Защо дъждът у нас стана толкова опасен

Преглед на печата на 8 септември
Обновена: 8 сеп 2014 07:00 | 8 сеп 2014 07:00, Красимир Ангелов
101
Защо дъждът у нас стана толкова опасен
Снимка: БТА

Поредната за това лято водна стихия у нас, която този път взе три жертви, е водеща тема за днешните вестници. В анализ за "24 часа" Валери Найденов отговаря на въпроса защо дъждът стана толкова опасен. Първо - язовирите и водоемите минаха в частни ръце и се реформираха - вместо да регулират водата, те развъждат риби. Второ - дървената мафия подложи на гола сеч горите и при всеки дъжд от високото приижда нещо като цунами. Трето - поддържането на коритата на реките, дигите, канализациите се възлага на частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари.

И в трите случая забелязваме една и съща червена нишка - обществената дейност се приватизира, подчертава Найденов. Комбинацията от затлачени дерета и корита, лошо изпълнение на инфраструктурата, незаконни постройки, както и по-голямо количество дъжд е довела до водната драма в Бургаско, обобщава още "Труд".

"Само дъждът е причината да се случи това бедствие", категорично заявява в интервю за "Телеграф" кметът на Приморско Димитър Германов. "В рамките само на 5 часа в община Приморско са паднали 266 литра на кв. м. Това е огромно количество, което се е изсипало основно в района на селата Ясна поляна и Ново Паничарево, което пострада и най-много. Тези 266 литра на квадрат са паднали от 1 часа след полунощ до 6 часа сутринта", посочва Германов. По думите му няма скъсани язовирни стени, няма и пробойни. Единствено е имало преливане на единия язовир от през преливника.

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места, коментира "Сега". Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места.

"Бургас в траур", е водещото заглавие за "24 часа". 21-годишната студентка Камелия Желязкова, 69-годишната Недялка Русева и 27-годишен пастир се удавиха в невиждания порой. Двете жени не успяха да се спасят от стихията в района около парк "Росенец" край Созопол. Там водата завлече коли от пътя в дере. Няколко доброволци спасяваха хората с въже от кабели.

На вътрешна страница "24 часа" продължава да разказва и за наводненията във вътрешността на страната. Край Михайлово няма язовир, но селото е сред най-пострадалите от водната стихия в област Стара Загора. Отнесени са стотици метра от ремонтираната и пусната тържествено през април жп линия на изхода на гарата в посока Стара Загора. Водата се събрала в михайловското дере от целия район и приливната вълна ударила линията към 6,20 часа в събота сутринта.

Спешно отваряне на държавния резерв и военновременните запаси заради големите наводнения в страната. Това е готово да направи веднага служебният кабинет, като опрости процедурата по освобождаването на продукти и материали, анонсира "Преса". Хиляди бедстващи се нуждаят жизненоважно от храни, лекарства, дрехи. Очаква се още тази седмица към пострадалите да тръгнат камиони с консерви, одеяла, завивки и стоки от първа необходимост.

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години, отчита във водещата си новина "Сега". От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10 процента, става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37 на сто, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4 процента от престъпленията.

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3 процента, а година по-късно - 39,8 процента. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

"Показахме "Столипиново" като Столивуд и спечелихме", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на Пловдив Иван Тотев. Градът спечели надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. "Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е "Заедно". Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в "Столипиново", обяснява Тотев.

Според челото на "Телеграф" старите банкноти от 10 и 20 лева с лика на Георги Димитров се продават по 50 стотинки бройката на столичния битак. В навечерието на 9 септември носталгията по символите на соца се увеличава. На Самоводската чаршия във Велико Търново извадиха бюстове на Тодор Живков, Ленин и Сталин, за които искат по 400 лева, а значките "Герой на социалистическия труд" и "Ударник на труда" вървят от 2 до 100 лева.

Лагерът "Белене" да бъде превърнат в своеобразен музей с място за поклонение 65 години след създаването му. С тази задачасе е заел италианският католически свещеник Паоло Кортези, съобщава "Монитор". Свещеникът иска да изгради първия в България музей на жертвите на комунизма. Идеята на отеца е същинският музей да бъде направен в центъра на град Белене.

Съседният остров Персин, където някога е бил най-големият комунистически концлагер, пък свещеникът иска да бъде превърнат в парк с мемориал. Пред "Монитор" отец Паоло Кортези разказа, че идеята за изграждането на музея и мемориала му дошла преди 2 години, когато за пръв път посетил остров Персин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
12
 
! Отговори
umnici преди 9 години
А кой 2012г закри агенцията по бедствия и аварии
32
8
 
20
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Стар комунистРазбрахте ли сега защо навремето часниците ги изтребвахме като *** и ги ровехме в общи гробове...----------------------За да откраднете тяхното, за да станете вие частници и да е.ете майката на РОДИНАТА- червени *** !!! Винаги сте гледали да се наместите на готово и на чужд гръб.
31
0
 
18
 
! Отговори
do 37 преди 9 години
Освен това ,което си написал, една от главните причини : ПОГОЛОВНА СЕЧ СЪС СЪУЧАСТИЕ И МЪЛЧАЛИВА ПОДКРЕПА НА ВЛАСТТА, МЕСТНА И ЦЕНТРАЛНА! България скоро ще заприлича на полигон.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо дъждът у нас стана толкова опасен----------------------------------------------защото да,наистина вали силно,но пък и нищо не се правинепочистени корита,всичко западналоПИТАМ АЗ- КАКВО ЩЕ СТАНЕ,АКО ИМА ЗИМА С ГОЛЯМ СНЯГ?ПОСЛЕ ПРОЛЕТНИ ВАЛЕЖИ?
29
1
 
23
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Защо дъждът у нас стана толкова опасен ? Дъждът в България винаги е бил толкова ,дори и по-опасен.Хората обаче никога не са били толкова слабоумни колкото сега. Едни *** всяка или през година правят един мост преди Ахтопол и дъждовете все го отнасят ! Едни *** бързат всяка година да правят бараки в реките и дъжда все им ги отнася.Но това е без значение , важното е изборите да станат.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТТ Язовирните стени стареят и не се подържат (щото няма пари), канавки и отводнителни канали не се подържат (щото няма пари), Бай *** си хвърля *** в деретата (щото няма кой да го глоби) и при по-сериозен дъжд става каквото става.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кристалина къде беше при Бисер? Кристалина къде беше при АСпарухово? Кристалина къде беше при Мизия? Кристалина какво стана когато Ропотамо дав пъти преля и запалши Поморие? Кристалина, къде си сега когато дига на Марица се скъса? Кристалина защо те нямаше при Гълъбово преди няколок дни? Къде си Кристалина? Ела да ни оправиш прираста? Бойко излезе да си признаеш провала - не се крий!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
закривайте я тая държава
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото АНтарктида и Гренландия, Канада и Аркстика се топят - тая вода някъде трябав да отиде - за съжаление в България горпте се изсякоха а шахтите са запушени
24
3
 
21
 
! Отговори
ТТ преди 9 години
Нали всички виждате камионите с трупи по пътищата. Айде моля ви се сега не се чудете защо от най елементарния дъжд се късат язовирни стени. До сега 50 години не се бяха късали ... сега за 1-2 години почнаха да се късат една след друга. Нали се сещате че тия по новините така яко ни манипулират че видите ли било от многото валежи. Айде няма нужда.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 години социализъм и още толкова преход... жалка история
22
1
 
19
 
! Отговори
нико преди 9 години
Защото сме тотални некадърници , защото само плюем миналото , най-големите критици на "онова" време са тотални *** , мързеливци и безхаберници . За 25 години само се руши и унищожава , а нищо не се прави и модернизира
21
0
 
23
 
! Отговори
2222222 преди 9 години
"частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари"същото се отнася и за заплащането в частните фирми-работника трябва да бъде убит от работа срещу минимум пари а ако не му ги и даде шефа още по добре!!!!
20
1
 
20
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Че е прав В.Найденов прав е! Че никой няма да го чуе пак е вмярно! Вече почти 15 години продължава безспирната сеч / да оставим нещастните бракониери настрана те са като бълха на *** ***/ в района на Горско стопанство Старо Оряхово ЦЕЛОГОДИШНО ! Почти всеки ден тричетири огромни влекачи, всеки с по 60 м2 излизат от горите над с. Шкорпиловци! А природозащитниците си пекат голите *** на Кара Борун и нищо не виждат ! Къде го М. Найденов ????
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата я няма, а е пълно с държавни чиновници, чийто заплати плащат пострадалите хора.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OT SEGA NATATAK VSICHKI KOITO UMIRAT SA V CHERVENI ZONI ! PO KAKVO MOGETE DA RAZPOZNAETE IZVENZEMNI? TE SA MASHINI LISHENI OT CHUVSTVA ZA TOVA IM SE NALAGA DA IMITIRAT TAKIVA, IMITIRAT XORA I SITUACII, IMAT PRAZEN POGLED, IZVANZEMNITE MOGAT DA SE TRANSFORMIRAT V OPREDELENI OBRAZI NA XORA KATO OBAMA, USTINSKIQT OBAMA E UBIT ! ZA IZVANZEMNITE , BOGOVETE IMAT VIRUS, TAKA CHE CHISTKATA SHTE BADE TOTALNA! RUSNACITE DA VOJUVAT SPOKOINO, IZVANZEMNITE NQMAT TUKA SPECIQLNI ORAGIQ, TOVA SA BEGALCI
17
2
 
5
 
! Отговори
rm преди 9 години
не е проблемът в частниците, а в контролът. Щото контролът се прави (ако изобщо) от наши хора, читави хора. Дори контрол да се направи и да има нарушение, прокуратурата е ялова.А тези отдолу, 19-ти ленин и 13-ти стария каскет, са ***.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е основния принцип на управление на дпс, бсп и атака - "след нас и потоп"!
15
2
 
39
 
! Отговори
Сакарецът преди 9 години
В.Найденов е много прав .Дървената мафия * на горите ,без извинение .Погледнете Сакар планина ,палиха я от 100 страни само и само да има повод да я обезлесят ,като минавам от там сърцето ми плаче ,голи и голи хълмове ,погледнете източните Родопи сече се, сякаш гората е трева и на следващата година пак ще поникне Не се ли накрадоха гадовете и няма ли някой някой политик с желязна ръка да тресне по масата и да каже СТИГА!! народът ще го подкрепи
14
1
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Всичко е ясно за мене.Няма нито един язовир на който да отида свободно да ловя като риболовец.Веднага изскачат разни пазачи-Забранено ,кай било частно под аренда.без Аспарухово всичко останало стана заради скъсани язовирни стени.Като по чудо няма виновен.Е ,как става това питам?М-у другото след Цар калоян какво стана с 2-мата арендатора на ДПС??