"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище

Смартфоните пречат, свалят успеха с единица
12 сеп 2014 07:13, Александър Попов
112
"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище
Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: gsmучилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
19
 
! Отговори
жожо преди 9 години
как ви се струва ,...учителката преподава , а ученика си играе със смартфона под чина ,...а в междучасието не тичат навън да играят ,а са се вторачили в екраните на телефоните.
17
11
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Да, в по-малките класове може, напр. от 1-7кл., не върви на дванадесетокласник да вземеш телефона, най-малко защото е пълнолетен и може да съди учителя, частната собственост е неприкосновена !!
16
28
 
5
 
! Отговори
megatel.bg преди 9 години
Скъпи учители,вие сте нaй-големия проблем и *** в обществото. Ако моето дете трябва да си остави телефона на бърото по-скоро ще го завра в *** на даскала. Ще ви кажа само едно, колкото Васил Левски е бил задържан от полицията а не обесен от Турците толкова вие сте компетентни да преподавате. Защо не се хванете в някоя производствена фирма ама там се иска работа,а работата си е живо бачкане. Какво общо имат телефоните с успеха НИКАКВО ! Ако детето не става и лаптоп да му дадеш няма файда.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната уродливост, като всяка забрана, с изключение забраната за убийства, изнасилвания и кражби. Не, че баш те много се спазват, де. Виж тези уродливите - доста повече (Понеже често са трудни за заобикаляне).
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърдо за! (от 1 до 7 клас) Тъпите родители да спрат да контролират децата си и да ги тормозят. Ако има проблеми да звъннат на даскала.Ако детето има проблеми, да каже на даскала, и това е.
13
28
 
5
 
! Отговори
megatel.bg преди 9 години
Скъпи учители,вие сте няй големия проблем и *** в обществото. Ако моето дете трябва да си остави телефона на бърото по-скоро ще го завра в *** на даскала. Ще ви кажа само едно, колкото Васил Левски е бил задържан от полицията а не обесен от Турците толкова вие сте компетентни да преподавате. Защо не се хванете в някоя производствена фирма ама там се иска работа,а работата си е живо бачкане. Какво общо имат телефоните с успеха НИКАКВО ! Ако детето не става и лаптоп да му дадеш няма файда.
12
11
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
За това говоря и аз, но в статията пише, че директора забранява телефоните с тъч скрийн и т.н. Също "По думите му ако учителят види дете с телефон в час" - не се споменава за каква цел се използва телефона. Затова и казах, че тази забрана е пълна глупост и недомислица. Ами ако някой млад учител реши да ползва телефоните с образователна цел и директора влезе в час? Писнало ми е от остарялото мислене навсякъде тук, все се дърпаме и бягаме от новите технологии вместо да ги ползваме за добро.
11
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбирам, че голяма част от учителите са толкова изостанали в технологично отношение, че се плашат не само от компютри, но вече и от смартфони, които по същество се наместват между телефона и компютъра, НОООООООООООООООООООООООО...Как нашите деца ще бъдат конкурентоспособни на пазара на труда след време ако са диви аборигени?Не е ли задача точно на тия дето искат да забраняват да ги подготвят за живия живот пълноценно?Отново някакъв ИНИЦИАТИВКО иска да покаже ДЕЙСТВЕНОСТ, та да си запази пост
10
1
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
не демагогствай, защото не е така. ти си едно платено ***, които не иска ред. комунист, правещ се на демократ.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 3 от 1Съгласна съм с теб.Но говорим за две различни неща.Аз подкрепям забраната за игра , слушане на музика и прочие...А децата точно това правят.Разбира се , че когато става дума за използването на тази технология в образователния процес, неможе и да става дума за забрана.
8
8
 
7
 
! Отговори
.. преди 9 години
Абе всички ли сте някакви пенсионери тук? Аз говоря да се ползват креативно новите технологии, вие веднага скочихте. Знаете ли какви красиви симулации има на физичните закони и колко по-лесно се разбират, когато видиш анимация, а не 1-2 картинки в учебника, а училището като няма материална база да покаже нагледно нещата? А колко образователни игри има? Защо на запад все по-масово правят тестовете на таблети - може би защото са *** и технологиите разсейват учениците и не са полезни в ученето?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един *** индийски сериал, не му знам името, случайно обаче попаднах на един епизод в него, където един ученик от едно нормално тяхно училище се оплакваше на баба си, че не им давали в училище д аползват компютрите за игри, а само за учене можело, и бабата,понеже бе нахакана, отиде с децата да пробва да изкрънкат да пуснат игри, ама директора им каза - не може, те са за учене компютрите.....та така. А в училищата и вузовете масово техниката се ползава за чат по време на час, а не за учене ;)
6
3
 
13
 
! Отговори
ЗА преди 9 години
Разбира се, ЗА, ЗА, ЗА !!!
5
3
 
22
 
! Отговори
Do 1 преди 9 години
Таблети телефони и плеъри са забранени в час, за да не се разсейват учениците. И ако имаше малко повече акъл да провериш щеше да знаеш че навсякъде е така.
4
4
 
6
 
! Отговори
до 3 от 1 преди 9 години
Това и искам да кажа - вместо да забраняват новите технологии (което няма как да стане, децата още от 2 годишни и ползват таблети/телефони) трябва да ги интегрират в образованието. С подобни забрани нищо няма да се постигне. А и ако се интегрират в образователният процес, децата ще видят, че телефона в джоба им може да е полезен и за друго освен игри и селфита. Да не говорим, че много по-лесно се научават някои неща с помощта на анимациите и симулациите в обучителните приложения.
3
3
 
41
 
! Отговори
до #1 преди 9 години
Да, раздават им, но таблетите се използват с образователна цел.А нашите дечица джиткат на игри, от които освен да се изнервят и зомбират, друга файда няма.Аз така тълкувам забраната.
2
8
 
37
 
! Отговори
подкрепям преди 9 години
Абсолютно правилно решение.Децата се зомбират сами от прекомерната употреба на тази техника, която няма място в учебно време.Съдейки по поведението на собствените ми деца, подкрепям.В нашето училище е забранено използването на телефони вече втора година.
1
23
 
13
 
! Отговори
... преди 9 години
После защо образованието затъва - заради такива глупави забрани и директори. В цял свят училищата купуват и раздават на децата таблети, използват таблетите при преподаването, децата на тях четат уроците си, с различни приложения учителите предават знанията си и т.н., нашите "умници" не само че не се опитват да интегрират новите технологии, ами ги и забраняват. В други страни раздават на всеки ученик лаптоп/chromebook, така дори и най-бедните да имат достъп до новите технологии.

Спонсорирани публикации