Надзиратели от страната протестират в София

Правосъдният министър ги покани на среща
14
Надзиратели от страната протестират в София
Снимка: БТА

Няколкостотин надзиратели от цялата страна дойдоха на протест пред Министерството на правосъдието.
Основните им искания са за по-високо заплащане и връщане на 24-часовите дежурства.

Пред журналисти председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров коментира, че част от проблемите, които надзирателите имат, все още не са решени, предаде БТА.

Още по темата
По думите му въвеждането на смесени дежурства в затвори, в които има голям недостиг на кадри, е краткосрочно решаване на проблема. Освен това надзирателите настояват месечните им заплати да бъдат изравнени с колегите им от другите силови ведомства. Това обаче може да стане от 2015 г. най-рано, сочат разчетите на бюджета.

От пресцентъра на правосъдното министерство междувременно съобщиха, че заплатите на служителите в затворите ще бъдат приведени към края на октомври в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.

Основният мотив за връщането на 24-часовите дежурства според Иван Петров е фактът, че голяма част от надзирателите живеят далеч от затворите и това увеличава месечните им разходи.

Да окажат подкрепа на колегите си на протеста пред Министерството на правосъдието дойдоха и представители на най-големия полицейски синдикат. Председателят му Валентин Попов обясни, че проблемите на полицаите и надзирателите са сходни.

Няма как да приемем за нормално работното време да се определя, без да се вземе предвид становището на синдикалните организации, коментира Попов.

От правосъдното министерство съобщиха, че министър Христо Иванов ще приеме ръководството на Синдиката на служителите от затворите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
явно не сте разбрали,че всъщност надзитрателите нямат нищо против 12 часовите смени,проблема е там че не стигат хората и в двата почивни дни имаш поне един пост болница който пак е 12 часов и се оказва че не само не почиваш 2 дни след смяна а накрая на месеца имаш 200часа извънреден труд,като на всичкото отгоре от тях ти се плащат 50,затова спрете да гледате колко им била заплатата а си дайте сметка дали бихте издържали и месец на тяхно място
12
2
 
3
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Който е голям ербап да заповяда в близкия затвор по местоживеене,но преди това да си издържи изпитите приемните/физ.подготовка,интелектуален,психо,закл.интервю и държавните след тях, да стажува и след горе долу 1г. да захапва службата!!!Никого няма да върнат стига да е нормален мъж с твърда психика,да устоява на несгодите и перманентния контакт с лица от контингента.Преди да спорите малко се позаинтересувайте,не искам никого да обиждам и наранявам.В ареста или затвора ти си 12ч. с ненормалниците
11
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 9 години
Надзирателите са служители с полицейски правомощия в рамките на затворите, затворническите общежития и следствените арести както и при конвоиране на осъдени или задържани под стража. Извън тези случаи нямат правомощия за разлика от полицаите.
10
1
 
2
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Анонимен нещо си чул не дочул и плямпате тук по форумите.Надзирателя се води полицай категория-Е,те са в пряк контакт с лишените от свобода т.е. най-близко до тях и между тях,като стане сбиване го потушават,да водят ги на храна и културно масови мероприятия и престой на открито.За 24ч. дежурства по закон ти се полагат 4ч. почивка така беше в армията и сега е така,но там сега им дават компенсации почивка след наряда 3 дена ,а преди беше за Родину и за Сталину...нищо не ти се даваше.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бачо1 Надзирателите не са полицаи!2 Задълженията им не са ,кой знае какви:строяване,проверка водене на храна,извеждане за престой на открито.3 Забранено им е да се разправят с тях.Има си други хора-социални работници.4 Самото им-надзирател,посочва какво точно правят.5 24 дежурства са по принцип забранени-има специални изисквания - осигуряване поне 6часа сън,спални помещения и др.
8
3
 
3
 
! Отговори
К. Петров преди 9 години
Пффф, 24 часа на работа без прекъсване? Това е просто лудост. Пък и по закон, мисля, е забранен по-дълъг работен ден от 12 часа. Да не говорим за ефективността на такива дежурства. При 8 часов работен ден човек едва ли е ефективен за повече от 4-5 часа. При 24 часов - половината време просто се проспива. Ако това им е зорът - да спят на работното място и да им плащат за това - не, не подкрепям протеста.
7
2
 
5
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Ами като сте много отворени с коментарите по-долу,я ми кажете труда/службата е по-правилно/ с какво е повече ,че една войничка в армията ни взема повече от полицай в затвора.Разправя се с ***,изнасилвачи,рецидивисти по цял ден ли,че живота и виси на косъм всяка минута ли?Заплащането в цивилизованите страни е според риска в Америка най-много вземат надзиратели,пожарникари,полицаи защото живота им е в постоянен риск от държавните служители говоря.А тук всичко е наопаки!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
бачо преди 9 години
ще ти отговоря,ами в частните фирми никой не те бръсне за човек като не ти отърва напускаш,там няма кодекс на труда и стачки...!
5
4
 
7
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Ей бре как все такива непроизвеждащи/ полицаи , горски, пазачи, митничари, медици/ съсловия стачкуват, кога ще скочат хората произвеждащи нещо в тази страна, не одобравам тази стачка.
4
2
 
7
 
! Отговори
овко преди 9 години
ами кат не им изнася да напускат хора има предостатъчно еге на пеливана чека с нетърпение да заеми на някой мястото и пак ще взема една шапка с пари чи тъй ън ки инъчи!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
24-часово дежурство - служителя може да е е фективен единствено ако е, както беше караула в казармата преди 2 часа пост, 2 дежурен, 2 почивка или на по 4 часа.А те какво искат да имат 24-часови дежурства от който 10-12 часа да ги прекарват в дрямка ли?
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичовете не щат 12 часово смени, искат 24-часови. Та да може после 3 дена да бачкат по строежите и сервизите.Как се пазят затворници по 24 часа без да се спи не ми е ясно. А ако се спи през тия 24 часови смени, дали са 24 часови и дали трябва след това 3 дене да се почива?Поредните дребни селски тарикати.Като не им отърва да напущат!!!Отвън чака армия от безработни с по няколко кредита за изплащане.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те пък що стачкуват,няколко часа назад имаше съвсем "случайна" информация,че имало много желаещи да работят там :))