Над 3600 души, получавали пенсии в КТБ, са сменили банката

НОИ се защити: Реагирахме адекватно и навреме
Обновена: 28 юли 2014 18:06 | 28 юли 2014 18:04, Веселина Йорданова
8
Над 3600 души, получавали пенсии в КТБ, са сменили банката
Снимка: архив, БулФото

Близо 80% от пенсионерите с банкови сметки в КТБ и “Креди Агрикол България” са изявили желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, съобщиха от НОИ.

Още по темата
Институтът отчита, че 6000 души получават пенсиите си в двете банки.

До 2 юли са подадени и обработени 3 672 заявления за смяна на платеца на пенсията. Значителен брой пенсионери са звънели по телефоните в НОИ, но част от тях не са си сменили сметките, тъй като са очаквали двете банки да бъдат отворени на 21 юли 2014 г.

НОИ продължава да приема заявления за промяна на платеца.

Повод за обявяване на данните е интервю на омбудсмана Константин Пенчев, който заяви, че НОИ и различни предприятия продължават да превеждат пенсии и заплати по сметки в КТБ. Той обяви, че над 6000 пенсионери в момента не могат да получат пенсиите си и обвини НОИ в "безхаберие и мързел".

От НОИ обаче се защитиха, че са действали адекватно по казуса с изплащаните пенсии по сметки в двете финансови институции и заявяват, че са реагирали незабавно след решението на БНБ от 20 юни 2014 г. КТБ да бъде поставена под специален надзор.

От института посочват, че своевременно са информирали лицата, получаващи пенсиите и обезщетенията си в двете банки за възможността средствата да се превеждат чрез друга банка или чрез пощенска станция.

„Критиките на омбудсмана са неоснователни и не кореспондират с обективната истина. Те въвеждат в заблуждение обществеността и уронват престижа и доверието в една социално-отговорна институция, каквато е Националният осигурителен институт“, се казва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: НОИпенсииКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Ами съвсем нормално е зомбираните гласоподаватели на БСП да си държат жалките пенцийки в супер финансовата структура на ДПС, все пак са един дол дренки... колкото и да се опитват да ни заблудят с псевдо разделение!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕ ЕДНИ ПЕНСИИ,ПЕНСИИТЕ ГЛИ ПЛАЩА БИЗНЕСА,ДОКАТО СЕ МАЧКА ДРЕБНИЯТ БИЗНЕС НАМА КАК ДА СКОЧАТ ПЕНСИИТЕ,НА БИЗНЕСА В БГ МУ ТРЯБВАТ ГРАТИСНИ ПЕРИОДИ,ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА ПРЕСЛЕДВА ХОРАТА СЪС ЧСИта,ЗАКОН ЗА ЧАСТНИЯТ ФАЛИТ,ЗАПЛАТИ ДА СЕ ДАВАТ ВСЕКИ ПЕТЪК,И ВСЕКИ ПЕТЪК ДА СЕ ОТДЪРЖАТ ДАНЪЦИ,КАКВИ СА ТЕЗИ КРЕТЕНСКИ ОСИГУРОВКИ,ПОМОЩИ ДА СЕ ДАВАТ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПОНЕ ЕДИНИЯТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО РАБОТИ НА ДОГОВОР,СПЕШНАТА ПОМОЩ ДА СЕ ЗАПЛАЩА,ПО 10 ЛВ,НЯМА КАК ДА ИЗДЪРЖАМЕ 2 000 000 РОМИ
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Те въвеждат в заблуждение обществеността и уронват престижа и доверието в една социално-отговорна институция, каквато е Националният осигурителен институт, се казва в съобщението."Това виц ли е? Кой вярва в институция? БНБ ги видяхме, за парламент и правителство няма да коментирам. Вместо гувернанта да лимитира тегленията да налее малко ликвидност и да не срине напълно доверието в банковата система и след одита да предприеме адекватни д-вия, ще влезе в историята наред с Жан Виденов, като ...
2
1
 
14
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 9 години
НЕ ЗНАМ КОЕ КАК Е, НО ЗНАМ, ЧЕ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА ВИНОВНИ - НЯМА. ИМА САМО ПОТЪРПЕВШИ И ПЕЧЕЛЕЩИ ОТ НЕЩАСТИЕТО НА ПОТЪРПЕВШИТЕ.
1
3
 
13
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Просто тъоумниците от НОИ им е било по лесно да не си мръднат пръстчето. Едно каре на сайта им дето 80 годишните баби го четат всеки ден и готово.