Вратички в закона и сиви практики пестят разходи за труд

Преназначаване на длъжност с по-ниски прагове е една от тях
22 авг 2014 21:29,
14
Вратички в закона и сиви практики пестят разходи за труд
Снимка: архив, Dnes.bg

Сред работодателите са се появили редица сиви практики с цел спестяване на осигуровки, които на практика се възползват от вратички в закона и не представляват нарушение. Това обясни доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките при представяне на проучване за влиянието на минималния осигурителен доход (МОД) върху заетостта.

Ченгелова определи практиките като „игра с буквата на закона”.

„Посивяването“ на трудовоправните отношения в известна степен се дължи на въвеждането на механизма на минималния осигурителен доход, смятат част от работодателите.

Още по темата
21,1% от работодателите, участвали в проучването, съобщават, че се прилага една добре прикрита сива практика - преназначаването на лица от длъжности с по-високи осигурителни прагове на длъжности с по-ниски осигурителни прагове. Въпреки че това не е нарушение на законодателството, на практика се извършва нарушение, защото съзнателно се правят назначения, неотговарящи на професионалните и квалификационните характеристики на наеманите лица. 11,9% от работодателите са съобщили, че в техните предприятия се използва такава практика, обясни Ченгелова.

Назначаването на лица на непълно работно време е друг широко разпространен начин за заобикаляне на законодателството. Тази практика е факт на ниво браншове според 31,6% от работодателите, 22,9% от работодателите признават, че също я използват в своята работа. Действащото законодателство допуска назначаване на непълен работен ден, но нарушението в случая е другаде - лицата се назначават на 4 или дори на 2 часа с идеята да се плащат по-малки осигуровки, а на практика лицата отработват 8 и повече часа на ден.

Типична сива практика е назначаването на фиктивни договори (назначаване на лица на договори с по-малки суми и доплащане на необлагаеми „пари на ръка“). Според 13,9% от работодателите тази сива практика се прилага в бранша, в който те работят.

Наемането на лица без трудови договори се среща на браншово ниво според 10,5% от работодателите. Само 3,8% от работодателите обаче съобщават, че в техните предприятия такава практика се прилага.

Работници и служители споделят за същите сиви практики, макар и процентите да се различават.

Според 13,1% от служителите в предприятията, в които те работят, се прилага практиката за преназначаването на лица от длъжности с по-високи осигурителни прагове на длъжности с по-ниски осигурителни прагове. Назначаване на лица на непълно работно време се прави според 17,6% от работниците. За назначаване на лица на фиктивни договори  съобщават 6,1% от работниците и служителите. Наемането на лица без трудови договори се прави според 8,2% от работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 9 години
Бай *** винаги намира вратичка за далавера!Кръвта айран не става.Нашия *** е мързелив и крадлив по природа.
8
0
 
5
 
! Отговори
наско ментата преди 9 години
това 4 часово осигуряване е най-голямата простотия измисляна някога в бг пространството.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За неплащащите данъци и осигуровки, и никому ненужни *** и милиционери, на година се харчат над 4 милиарда лева. И тея кърлежи са замесени във всяко едно престъпление което се случва.
6
1
 
12
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
До РАБОТОДАТЕЛ. Кого плашиш бе човек, за нас няма да има мижавите 350 лева, ама за теб няма да има мерцедеси, джипове, скъпи къщи, скъпи почивки и още не знам какви облаги.Ние все пак ще преживеем някак си, ами ти който си крал и харчил безразборно народни парички, как ще я караш.Губещия си ти, но жалкото е, че си *** както и всички останали, набедени бизнесмени и не можете да го разберете.Вместо да си плащате вие искате само да крадете.
5
7
 
4
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ преди 9 години
Съединението прави силата.Колеги,пускайте кепенците на фирмите.Натирете пред бюрата по труда мързеливите неблагодарници.Тогава и те и държавата ще се сетят за някои неща.И ще започнат да уважават бизнеса,който хрантути тях и пенсионерите,и болните,и социалнослабите,и бюджета и,и,.........ред още...
4
0
 
3
 
! Отговори
shano преди 9 години
За статистиката: и аз съм потърпевш
3
3
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Ями как се купуват яхти, самолети и S класи - с кражба от народа, който се съгласява на всякакви извращения защото няма избор. Работодателите (под работодатели имам предвид хилядите семейни фирмички, с които хората си докарват по една заплата и имат по 5-10 човека персонал) и те са притиснати от олигархията. Цените вече се изравниха с европейските, а доходите са десет пъти по-ниски - как се живее така? Който управляващ реши тази кръстословица, ще управлява повече от Бай Тошо! Лека вечер!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крийте данъци, крийте и ревете, че нямате здравеопазване, че нямате пътища, че нямате не знам какво си. То това за застраховките си е от едно време, още след прословутата перестройка. Като се знае отт 25 години, управляващите, които сме ги избрали, какво правят по този въпрос!?Всички знаят, ама си траят, щото безработицата е голяма и работодателя ти вика - Като не ти изнася, заминавай си, за твоето място още 100 чакат. Криворазбраната димокрациоооооон
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вратичката за момчето от наше село е запазена марка на българския нормотворец!