Българин е "магьосникът на машините" в САЩ

Илия Петков е сбъднал американската мечта
17 авг 2014 07:35,
203
Българин е "магьосникът на машините" в САЩ
Снимка: IP Automation

"Магьосникът на машините" - така американското издание "Колорадо спрингс газет" е озаглавило статия, посветена на българина Илия Петков, който е президент на технологичната компания Ай Пи отомейшън (IP Automation).

Нейни клиенти са големи компании като Найки, допълва изданието и посочва, че фирмата е създадена от Петков през 1992 г. и девизът й е "Където идеите стават реалност". Компанията има персонал от 30 души и ежегодно печели милиони от продажби на създаваните от нея машини.

Екипът, който работи за Петков, е съставен от хора способни да си представят и да разработят изключително комплекси машини, посочва изданието.

В статията се разказва, че Илия Петков всяка сутрин започва работа в 3 ч., а е на крак час по-рано. Когато работи по някой много труден проект, Петков дори спи в офиса на компанията. Българинът е наследил този начин на работа от дядо си в България, която всяка сряда е ставал в 1 ч., за да пътува между пазарите.

Семейството на Илия Петков, който е завършил машинно инженерство в България, напуснало родината през 1981 г. и първо живяло в Мозамбик. Илия Петков се озовал в САЩ през 1994 г. Първо с помощта на друг българин той намерил работа на бензиностанция в Анахейм, в Калифорния и между смените учел английски език. Година по-късно било разкрито свободно работно място за машинен дизайнер в технологичната компания Шлаге (Schlage) в Сан Хосе. След като преминава успешен тест, Петков е нает, въпреки че е предупредил, че английският му е много лош, но пък той самият бил много добър дизайнер.

Именно Петков създава първата автоматизирана машина за компанията - машина за полиране на брави и ключалки и му възлагат после проект за 3,5 милиона долара, посочва американското издание.

Петков се премества в Колорадо спрингс, където живее и досега, през 1988 г. Освен за Шлаге той работи по още проекти, които реализира в гаража си, в това число и машина, която гравира серийните номера и номерата на частите на самолетни спирачни дискове. Четири години по-късно Илия Петков създава собствената си компания.

Две десетилетия по-късно заради аутсорсинга на работните места в производството Петков е намалил мащабите на дейността на фирмата, но някои от първите му служители си остават лоялни към него. Самият Петков пък не е изгубил желанието си за иновации и няма планове да се пенсионира. Той черпи пример от Айнщайн и казва, че "Денят, в който човек спре да учи, започва да умира".

За Илия Петков негови бивши колеги казват, че е постигнал американската мечта, заключава вестникът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Американец преди 9 години
Редактирайте си статията ,годината не е 1994,а 1984година!В оригиналната статия,така е написано!
108
0
 
0
 
! Отговори
скептик преди 9 години
Хубава статия! Хвала и на този успял българин! Не му е било лесно! Но обърнете внимание на несъответствието в годините! Направо, авторът на статията си противоречи! А след авторът, поне двама души са проверявали, редактирали и набирали този материал! Кога ще се научат на прецизна работа тези хора?
107
0
 
1
 
! Отговори
nalivajko преди 9 години
А ето какво е изобретил друг българин,но за съжаление си е в България :https://youtube/watch?v=TRnNsyKibJY&lis
106
0
 
0
 
! Отговори
Toranaga преди 9 години
Изключително- китайска TESA, основа от балатум. Върхът!...
105
0
 
0
 
! Отговори
тъпо , много тъпо преди 9 години
До Луд ГидияСелото и простотията никога няма да излязат от теб. Жалко , но факт.
104
0
 
8
 
! Отговори
xx преди 9 години
Яка история.По-интересни ще ми са обаче например на Станишев,Доган,Пеевски,Цв. Василев как с много работа,честен труд,честни сделки,с много излята пот,без злоупотреби с власт,без политически чадъри и без никакви връзки били то роднински,политически или други са станали милионери в една от най-бедните страни в света :) !
103
0
 
6
 
! Отговори
до Луд Гидия преди 9 години
"Ами кога ще живеем бе, хора?"Работата е част от живота. Който дели едното от другото вечно ще е *** като повечето в нашия регион.Бил Гейтс и сие ако бяха делили работата от живота щяхме още да сме в каменната ера.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че в САЩ докато имаш работа без пари няма да останеш
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До neo5Щото си евреин, нали? Не се обаждай по-добре.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 150 от 149"Хората учеха "Delphi" а ТУ - Pascal"Като разликата между двете е точно никаква. В първото като допълнение може да ви научат какво е това "обект", но може и да не ви научат. И не вярвам, че който от ТУ е искал да учи Delphi му е била някаква трудност.
99
0
 
3
 
! Отговори
До 150 от 149 преди 9 години
Само като отидох на курсове по история навремето, за подготовка за кандидат-студентски изпит, ми се повдигна от преподавателя, който държеше да говори за прОграмата и сИстемните незнам си какво. И става дума за преподавател точно от тези, които са се водили за "цвета на Българското образование". Той милия не може да говори Български, тръгнал на история да ме учи. Т'ва беше пародия на образование. Никаква база само сух материал за зубрене 0 иновационно мислене. Хората учеха "Delphi" а ТУ - Pascal
98
5
 
3
 
! Отговори
Луд Гидия преди 9 години
Всички коментиращи до един сте простаци! Това ли е американската мечта - да работиш от 3 сутринта в гаража си? Не сте ли чели поне "До Чикаго и назад"? Алеко казва: "Ами кога ще живеем бе, хора?" И много здраве на майките и жените на чиновниците от "Днес.бг" дето не искат да пуснат коментара ми!
97
0
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 9 години
Напротив, точно тея с платените семестри ни управляват държавата в момента.
96
8
 
6
 
! Отговори
Ганьо от Бургаз преди 9 години
В САЩ прислужница на възрастен човек взима заплата 3500 долара месечно .Кога ще ги стигнем американците, НИКОГА .
95
16
 
2
 
! Отговори
did преди 9 години
До БългаринСамо да ти кажа,че в България най-много работят турците. Аз българин във фирмата си не вземам - всичките са тарикати, оставян ги да са си такива ,но някъде другаде.
94
0
 
0
 
! Отговори
116 до 126 преди 9 години
"много, които имат някаква реализация навън"Някаква да, но"огромно име не просто в България, а по целия свят"и"един от главните играчи"са само въпросните 2 фирми.Знам, че няма 3та, понеже ако имаше, щяха да ми надуят главата с нея.Сега това, освен, че е дразнеща балканска комплексарщина, демотивира хората, защото поставя акцент върху това какви неудачници сме. По-добре да се говори на ниско ниво -прим.как някой отворил семейна фирма, магазин, какво подобрил, какво може да се подобри...
93
0
 
1
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
Ще ти обясни ама някой друг път
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е тази пропаганда. Смешници.
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
там трудът се цени и бизнесът върви. тука тънем в наща си демокрация на тотална бостанизация
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 100Ами няма да знаят внуците ти български! Докато има такива чуждопоклонници като тебе! Остани с огромната си радост... колко си жалък!..............P.S. Сигурно след време внуците ти няма да знаят и за теб!