Здравният министър спря обществени поръчки за 29 млн. лв.

Промени в спешната помощ: Пациентите ще се карат до най-близката болница
Обновена: 21 авг 2014 16:36 | 21 авг 2014 14:28,
43
Здравният министър спря обществени поръчки за 29 млн. лв.
Мирослав Ненков Снимка: архив, БТА

Обществени поръчки на Министерството на здравеопазването за 29 милиона лева е спрял служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Това обяви той пред журналисти.

Спрените поръчки са общо четири и са стартирани от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева в последните дни от управлението на кабинета "Орешарски", уточни Ненков. По всички има множество жалби от участниците в търговете, каза още той и увери, че парите няма да бъдат загубени. Част от тях МЗ ще пренасочи, но още се обмисля в кои направления.

Най-апетитната обществена поръчка е на стойност 12 милиона лева и е за изграждане на системата за електронно здравеопазване, каза министърът. Установеното нарушение по нея е, че не е добра техническата спецификация. Ненков каза, че електронното здравеопазване е много важен проект и затова трябва да се подходи прецизно. Той обеща, че поръчката ще бъде стартирана до няколко месеца.

Друга спряна обществена поръчка е за 5 милиона лева за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна помощ в провинцията. Проблемът при нея е, че тези центрове са разположени в общинските болници, а МЗ няма право да извършва ремонтни дейности в чужда собственост.

Търг за 4 милиона лева за санитарни автомобили също е спрян, както и поръчка за доставка на медицинско оборудване за спешни центрове за 8 милиона лева.

Министър Ненков съобщи и за друго нарушение по времето на Андреева – сключен договор между МЗ и фирма без проведена обществена поръчка. Става въпрос за доставка на оборудване за тестване на донорска кръв, но МЗ купувало само консумативите, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.

Служебният министър на здравеопазването обяви и промените в спешната помощ в София, които планира да направи в рамките на мандата си. Ненков е разпоредил да отпадне системата на райониране, за да се избегне разкарването на пациенти с линейки из различните лечебни заведения. Пациентите вече ще се карат до най-близката болница, включително и до инвазивните кардиологии. На практика реформата вече е в сила, каза министърът.

Друго облекчение за спешните медици е, че ще има по-голяма координация между спешните екипи в линейките и болниците. Информацията ще се обновява на по-кратък период от време и медиците ще знаят къде е най-близката болница със свободни легла. Освен това спешните лекари вече само ще "доставят" пациентите в болницата, без да имат ангажимент да ги водят до рентген, скенер и т.н.

Ненков потвърди също, че нароченият за уволнение от бившия министър Андреева директор на спешния център в столицата Георги Гелев отново е на поста си. Още миналата седмица Ненков коментира, че „не вижда причина Гелев да не се върне, ако не поднови болничния си“.

Върнати са сменените от Андреева директори на три болници („Пирогов”, университетската болница в Плевен и СБАЛО в София, бел. ред.). Ненков ги е възстановил на постовете им, защото са били поставени политически лица от кабинета на Андреева.

Сменени са членове на бордове на директорите в общо девет болници, допълни Ненков.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
16
 
! Отговори
ekspet преди 9 години
За първи път се радвам, че е спряна обществена поръчка от ГЕРБ. Дано поне да се върнат на първия вариант електронното здравеопазване да е по естонския модел. Тази боза дето я пуснаха беше чиста кражба на 12 млн. без резултат.
31
2
 
27
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Поправка в заглавието :)) Той не е спрял поръчката,просто я е отложил за наши хора,като му дойде времето !
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bau Много си *** и алчен! На такива като теб *** от 25 г ви внушават че държавата е лош стопанин и само частното е свещена крава която тряббва да се пази охранва.И като е така защо частниците не ви строят училищата болниците не ви помагат при бедствия ами цоцате държавата.При всички частници има двойно счетоводство и се работи за никакви пари и когато дойде време да търсиш пенсия (пак от държавата!)ще бъде смешно малка.И това е така защото държавата разполага с 20%от БВП а частницит
29
1
 
20
 
! Отговори
681 преди 9 години
Разбира се, че ще ги спра!Под тях стои подписът на бившата и това значи, че комисионните за тях би трябвало да ги тя а така с нови договори аз ще гушна бая хилядарки.Ето това е простата истина!
28
2
 
25
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Браво Миро , може би ти си най-сполучливото попадение в служебният кабинет .Дано на Тиквата му уври главата и те покани да продължиш!Познавам човек и повярвай те ми ЧЕСТНОСТА му е пришита , а и разбира от всичко в тази Здравна система -жалко само едно , че и най честният не може да се оправи ако не я промени.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евгения Европейсканещо май прецежда неудобната информация
26
0
 
20
 
! Отговори
поръчка 12млн.лв преди 9 години
спряна е поръчаната електронна система се предвижда тя да може да се ползва от 1000 компютъра, при положение, че само личните лекари са 5000, а отделно към нея трябва да се свържат всички аптеки, болници и регионални здравни служби. Не е предвидено и да се интегрират сега съществуващите системи, които се ползват в здравеопазването
25
7
 
19
 
! Отговори
Песен на апачите преди 9 години
Ох Винету, ох кеф :))
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мирослав Ненков президент
23
6
 
21
 
! Отговори
атакист преди 9 години
Браво, поредната църква гори и поредни жилищни блокове са бомбардирани в Луганск!!Това ли подкрепяте, братя и сестри, Ционистките главореци и дете-убийци на Киевските болшевики разрушават градове и избиват мирно население?Нима подценявате децата си, които след няколко години ще са достатъчно израснали за да ви питат за тези събития и да ви потърсят отговорност?
22
8
 
29
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Таня Андреева беше дъното. Голям "експерт" - пълен резил.
21
8
 
22
 
! Отговори
bau преди 9 години
Всичко, което се управлява, ръководи, регулира и стопанисва от държавата, тъне в разруха - НЕК, БЕХ, БДЖ, ВиК-тата, завода в Сопот, образование, здравеопазване и много други. Държавата (българската) е възможно най-лошият стопанин, единствено частната собственост може да гарантира развитие. И частниците крадат, и частниците ментят, но те гледат бизнеса им да върви, а с него върви и икономиката.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Амане, тоя дето му викаш, че не разбира СИГУРНО разбира повече от теб, па и от оная ТА. И не е от ГЕРБ и не е от БСП,ДСП, май и от РБ не е.
19
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво на новият Министър.Я виж ти колко скоро всичките болни шефове оздравяха.....
18
5
 
28
 
! Отговори
Анани преди 9 години
Браво! Аман от срахливи политици подлизурковци.
17
9
 
32
 
! Отговори
КК преди 9 години
Оставете това правителство да работи 10 години.
16
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКА ПОБЕДА!Гледай сега ще ти запиша час при психолог и за твое добро е да отидеш (можеш да вземеш и останалите от партийката ти)... утре в 16:00 добре ли е?
15
9
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Поредният ненормален Министър.Постъпвам с хипертонична криза в районната ми болница "Света Ана".Не могат да я овладеят и една наистина приятна и загрижена лекарка , иска да ме остави в Кардиологията.Да ама няма място , обажда се в ИСУЛ. И там няма място.И вика Бърза помощ да ме разкарват по болници.Една голяма майна , качих се на такси и при един знахар.Няма здравна каса,няма избран екип срещу 1000 лв.Да ви го н....кам на ненаситните ''ЛЕКАРИ'"Беж в Америка.Чакат ви с нетърпение пациентите
14
9
 
20
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА! преди 9 години
До EvilМИСЛИ КАКВОТО ИСКАШ НО НИЕ НАЦИОНАЛИСТИТЕ ЗНАЕМ ЧЕ РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ НА ТОЗИ СВЯТ И САМО ПУТИН И ВОЛЕН МОГАТ ДА СПАСЯТ СВЕТА И ВСЕЛЕНАТА ОТ САЩ И ЕС И СОЦИАЛИЗМА ДА ПРОЦЪФТИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ НА ПУК НА ГОСПОДАРИТЕ НА САЩ И ЕС ОТ САТУРН И ЕВРЕИТЕ МАСОНИ КОИТО ИСКАТ ДА КОНТРОЛИРАТ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ИЛЮМИНАТИТЕ ОТ САЩ! КАЗАХ!
13
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 години
сигурно си ощетен та така ревностно плюваш всички които не са на твоето мнение ?