Пеперудата - най-харесваната татуировка за дамите

Около 4 000 вида пеперуди летят у нас
Обновена: 30 авг 2014 09:53 | 30 авг 2014 09:41,
17

Снимка: БТА

Около 4 000 вида пеперуди летят у нас, съобщи на БТА доц. д-р Стоян Бешков - ръководител на отдел "Безгръбначни животни" в Националния природонаучен музей при БАН. От тях до момента са проучени 2900. Непрекъснато се намират и описват нови видове за България, твърди ученият.

По негови данни едрите пеперуди у нас са 1680, дребните - почти двойно повече. Във Великобритания са известни 58 вида дневни пеперуди, у нас те са 219, разказа изследователят.

Само в Кресненския пролом прехвърчат 122 вида. Във Витоша досега са проучени 154 вида дневни пеперуди, а в цяла Холандия са 72, посочи доц. д-р Бешков.

Българите обаче не проявяват интерес към пеперудите, смята експертът. По думите му у нас няма нито един любителски клуб за ловене, броене и наблюдаване на движението на пеперудите в природата. Във всички западноевропейски страни такива организации съществуват и са доста активни.

Само в Хелзинки пеперудолюбителите са 2 500. В Англия във всяко село има любители, които начело със свещеника и учителя правят мониторинг на красивите насекоми, разказа ученият.

В чужбина, а вече и у нас, започва да се налага практика, при която пеперудите се продават и се подаряват като цветя по различни поводи - сватби, кръщенета и др., каза доц. д-р Бешков.

Предпочитат се красиви, едри, екзотични пеперуди. Най-високата цена на двойка от редките видове насекоми е около 5 000 евро и принадлежи на новогвинейски пеперуди, защитени от Вашингтонската конвенция по международната търговия със застрашените видове от дивата фауна и флора, коментира още доц. д-р Бешков.

По думите му у нас няма борса, нито активна търговия с родни видове от красивите насекоми. Някои от тях се развъждат във ферми и това води до спад в цената им.

Колекционерите в страната ни са 2-3, професионално с изследване на пеперуди се занимават четирима души в България, уточни доц. д-р Бешков. Природонаучният музей пази богата колекция, която датира от 125 години и съдържа екземпляри и от страната, и от чужбина. Данните, които събираме за пеперудите,  могат да послужат за проследяване на промените в климата, смята ученият.

Германският писател, учен, философ и политик Гьоте определя пеперудата като символ на лекомислието и посредствеността. В християнската религия тя се свързва с възкресението и прераждането на душата. Будистите се отнасят с дълбоко уважение към пеперудите.

В Япония тържествените шествия и празниците се откриват с ритуален танц на пеперудите, изразяващ радостта от живота.

Днес пеперудата е от най-предпочитаните татуировки сред девойките като знак за женственост и божествена красота, сочат специалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: пеперудиСтоян Бешков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Татуировките като цяло не ми харесват , особено пеперуда , това е върхът на простотията !
7
4
 
8
 
! Отговори
на мода преди 9 години
Преди 15-20 г. единствените татуирани жени бяха бивши затворнички ***. Предполагам че простакелите, които се татуират днес са със сходен интелектуален и емоционален капацитет.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другата мега невероятна хипер актуална татуировка е - "only god can judge me" - спокойно момичета, той вече ви е осъдил ...
5
3
 
2
 
! Отговори
Росица 89 преди 9 години
ХИТ ТАТУИРОВКА ЗА ДАМИ : 100 Евро .да се сещат мъжете .
4
4
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 5Няма какво повече да добавя (и да искам) по темата! Много точно казано, брачед!Поздравления!
3
6
 
14
 
! Отговори
ronstoff01 преди 9 години
Татуировките и различните 'пробиви' по тялото са част от света и символиката на първобитните племена. Сред тях се наблюдават се всякакви осакатявания и уродливи деформации. Извън примитивните общества тези отличителни знаци са признаци единствено на глупостта и примитивизма на носителите си. Тази гледка поражда единствено отвращение.
2
2
 
9
 
! Отговори
Чикчирик преди 9 години
Номер 3 е много прав. Това бе и целта стратегически постигната през годините. 70 % от населението се интересува само от кич, купон тип селска сбирка и показване - включва напереност и автомобил от познатите марки. Като се замисля, едно лапе няма дори кой да го запали по авиомоделизъм, картинг, дори свестен спорт различен от фитнеса, който сам по себе си е отбрал предварително обременените участници, които искат да се включат директно в гореописаната.. еднотипна сцена!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Около 4 000 вида пеперуди летят у нас, но българите не проявят интерес"Това какво трябва да значи?