"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище

Смартфоните пречат, свалят успеха с единица
12 сеп 2014 07:13, Александър Попов
112
"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище
Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: gsmучилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Телефона и таблета ги използват за чат, сърфиране в нета и игри. А децата не са на училище за игри и забавления, а да научат нещо. Нещо неясно?
37
1
 
7
 
! Отговори
никой преди 9 години
До Адвокат 33Поне на мен от написаното в изречението не ми стана ясен повода за заявяване на претенции и/или евентуалното възбуждане на дело.
36
2
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
За съжаление след промените в България. Демокрацията за по голяма част от народа стана еквивалентна на слободия.Напротив ДЕМОКРАЦИЯТА е СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛА! И аз имам малък син и съм крайно против да му звъня през 5мин и още повече той да си цъка игрички докато му преподават математика например.Много хора казват, че телефоните помагали на образователния процес - ако фейсбука и ютюб са образование ОК. Да в нормалните държави се използват нови технологии, но изключително за УЧЕНЕ И ПРЕПОДАВАНЕ
35
7
 
3
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
До Shark"Пълната забрана за GSM и таблети в училище" само цитирам... сега има такова правила да се изключва в час, супер няма лошо, ама пълната забрана и всчера слушах министърът на образованието, щели да им ги събират на входа.... и друго, много хубаво, ще ме "рзтуриш", ако става въпрос и аз си знам правата.
34
1
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Адвокате, вярно има сложни, съставни изречения, но твоето не е такова. (за разлика от моето) А и правните ти познания са горе долу-като правописа. Личната собственост, колега (ако изобщо си помирисвал право) вярно е неприкосновена, но тя може да се отнема, конфискува, възбранява, запорира (да изброявам ли още?!?) Това, че имаш кола означава ли, че не може да ти бъде отнета или спряна или...., а? Много елементарна логика. Lex specialis derogat generali, помниш ли?
33
12
 
7
 
! Отговори
стига глупости преди 9 години
Е ок детето ви като повръща като фонтан или се е пребило по стълбите и искате да му се обадите а телефонът му е в къщи заради вашето мислене какво ще стане? Да си оставят телефоните на чина(по време на часовете) или на бюрото е най-удачният вариант.
32
4
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
"TO TОВА РОДИТЕЛИ ЛИ СА И ТО ТОВА УЧЕНИЦИ ЛИ СА?!5 АТОМНИ БОМБИ И ДА СЕ ОТЪРВАВА СВЕТА ОТ НАС,ЧЕ МНОГО ВРЕМЕ СТАНА ВЕЧЕ!!"Явно бързаш, бягай да се хвърлиш от първия мост, пък аз ше чакам атомната бомба.
31
1
 
25
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Адвокат. Адвокатчеее, не се съмнявам че би помогнал на ученик да осъди учител, който напълно основателно го е накарал за изключи телефона, то вие за пари и майка си ще осъдите. Само че явно си учил-недоучил, да, телефона е частна собственост и никой не иска да го отнема от ученика, а само да го изключи в час. НАЛИ ТАКА!! Кого ще съдиш тогава и за какво, а?? Къде е тук нарушението. Ще те разтуря ако си ми насреща, не съм адвокат ама си знам правата и много обичам адвокатчета.
30
1
 
5
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
До никойПриятелю, изречението само по себе си е съставно, което ще рече, че изречението не е едно :)
29
4
 
10
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
До АнонименЗаконите и конституцията не съм ги писал аз. За мен най-добре си беше преди 10.XI.'89
28
1
 
13
 
! Отговори
никой преди 9 години
Драги адвокате, не се съмнявам в професионалните ти възможности, ама се изказваш в едно изречение, от което само по себе си не става ясно какво имаш предвид. Явно не си внимавал в някои от часовете, калпазанино!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АдвокатЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!САМО В ТЪПАТА НИ ДЪРЖАВА ИМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,А?!!КРИВОРАЗБРАНА НИ Е ДЕМОЦРАЦИЯТА МОЕТО МОМЧЕ-АНАРХИЯ Е!
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем нормално е да се забрани ползването на телефон в час.По същият начин, по който е забранено да се рита топка в час и никой изобщо не дискутира това!Разбира се, понякога може телефоните или компоненти от него (напр. калкулатор и ли часовник) да се използват като час от учебния процес. То и топка може да бъде използвана като такава!
25
5
 
9
 
! Отговори
DA преди 9 години
TO TОВА РОДИТЕЛИ ЛИ СА И ТО ТОВА УЧЕНИЦИ ЛИ СА?!5 АТОМНИ БОМБИ И ДА СЕ ОТЪРВАВА СВЕТА ОТ НАС,ЧЕ МНОГО ВРЕМЕ СТАНА ВЕЧЕ!!
24
29
 
7
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
Както някой от коментаторите по-долу беше казал, частната собственост е неприкосновена, аз лично ще помогна на някой ученик да съди учител или училището в което учи и гарантирам ви обезщетението ще е максималко допустимото в текстовете от закона !!!!
23
3
 
15
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
ЗА ЗАБРАНАТА НА ТАБЛЕТИ, GSM-и, и ДР ТЕМ ПОДОБНИ МАЛКИ УСТРОЙСТВА. АЗ КАТО ХОДЕХ НА УЧИЛИЩЕ КЪДЕ, КЪДЕ ИМАШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ДИСЦИПЛИНА, ДЕЦАТА НЕ СЕ КАРАТ НА УЧИТЕЛЯ... А СЕГА КАКВО МАМИНИ СИНЧЕТА И КИФЛИ НЕ ЗНАЯТ ДОРИ И ЗА КАКВО ХОДЯТ В УЧИЛИЩЕ. ***,, *** НА ВИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.
22
3
 
15
 
! Отговори
И да и не преди 9 години
Пълната забрана за телефони, смятам, че е прекалено крайна мярка. Това би попречило на родителите да имат връзка с децата си. Според мен е по-добре да им се дадат от доста по-простите телефони, за да не се получават ситуации каквито могат да се наблюдават днес в часовете.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
следва забрана на GSM-и и таблети и в операционните, ми крайно време беше
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До megatel.bgЗаради такива профани като теб и техните отрочета, няма респект към учителя.Саморазправата на разни плиткоумни родители с учителите е довела до цялото това неуважение и подигравка с тях.Ами като не ти изнасят правилата, учи си детето вкъщи.
19
4
 
19
 
! Отговори
А.Т. преди 9 години
ЗА!!! Нямат място тези неща в училище!!!!