Омбудсманът: С пенсии и заплати още се наливат пари в КТБ

6000 пенсионери са с блокирани пенсии, възмути се той
Обновена: 28 юли 2014 13:46 | 28 юли 2014 13:15,
41
Омбудсманът: С пенсии и заплати още се наливат пари в КТБ
Снимка: архив Булфото

НОИ и различни предприятия продължават да превеждат пенсии и заплати по сметки в КТБ. Това стана ясно от думите на омбудсмана Константин Пенчев пред Нова телевизия. Той обяви, че над 6000 български пенсионери в момента не могат да получат пенсиите си и обвини НОИ в "безхаберие и мързел".

Още по темата
„Това е необяснимо от гледна точка на елементарната човешка логика“, възмути се националният защитник. Според него осигурителният институт е трябвало да предупреди пенсионерите за проблема и да поиска от тях да посочат къде другаде да изплащат парите им. „Това е безобразие и чиновническо бездушие. 6000 пенсионери можеха за два дни да ги прозвънят по телефона, 4000 служители има в НОИ“, каза Пенчев.

Той съобщи, че на страницата на НОИ има съобщение, че който иска, може да смени сметката си в друга банка, но това според него било все едно НОИ да хвърли парите през прозореца и да обяви, че не носи отговорност, защото пенсионерите не са му казали да не ги хвърля, а да им ги даде по друг начин.

„НОИ не знае, че КТБ има проблем, цялата държава не знае, че КТБ има проблем“, възмути се още омбудсманът.

Пенчев съобщи, че има информация, че подобни проблеми има и с много предприятия, сред които и тези от военно-промишления комплекс. „Не само, че заплатите продължават да се превеждат по тези сметки, но и има плащания по договори. Тоест ние наливаме пари в някаква дупка, с която не знаем какво ще стане“, обобщи омбудсманът.

Той припомни, че е изпратил писмо до шефа на парламента Михаил Миков с молба за съдействие. „Не се обърнах към БНБ, защото те са обидени на света и не чакам адекватни действия. Парламентът е началник на БНБ“, каза Пенчев. Той иска парламентът да накара БНБ да изиска информация от квесторите за състоянието на банката.

„На нас ни се обяснява, че по закон може да има квестура три плюс още три месеца, 6 месеца сме в безвремие. И ако след шест месеца разберем, че дупката е огромна и не може да бъде запълнена, тръгваме към несъстоятелност. Тогава трябва още поне един месец, за да започне Фондът за гарантиране на влоговете да плаща“, изчисли Пенчев и допълни: „Не на мен тези неща, не на мен тези обяснения“.

Според него при желание от страна на институциите и чиновниците имало начин проблемът да се реши – например акредитиви и запаси на КТБ да бъдат прехвърлени към друга банка.

Пенчев разказа, че при него имало не само жалби от пенсионери, които не могат да си получат пенсиите, но и от такива, които не могат да платят наема на дъщеря си в чужбина, от такива, които не могат да отидат на море, или пък други, които живеят от влоговете си в КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: омбудсманНОИКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Положението, в което ни поставиха управляващите е недопустимо. Да не можеш да разполагаш със собствените си пари, да си платиш сметките, да си купиш храна, да отидеш на работа, да дадеш пари на децата си... В коя нормална държава го има това? ПРОБЛЕМА е голям и трябва да се вземат незабавни мерки от страна на парламента, а не да се чака 3-6 месеца!!!
14
1
 
0
 
! Отговори
totyu преди 9 години
А защо Омбудсмана не каже ясно, защо подкрепя скандалният и крещящ обир на всички работещи. Защо никой не казва на хората, че вноската от работодател към НОИ и допълнително натресените Пенсионно осигурителни дружества не влиза в изчислението на пенсията чрез общото брутно трудово възнаграждение.Но на ранно пенсионираните полицаи, пожарникари,миньори и др. им се удържа по чл. 127 ал.3 от КСО сумата в УПФ която е за осигурител и осигурен. И не се казва на хората , че никога няма да си получат парите от УПФ заради чл.167 ал. 2 от КСО. По горната причина в нарушение на КРБ чл.17 ал.5 след като със
13
1
 
1
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
До Анонимен За редовите вложители , чакащи заплати, пенсии и др. НЯМА ДА ИМА ВРЪЩАНЕ на пари ДОКАТО НЕ ПАДНЕ БОРДА. На разни "наши хора"ще им ги изплатят тихомълком, от т.н. голяма дупка от 3-4-5 милиярда ( никога няма да разберем с колко ще ни излъжат за да покрият парите и рушветите за тази далавера). Трай коньо, за зелена трева!
12
1
 
4
 
! Отговори
Джонката преди 9 години
някога нещо ДОБРО да е направил тоз омбусман ??? Тази длъжност в БГ не вирее , това е за развити и демократични общества а не за ориенталски държави като наща. Поставен е там уж за плашило никой не му се плаши защото на практика няма думата !!!! ЖАЛКО но е ИСТИНА
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми се е налагало да се обръщам за помощ към омбудсмана,тъй че не мога да дам мнение за неговата работа.Думите му обаче целят десятката.Точни и правдиви.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега да оплюем омбусмана,ама хубаво-физически,професионално и т.н.до девето коляно.А какво е казал и вярно ли е на кого му пука.Вместо да излезем и да ги изметем ще си плюем по всички. МУШМУРОЦИ СМЕ И ЗА *** НЕ СТАВАМЕ ВЕЧЕ....ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА НИ
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей чичо Коце кво се дръвчиш все едно ще направиш нещо
8
0
 
7
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Те вярват в партията и до последно ще наливат пари.
7
10
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
Хайде сега, пенсионерите нима не разбраха, че има проблеми с КТБ? Защо не завъртят един телефон до съответното поделение на НОИ и да попитат какво да направят? Ако НОИ звъни на буля Мара, ама тя взела че си сменила телефона или го е изключила, пак НОИ ли ще е виновно? Стига вече с това сочене с пръст на най-удобния виновен. Крайно време е всеки да носи отговорност за собствените си действия. И да допълня - не работя в НОИ.
6
6
 
6
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
КЪСНО СЕ СЕТИ ОНБУДСМАНЕЕ,КЪСНОО,ВРЕМЕ Е И ТИ ДА СИ ХОДИШ, ДЕ СПА ЙОВЧЕВ КАТО ЛЪЖЕШЕ ЧЕ БАНКИТЕ СА СТАБИЛНИ ? ХОРА АРЕСТУВАХА,ЗАКОНИ СИ ИЗМИСЛЯХА,ТИ КЪДЕ СПА ТОГАВА ???
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже днес е най-големия мюсюлмански празник Рамазн Байрам искам да ползвам коментарите да честитя празника на всички мюсюлмани. Позволявам си да го направя защото пресата явно е сляпа и глуха и не смята това за новина.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A какво става с КТБ. Нали има закон за фалитите на банките. Защо не се изпълнява закона и да се върнат парите на хората. Докога ще се въртят БНБ и няма да си вършат работата.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже никой не е поставил под въпрос изплащането на депозити под 100 000 евро, просто да блокират горницата на първо време и да изплатят гарантираните. Така ще се отприщи масовото недоволство, което не се знае докога ще трае. За останалите - да решават
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Формално е прав, но кои са тия пенционери с сметки в ктб? Кака Пена от долно уйново нема сметка щото с 140лв пенция едва ли мисли да захранва сметка! Има десетки други банки *** те не дават лихва на килограм!
1
2
 
46
 
! Отговори
ре преди 9 години
Пенчев е страхотен човек. Такива хора трябват на държавата, за да се превърне в по-нормално място за съществуване. Това, което констатира само доказва, че имаме бездарна, неработеща и претрупана с бездарни кадри администрация и никой за нищо не носи отговортност.