Пенсии ще има, системата е стабилна, успокои Христосков

1,3 млн. лв. ще получат пострадалите от наводненията като еднократни помощи
Обновена: 11 сеп 2014 14:19 | 11 сеп 2014 11:04, Надежда Бочева
23
Пенсии ще има, системата е стабилна, успокои Христосков
Снимка: архив БТА

Към днешна дата няма никаква опасност за пенсиите и социалните плащания, пенсионната система в България е стабилна. Това обяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова телевизия.

Изявлението му идва на фона на разпространен преди дни доклад на социалното министерство, който констатира застаряване на населението и препоръчва да се намалят парите, които раздава НОИ. Друга препоръка е да се предприеме спешно укрепване на пенсионните фондове и да се въведе застраховка за пенсия.

Още по темата
Днес социалният министър беше категоричен, че няма опасност от фалит на пенсионната система в България нито сега, нито след 2030 година. Той обясни, че в момента постъпленията от осигурителни вноски са според предвиденото в бюджета.

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните помощи бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври”, заяви още министър Христосков.
Той съобщи и че планираното увеличение на пенсиите от 1 юли няма да се отрази на получаването на енергийни помощи. Социалният министър отново обеща очакваното повишение на цената на електроенергията да бъде отразено в енергийните помощи.

Йордан Христосков пак се застъпи за вдигане на минималната работна заплата на 400 лева от догодина. „Като експерт смятам, че 400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, каза той. Министърът отхвърли критиките, че това ще доведе до безработица и допълни, че има много свободни работни места в бюрата по труда. „Младите хора в районите с висока безработица обаче не са съгласни да работят на минимална заплата и минимални прагове, а заминават за чужбина“, каза още Христосков.

Министърът обобщи, че 1,3 млн. лв. ще получат пострадалите от наводненията като еднократни помощи. Вече са изплатени 2229 еднократни помощи от по 325 лв., очаква се да ги получат общо около 4 000 семейства.
Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократната помощ, 373 са одобрени, а при 34 има отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич - на 456, във Враца - на 1309 души.

Помощи са плащани в Борован, Козлодуй и други наводнени населени места. Христосков заяви, че в Хасково, Стара Загора и останалите селища, последно пострадали от пороите, също се приемат молби.

Социалният министър припомни, че служебното правителство подготвя актуализация на държавния бюджет, която обаче трябва да бъде гласувана в следващия парламент. В актуализацията са предвидени 4 милиона лева повече за социалното министерство, посочи той. В рамките на тази година не може да се очаква повишение на заплатите на социалните работници, това ще бъде заложено в Бюджет 2015, обясни още Христосков. Те са над 10 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
до пенсионерка преди 9 години
6-и беше почивен ден
14
0
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 9 години
Пенсионна възраст- 100 години за мъжете и 97 години за жените, също да се изисква 78 години осигурителен стаж!
13
2
 
1
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Спомняте ли си правителството Орешарски искаше да махне тавана на пенсиите.За кой? Ами за тях си да не би за нашите родители дето градиха социализма цял живот и накрая червените станаха новата боржуАзия и разграбиха граденото.Трябва да има закон.Агентите на ДС-КГБ да не получават пенсии от българския фонд.Да идат от *** да си търсят заработеното.На СССР са служили не на България.
12
3
 
4
 
! Отговори
пенсионерка преди 9 години
Лъжец! На 6-ти септември обиколих 4 клона на ДСК и в нито един нямаше заредени пари за пенсии. Лъжехте преди, лъжете и сега защото така сте свикнали. Как не се наядахте? Нямате срам.
11
3
 
4
 
! Отговори
гошо тъпото преди 9 години
Пенсиите на тези търтей които са работили по 25 години след 25 години като получават пенсия да се спрат или намалят.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионирани военни и полицай има повече от тия на служба смеят ли да спрат пенсиите
9
6
 
1
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
До МонархистКато те е гнус, изчезвай веднага. Последното нещо, от което има нужда тук, са *** като теб
8
0
 
13
 
! Отговори
Килюминати преди 9 години
Държавната пенсионна система в България е от разходо-покривен тип. Това означава, че няма реални спестявания, а пенсиите на сегашните пенсионери би трябвало да се плащат от осигуровките на сегашните работещи. Тази система е силно зависима от съотношението на броя пенсионери към броя на осигурените лица ако плащащите не са достатъчно на брой, то те няма как да издържат пенсионерите без помощ от държавата, какъвто е и случаят в България!
7
9
 
1
 
! Отговори
ИСТИНСКИ преди 9 години
ДА ПРИПОМНЯ ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ БЮЛЕТИНА НОМЕР 9 ДЕВЕТ Е ЧИСЛОТО НОМЕР ДЕВЕТ 9 9 9 9 ТОВА Е НОМЕРА
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали беше фалирала държавата според Винету Неземни - няма пари, объркал се е тоя юнак.
5
0
 
23
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Браво, бе, Христосков, 325лв еднократна помощ. Да ви -------- на държавата умрела. Закривай това жално подобие на държава и да се махаме от тука - кой накъдето види, че вече ме е гнус от вас. Намирате милиони за глупавите избори на нови крадци, а на хората хвърляте трохи и после им се мазните за гласовете.
4
1
 
11
 
! Отговори
млад пенсионер преди 9 години
Пенсии ще има, млади няма да има. Ако пенсиите не се усетят навреме да гласуват за честни хора, а не за разни експертизи, контексти, политики, летящи чинийки и псевдопатриоти юрушисти, скоро и България няма да я има... И системата съвсем даже не е стабилна, ако хаосът въобще може да се нарече система.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плащаме, за да избираме тези *** да не управляват.Плащаме за това, че не управляват.Плащаме здравни осигуровки, които не използваме.Плащаме пенсионни осигуровки, които няма да използваме.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намалете пенсионната възраст, защото броят на работниците намалява и броят на пенсионерите расте. България остава без работници, които емигрират към ЕС и САЩ.
1
1
 
21
 
! Отговори
bez преди 9 години
Pensiite sa tolkova niski, che nyama da ima problem da se platyat haha