Защо дъждът у нас стана толкова опасен

Преглед на печата на 8 септември
Обновена: 8 сеп 2014 07:00 | 8 сеп 2014 07:00, Красимир Ангелов
101
Защо дъждът у нас стана толкова опасен
Снимка: БТА

Поредната за това лято водна стихия у нас, която този път взе три жертви, е водеща тема за днешните вестници. В анализ за "24 часа" Валери Найденов отговаря на въпроса защо дъждът стана толкова опасен. Първо - язовирите и водоемите минаха в частни ръце и се реформираха - вместо да регулират водата, те развъждат риби. Второ - дървената мафия подложи на гола сеч горите и при всеки дъжд от високото приижда нещо като цунами. Трето - поддържането на коритата на реките, дигите, канализациите се възлага на частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари.

И в трите случая забелязваме една и съща червена нишка - обществената дейност се приватизира, подчертава Найденов. Комбинацията от затлачени дерета и корита, лошо изпълнение на инфраструктурата, незаконни постройки, както и по-голямо количество дъжд е довела до водната драма в Бургаско, обобщава още "Труд".

"Само дъждът е причината да се случи това бедствие", категорично заявява в интервю за "Телеграф" кметът на Приморско Димитър Германов. "В рамките само на 5 часа в община Приморско са паднали 266 литра на кв. м. Това е огромно количество, което се е изсипало основно в района на селата Ясна поляна и Ново Паничарево, което пострада и най-много. Тези 266 литра на квадрат са паднали от 1 часа след полунощ до 6 часа сутринта", посочва Германов. По думите му няма скъсани язовирни стени, няма и пробойни. Единствено е имало преливане на единия язовир от през преливника.

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места, коментира "Сега". Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места.

"Бургас в траур", е водещото заглавие за "24 часа". 21-годишната студентка Камелия Желязкова, 69-годишната Недялка Русева и 27-годишен пастир се удавиха в невиждания порой. Двете жени не успяха да се спасят от стихията в района около парк "Росенец" край Созопол. Там водата завлече коли от пътя в дере. Няколко доброволци спасяваха хората с въже от кабели.

На вътрешна страница "24 часа" продължава да разказва и за наводненията във вътрешността на страната. Край Михайлово няма язовир, но селото е сред най-пострадалите от водната стихия в област Стара Загора. Отнесени са стотици метра от ремонтираната и пусната тържествено през април жп линия на изхода на гарата в посока Стара Загора. Водата се събрала в михайловското дере от целия район и приливната вълна ударила линията към 6,20 часа в събота сутринта.

Спешно отваряне на държавния резерв и военновременните запаси заради големите наводнения в страната. Това е готово да направи веднага служебният кабинет, като опрости процедурата по освобождаването на продукти и материали, анонсира "Преса". Хиляди бедстващи се нуждаят жизненоважно от храни, лекарства, дрехи. Очаква се още тази седмица към пострадалите да тръгнат камиони с консерви, одеяла, завивки и стоки от първа необходимост.

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години, отчита във водещата си новина "Сега". От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10 процента, става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37 на сто, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4 процента от престъпленията.

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3 процента, а година по-късно - 39,8 процента. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

"Показахме "Столипиново" като Столивуд и спечелихме", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на Пловдив Иван Тотев. Градът спечели надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. "Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е "Заедно". Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в "Столипиново", обяснява Тотев.

Според челото на "Телеграф" старите банкноти от 10 и 20 лева с лика на Георги Димитров се продават по 50 стотинки бройката на столичния битак. В навечерието на 9 септември носталгията по символите на соца се увеличава. На Самоводската чаршия във Велико Търново извадиха бюстове на Тодор Живков, Ленин и Сталин, за които искат по 400 лева, а значките "Герой на социалистическия труд" и "Ударник на труда" вървят от 2 до 100 лева.

Лагерът "Белене" да бъде превърнат в своеобразен музей с място за поклонение 65 години след създаването му. С тази задачасе е заел италианският католически свещеник Паоло Кортези, съобщава "Монитор". Свещеникът иска да изгради първия в България музей на жертвите на комунизма. Идеята на отеца е същинският музей да бъде направен в центъра на град Белене.

Съседният остров Персин, където някога е бил най-големият комунистически концлагер, пък свещеникът иска да бъде превърнат в парк с мемориал. Пред "Монитор" отец Паоло Кортези разказа, че идеята за изграждането на музея и мемориала му дошла преди 2 години, когато за пръв път посетил остров Персин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
18
 
! Отговори
КОНТРОЛ преди 9 години
Як контрол трябва. Не чиновниците да си натискат гъзовете по столовете, ами да тръгнат на проверки, да се промени закона в насока големи глоби и отнемане на разрешителни, забрана на дейност, затвор ако трябва и други драстични мерки. Иначе няма да се оправим.
52
2
 
23
 
! Отговори
До №60 преди 9 години
Много правилни изводи!За това,че българите предадохме властта на България в ръцете на ДПС,за това че не отстояваме национализма и предателите са на власт!Вижте колко българи са в листата на ДПС ,а се очакваше турци да преминат в българските партии.Не стана защото авантата е при властимАщите, а те са ДПС!
51
1
 
20
 
! Отговори
Доков преди 9 години
НАЙДЕНОВ МНОГО ПРАВИЛНО Е ПОСОЧИЛ ПРИЧИНИТЕ ЗА БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ,НО ОСНОВНАТА ПРИЧИНА Е ЕДНА-ЛИПСА НА ДЪРЖАВАТА! ЗАЩО СЕ СЕЧЕ БЕЗОГЛЕДНО,ЗАЩО СЕ ЗАСТРОЯВАТ РЕЧНИ КОРИТА И ЯЗОВИРИ, ЗАЩО НЕ СЕ УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ ЗА ДАДЕНИТЕ ЛИЦЕНЗИИ ЗА СЕЧЕНЕ НА ГОРАТА, ЗА ПОДДРЪЖКАТА НА ЯЗОВИРИ,РЕКИ,КАНАЛИ ИТ.Н. ? КОЙ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ВЪРХУ ЧИНОВНИЦИТЕ В Т.Ч. И МИНИСТРИ,КОИТО ДАВАТ ТЕЗИ РАЗРЕШИТЕЛНИ И ЛИЦЕНЗИИ, В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СРЕЩУ СОЛИДЕН РУШВЕТ? НИКОЙ!!РЕЗУЛТАТ-ПЪЛНА РАЗРУХА И ОГРОМНИ ЗАГУБИ !
50
5
 
10
 
! Отговори
До 69 преди 9 години
Добро описание на тарикатите от ГЕРБ.
49
1
 
22
 
! Отговори
1 преди 9 години
Защото липсва контрол на всички нива. Куцо, неграмотно и сакато се упражнява в "управление", а основно се обогатява лично.
48
1
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
как защо!!!! - ЗАЩОТО СЕ ВИЖДА ЧЕ В ЛЮБИМАТА НИ СТРАНА СЕ ЧАКА ДА ПАДНЕ ГРЪМ ЧЕ ДА СЕ СЛОЖИ ГРЪМООТВОД!
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мадридския мошеник колко изсече???
46
0
 
20
 
! Отговори
не си съвсем прав преди 9 години
До АнонименПо принцип си прав,но какво може да направи обикновения човек с/у ДПС секачите и братските *** орди.Нали затова имаме ужким държава,прокуратура,Данс,съдопроизводство,министерство на земеделието,полиция? Нали затова получават големи за стандарта ни заплати,плащаме им здравни,социални осигуровки.Ако тръгна да браня някое дърво,което органите са го турили в "санитарната сеч"и покрай него се сече поляната няма ли да ме убият на място? Нека забранят тотално сеч на дървета!
45
1
 
9
 
! Отговори
димитър преди 9 години
код жълто,код оранжево,но няма кой да слуша,къде са тръгнали в тоя дъжд,никаква дисциплина
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това шосе на снимката май е новичко, не е социалистическо.
43
0
 
14
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
В БГ големите мозъци не се използват пълноценно , при наличието на такъв капацитет като ХИДРОИНЖИНЕРА да се случват тези неща не е редно . Правителството да изтегли един тлъст заем , да му плати и готово !
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който е от софия и се е качвал посока алеко по пътя ще забележи извършване на санитарна сеч за поредна година.Мин година и по-миналата пак така сякоха.Не стига че го провят но работата им е изклучително безотоговорна и мърлява .В момента в разстояние поне на километър една четвърт от пътя е заринат в изпопадала ,неподредена дървесина.Не е да не минават коли както и автобус.Истината е че работим в половината от случайте мърляво и безотговорно.Природата не ни е виновна
41
2
 
29
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ЗАЩО БЪЛГАРИНА ОТ ЛАКОМИЯ ИЗСЕЧЕ ДЪРВЕТАТА И ГОРАТА.ПОЛЕТАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАПРИЛИЧАХА НА ПУСТИНЯ,НЯМА НИ ЕДНО ДЪРВО.РЕКИТЕ СЕ ОБЪРНАХА НА БУНИЩА.БЪЛГАРИНА ЗА КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ С ТАЗИ ПРОСТА Е НЕВЪЗПИТАНА ГЛАВА,ЗАЩО СЕ САМОУНИЩОЖАВАШ,ЗАЩО НЕ МИСЛИШ ,ЧЕ САМ СИ ВРЕДИШ,ЗАТОВА ИЗБИРАШ НЕСПОСОБНИ И НЕГОДНИ ПОЛИТИЦИ ДА ТЕ УПРАВЛЯВАТ,КОИТО ТЕ ОГРАБВАТ И ЛЪЖАТ.В ДОБРУДЖА ИМАШЕ ЗАЛЕСИТЕЛНИ ПОЯСИ,КОИТО Я ПАЗЕХА ОТ НЕПРЕДВИДИМИ КЛИМАТИЧНИ РЕАКЦИИ.НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ТАКИВА ПОЯСИ,А СЕГА КЪДЕ СА ТЕ!!!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36Извади един атлас. Лопотамо няма нищо общо с Поморие, ама нищо!Ей за това не искам да ви чета, защото сте неграмотни!
39
9
 
5
 
! Отговори
Потърпевш от 2009-та преди 9 години
Като искаме НАТО, комисии, фондации, политици - така става. Мноого приказки на пазара. А на нас ни трябват като някогашните техници и повече български войници.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 46Пропуснал си да напишеш само УРА!Страшно си умен! Няма що!Въпросът е как?От къде ще ти дойдат други, алтернативни източници? Виждал ли си географската карта?По никой начин газът, изващ от друго място няма да е по-евтин. Ограмоти се!Лозунгите отдавна не са на мода.
37
0
 
1
 
! Отговори
ко речи? преди 9 години
- "от през преливника"
36
5
 
17
 
! Отговори
бай Тошо преди 9 години
Прав е бил Т Живков като казваше че построеното от него сегашните управници няма да могат само да го боядисат
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДна ядрена бомба над САЩ и всички ще сме по щастливи.
34
1
 
31
 
! Отговори
Роден преди 9 години
Защо дъждът у нас стана толкова опасен?1. Защото от 1989 г. до сега, нито един "политик" не беше изправен до стената за назидание на всички останали.2. Защото голяма част от драгите сънародници са мърлячи и го карат на ".бал съм го".