироване за повече от 30 дни са най-вече заради изплащане на възнаграждение на командировани работници под минималното за приемащата държава. Най-често тези сигнали са от шофьори, командировани от транспортни фирми.

Друга тенденция е след падане на ограниченията на пазара на труда за българите все по-често фирмите посредници да се опитват да прикриват посредническа дейност с договори за консултантски услуги. С тях се оправдава искането на различни суми - за квартира, път, оформяне на документи, консултиране за започване на дейност и т.н.

Строителството, селското стопанство и преработващата промишленост са традиционните сектори, в които се нарушават правата на търсещите работа в чужбина сънародници.

Значително се увеличава и броят на измамите при наемането на работа на българи в чужбина.

След падането на ограниченията за българи на трудовия пазар в Европа се забелязва тенденция към прилагане на практики, които могат да се квалифицират като измами и Главна инспекция по труда няма правомощия да се намесва, коментират от ГИТ.

Най-разпространената практика напоследък е да се публикуват обяви в интернет с привлекателни условия за работа. В последствие комуникацията е само по скайп и имейл. По този начин се предоставя информация за банковата сметка, по която кандидатът трябва да преведе определени средства - за път, квартира, консултантски услуги за самонаемане и т.н. Понякога кандидатите за работа дори отиват в съответната държава, изпращат се на работа при местен работодател, където им се налага да работят при крайно тежки условия и нищожно заплащане, което може дори и да не получат. Тази схема в момента е най-разпространена за Великобритания.

Предварителното искане на пари е сигнал, че офертата е съмнителна.

Инспекцията по труда напомня, че искането на заплащане на парични суми по какъвто и да е повод - е нарушение на закона и сериозен сигнал, че офертата е съмнителна. Не бива и да се приемат оферти за работа без личен контакт с посредника.

Кандидатите за работа трябва да проверят дали посредникът има регистрация в Агенцията по заетостта. Списъкът с регистрираните посредници може да се види на сайта на АЗ. На място кандидатите за работа трябва да изискат договор между посредника и чуждестранния работодател за осигуряване на персонал. Гурбетчиите трябва да тръгват от България със сключени на български език трудови договори с фирмата, за която ще работят, с данните на работодателя, за когото ще работят и условията на труд и заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: работа в чужбинаГИТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
услугата е безплатна в Европа за посредническа дейност или вероятно фирмите-Фантоми си плаштат директно на Министерство на социалната политика
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма Закони в България
11
0
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
От цяла Европа само в България искат пари за посредническа дейност , тоест или Европа не е в България или България не е в Европа
10
1
 
4
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ преди 9 години
Какави измами , примерно в Германия няма нужда от Разрешително за работа освен това Фирма-Посредни не взима пари при посредничество , услугата е абсолутно 100% БЕЗПЛАТНА , това означава че взимането на пари е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
9
0
 
10
 
! Отговори
Същото .... преди 9 години
....Предварителното искане на пари е сигнал, че офертата е съмнителна..... Точно така е и при адвокатите ! Първо плащаш а след това никой нищо не ти гарантира за фалшивата адвокатска помощ. Така че за намиране на работа и за адвокатска "услуга" трябва да се плаща на края като се види резултата от дейността им,така както се плаща на майсторите след свършване на работата в зависимост от постигнатото качество и количество. Така плащат и уж работодателите,при свършване на работата.Или изобщо не...
8
1
 
5
 
! Отговори
ot Holandia преди 9 години
Ot 30 godini jiwea v Holandia, nikoga ne sum ostaval bez rabota.Rabota ima , i sega ima. Ako chovek sam si tursi rabota.Bez posrednik!!!Posrednizite sa izlichni, te sa paraziti.
7
0
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
да се наричам - първа радост е за мене! ...Повече от 25 години се плюхме сами пред хората, излагахме се по целия свят, правихме си реклама на най-евтините, най-престъпните, най-невъзпитаните и прочее. Сега е нормално да сме нарицателно само за лоши неща. Та държавата ни е огледало на това, което можем в момента! Кого искате да заблуждавате с надувките без покритие?Като гледам масата и нейните желания и копнежи очаквам утре да бъде по-зле, просто защото тук всичко е изродено и няма да се поправ
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ *** ЧЕ ДА СЕ ДОВЕРИШ НА НЯКАКВИ ДЕТО НИТО ГИ ПОЗНАВАШ НИТО ГИ ЗНАЕШ. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ПАРИ НА РЪКА ДА ИМ ДАДЕШ. КОГАТО СТЕ РЕШИЛИ ДА ТЪРСИТЕ РАБОТА НАВЪН Я ТЪРСЕТЕ САМИ ИЛИ ЧРЕЗ ПОЗНАТИ И ПРИЯТЕЛИ НА КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ. АКО НЯМАТЕ ТАКИВА ПЪРВОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ПРЕДИ ДА ТЪРСИТЕ РАБОТА В ОПРЕДЕЛЕНА ДЪРЖАВА НАУЧЕТЕ ЕЗИКА. И НАЙ ВАЖНОТО ДА ИМАТЕ ТАКАВА ПРОФЕСИЯ ИЛИ ПОЗНАНИЯ С КОИТО ДА СТЕ КОНКУРЕНТНИ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ОСТАНЕТЕ МНОГО РАЗОЧАРОВАНИ.
5
15
 
3
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Така ви се пада, наивници :) Защо не си стоите на ***?
4
2
 
3
 
! Отговори
b преди 9 години
Има Румънци
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майката на 1 го е излъгала, че е достоен човек
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До имоИМА -ти
1
15
 
18
 
! Отговори
имо преди 9 години
Има ли по-лъжливо животно от Българина на този свят?