50 хил. коли очукани от градушката

Ремонтът може да стигне 7 хил. лв.
Обновена: 28 юли 2014 14:09 | 28 юли 2014 07:53, Веселина Йорданова
33
50 хил. коли очукани от градушката
Снимка: архив, БулФото

Между 40 и 50 хиляди са заведените от застрахователите щети след градушката, която се изсипа над София на 8 юли тази година, е съобщил пред “Труд” Орлин Пенев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Платените обезщетения след градушката ще достигнат 100 млн. лв.

Застрахователните компании обявиха непосредствено след нея, че ще удължат срока за завеждане на щети. По принцип това се прави между 5 и 7 дни след настъпване на събитието. Повечето застрахователи обаче удължиха срока с 25 до 30 дни.

Още по темата
Хората могат да изберат два варианта за обезщетяване. Единият е да получат направо пари. Другият е застрахователите да платят за ремонта на колата в доверени или официални сервизи (б.р. - доверен е сервиз, който има договор със застрахователя, а официален е на вносител). Този вариант обаче отнема доста повече време, защото в някои сервизи има значително струпване на коли.

Обикновено обезщетенията, които се изплащат на сервизите за свършената работа по признатите щети, са малко по-високи. Затова най-вече собствениците на по-нови коли предпочитат да влязат в сервиз, вместо да вземат пари.

От официалните сервизи на вносителите на автомобили твърдят, че ремонтът на кола може да достигне и до 5000-6000 лв. Ако повредите налагат подмяна на стъкла, фарове, стопове, таван, преден и заден капак, сметката може да скочи и до 7000 лв. Между 100 лв. и 750 лв. струва смяна на предно стъкло на кола, като цената включва и труда.

Поправката в доверен сервиз струва по-евтино, тъй като там няма изисквания за използване на оригинални части. Обикновено това е решение за по-старите коли.

От бранша очакват лек ръст в броя на сключените полици след градушката. Според тях обаче този ефект ще бъде временен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
През 1999-та година в Първомай,Пловдивско имаше градушка по-лоша от софийската!Ледените късове не бяха кръгли,а безформени.100% от северните прозорци и 30% от източните бяха потрошени!Обаче колите пострадаха много по-малко!Дали защото бяха модели преди 90-та ?И наистина-имаше 10-тина нови коли всички пострадаха сериозно!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който няма гараж, ще кара колата си на село. Какви застраховки, какви пет лева щом колата съзнателно е изложена на риск от собственика. И без друго улиците на градовете са като битпазари за автомобили, а пешеходците са третирани като уличчните ***.
21
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
До 23 - След световното по футбол, всеки бразилец гледал като софиянец без каско
20
1
 
2
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Pichue i pichki imam edin poroblem ВАЗ-а изкарвам вчера из Софията да го покарам малку и глеам очукала го градушката и изпадннах у паниката като откриването на мола. Москварата с огъната ламарина кво ша праа ша си хода у села да я праа. Паднаха и 50 коня от градушката ей
19
5
 
9
 
! Отговори
panov преди 9 години
До СилвияУважаема госпожо/ице, интересува ме къде има обида в моят коментар. Ръжда се получава само на места, ожулени до метал, Вие надали имате такива от ледени топчета. Достатъчно много години имам по автомобили, за да ме поучава някой като Вас. Предната ми кола беше пребита от градушката през 2007, който я помни. Еми просто я карах, докато и приключи ресурса, нямаше помен от ръжда. А между другото - кой гони в 15-25 годишна кола супер външен вид, ако не е много рядък и запазен модел?
18
3
 
9
 
! Отговори
недоволен преди 9 години
До 24Не знам за теб, но аз съм недоволен. Ремонтът ти е струвал 1000 лв в провинцията. На мен в София ми излезе 2400 лв, а получих 1200 лв. Яд ме е, че застрахователите смятат експертните си оценки на цени при майстори в провинцията. Да ме закарат някъде където ще ми струва 1200 лв смяната на 2 стъкла, фар, два стопа и очукване на целия автомобил !!! Не знам за теб, но аз съм крайно разочарован!
17
3
 
3
 
! Отговори
бивш студент преди 9 години
до номер 17На мен ремонта ми струваше 1000 лв в провинцията. Бяха ми платени 1500 лв от Лев Инс. Ремонта може да достигне 7 000 лв едва при много пострадала кола, която същевременно трябва да е доста скъпа (например луксозни джипове). Пострадалите 50 000 коли едва ли ще имат ремонти за по 7000 лв. Особено има коли, които са застраховани на стойност от 2000 лв и няма как да получат обезщетение от 7000 лв.... така, че първи мисли, после пиши...
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ли *** ли дядо попее, не сте се изповядвали при баба Гуси затва шефа ви наказа. Градушката уплаши и най-коравия бълхарин, барнат ли те по джоба еб?м ти войната в Украйна, световния глад, новия заем за няколко милиарда или любовника на жената, нищо че децата не са от тебе...
15
4
 
16
 
! Отговори
94017 преди 9 години
До slackwareОблака е тръгнал от СЛИВНИЦА, от НИМХ са знаели се е от де ще мине, имали са достатъчно време да реагират преди да дойде в СОФИЯ и да го ликвидират далече, но просто, всичко в тази държава е ПОСРЕДСВЕНО, (както и ти самият) , окрадено, продадено и затова ТИ и АЗ плащаме чуждите грешки
14
4
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
стига сте ревали за бричките си - ей глупави българи- радвайте се че вие и вашите деца не сте пострадали от тези ледени павета- бричките са си брички- седят на вън на пътя и така - някаква материална придобивка -да ви закара от точка А до точка Б и толкова
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50 000 коли с каско и още 2 пъти по толкова без каско. Станаха 150 000.
12
4
 
11
 
! Отговори
Градушко преди 9 години
До 14 - ти да не си от правителството или агенцията? Тази буря над София ли се образува?А тази над Монтана? Някой предупреди ли народа за идващото бедствие? Навеждай се, робе! На коленееее! Все по-лоши неща ще се случват тук, защото няма държава отдавна.
11
4
 
24
 
! Отговори
panov преди 9 години
Кофти, или не, ако изключим 10% от случаите, в които има счупени стъкла и елементи, останалото е козметика. Не са приведени в състояние на неизправност, а само на лош външен вид. Тоест - ГОЛЕМО ВАЖНО!! Богатите не ги интересува. По-бедните, в т.ч. и аз, просто продължаваме да ги караме. Нито вози по-зле, нито шуми отнякъде, или какъвто е и да е друг дефект. Просто лош външен вид, за което общо взето не ми дреме толкова, щом е в пълна изправност, и всичко работи в норма.
10
9
 
14
 
! Отговори
slackware преди 9 години
do 87444ама ти чуваш ли се какво говориш? Агенция за борба с градушките има, но само ако ти си шеф на тази агенция тя ще изстреля каквато и да е ракета над София. Трябва да си пълен ***, за да изстрелваш ракети над населено място на което в радиус от 30 км. има по-малки населени селца.А ако падне в някоя къща, детска градина или някое друго населено с хора помешение?Даваш ли си сметка какво може да стане?Аман от разбирачи в тази държава. И моята кола е помляна, но не обвинявам никой!!!
9
8
 
24
 
! Отговори
Градушко преди 9 години
Това са колите СЪС застраховка, а тези без са поне три пъти повече. А броите ли щетите по блоковете? Значи имаме си ние едни 400 милиона щети, обаче агенцията по градушките няма ракети за около София. При такава сметка в нормалните държави летят глави на правителства, парламенти и др. Ние тука сме навели главите и ни опъват отзад. Няма такава робска нация.
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50 000 * 7 000 = 350 000 000 лвфалити на застрахователи и презастрахователи ще има ли?
7
10
 
15
 
! Отговори
Аз до един Българин преди 9 години
Пич, за 7000 лв ще си купиш някоя морга дето я е карал германец пенсионер веднъж седмично само до аптеката да си купи лекарства, но последните 5 години понеже не бил добре въобще не я е карал и малкото хртастче пред гаража за тези пет години било станало голямо дърво, че търговеца заедно с пенсионера са го рязали за да могат да извадят колата. Та за това е примерно 13 годишна на 50 хил км. Е това са "чисто новите" коли нов внос. :)
6
9
 
33
 
! Отговори
87444 преди 9 години
По принцип има една агенция за борба с градушките.Всичко можеше да се реши с 2-3 ракети, изстреляни преди облака да навлезе в София, една таква ракета струваше около 3-4 хиляди лева, и никой нямаше да чуе за градушкатаПарите, обаче за борба с градушките са ОКРАДЕНИ , за което целият масраф ПЛАЩАМЕ НИЕ.ДАНС и МВР да се напънат малко за да видят кой и как е окрал тия пари, защото тоя път АЗ НЕ ИСКАМ да плащам лакомията и далаверките на някой 'наш човек'
5
0
 
18
 
! Отговори
пълен график преди 9 години
Моята кола ще бъде лакирана през декември. До тогава графикът е пълен.
4
5
 
9
 
! Отговори
биг шъ преди 9 години
Хехеее е ся започна веселото ,щети много и то в София ,където голяма част от колите са се нови, лизингови ,и със задължително каско-маско ..... Горките застрахователи ... Както е казал поета : "много като тебе вече плакаха" ,някои даже фалираха ,бих добавил аз