Кръстовден е, есен идва

Прави се водосвет и се ръси с кръст по домовете за благословение
Обновена: 14 сеп 2014 08:27 | 14 сеп 2014 08:01, Анисия Иванова
17
Кръстовден е, есен идва

Православната църква отбелязва днес църковния празник "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според църковното предание Света Елена - майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. 

В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: църквакръстовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Божи посланик преди 9 години
Много хубаво, добре е да има и такива празници. Нека всеки вярващ, който желае избавление чрез святия кръст, да се помоли с тази прекрасна молитва, ето линка:pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/09/14/na-krystovden-izbavlenie-chrez-krysta.1297018
15
0
 
0
 
! Отговори
BOGOVETE преди 9 години
AZ ZNAM ISLIAMISTITE KAKVO ISKAT! PODSAZNATELNO TE SE BORIAT ZA LUBOV, OBACHE REGEIKI GLAVI NIAMA KAK DA GO POSTIGNAT??? KAK MOGAT XORATA DA VI OBICHAT? KOGATO SA SIGURNI CHE NE STE OPASNI ! EDIN PAT SI NAPRAVIX EXPERIMENT, V DISKOTEKA GOVORQ S MAG AFRIKANEC, BEZ DA OCHAKVA GO ZASHLEVIX PREZ LIZETO MNOGO SILNO, TOI ME GLEDASHE V OCHITE BEZ DA REAGIRA, UDARIX GO OSHTE EDIN PAT I OSHTE EDIN PAT, TOI PRODALGI DA ME GLEDA BEZ REAKCIA! I ZNAETE LI KAKVO? VAZXITUX MU SE NA GELEZNITE NERVI ! TOVA E MAG
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът."Гроздобера е по-значителен празник от някакви си измислици на БПЦ. Колкото и да отричате - това са си измислици на БПЦ, макар и създадени от самите тях в миналото. Пък това че тоя или тая уж светци отишли там, били открили Божият ГРОБ (може ли Бог да има гроб?) и открили някакви си кръстове евентуално на Исус или евентуално на други разпънати на кръст от Римската Империя - не се знае. В Рим са разпъвали.
13
0
 
0
 
! Отговори
BOGOVETE преди 9 години
DO 9? KAKAV E TOCHNO VAPROSA? NAPISAX VI ISTINATA ! TRIABVA DA JA ZNAETE, NIAMA OT KAKVO DA VI E STRAX? ZAPOCHNETE DA BADETE DOBRI I DA SE OBICHATE! TOLKOVA LI VI E TRUDNO?
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приказки за лека нощ на непорастналите и глуповатите!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да спаси Бог от атеистите и материалистите на БКП
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да даде здраве и малко памет на бедния българин а не да гласува за разбойниците от Герб
9
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
До BOGOVETE 1 ?????
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може л да се шие или пере днес
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е и ден на град Силистра :))
6
6
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Църквата се напълни с атеисти:свещеници-агенти на дс(КГБ)миряни-повечето комунисти които в миналия век пращаха в Белене всеки посетил църква и даже взривяваха църквите с руски боеприпаси. Май църквата е прикритие на агитацията на Кремъл за огромная страна на славяните и свещениците са новите ЗКПЧ-а.
5
6
 
21
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Имате право да не вярвате, но нямате право да пишете глупости за неща, които не знаете или не разбирате. Умния човек си личи по това, че когато не знае какво да каже, вместо да говори глупости - МЪЛЧИ!
4
1
 
8
 
! Отговори
грешка с 2 седмици преди 9 години
Гроздето се бере в началото на Октомври. Сега още не е добре узряло. Изобщо църквата премести празниците две седмици напред и сега не съвпадат с промените на природата.
3
4
 
14
 
! Отговори
Яне преди 9 години
И бог да пази Българи. Нека атеистите замълчат поне на този ден.
2
15
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Как " се ръси с кръст"? Навярно кръста се смила до дребни частици и се ръси като жито.
1
5
 
0
 
! Отговори
BOGOVETE преди 9 години
ДО ИСЛЯМИСТИТЕ ! ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА: ЗЕМЯТА Е АДА И ХОРА КОИТО НЕ СТАВАТ ДОБРИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗАТ ОТ АДА ! ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА УБИВАТЕ ОТ ИМЕТО НА ГОСПОД, ГОСПОД ВИ Е ПОСТАВИЛ В АДА ЗАРАДИ ПРЕГРЕШЕНИЯ ! СЛЕДОВАТЕЛНО ХОРАТА НА ЗЕМЯТА СА ДЯВОЛИ, ТЕ СА УБИЛИ ХРИСТОС, ТЕ ЩЕ УБИЯТ И ВАС ! ВАШАТА ВЯРА В ИСЛЯМА Е ИЗМИСЛЕННА, ХРИСТИАНСКАТА СЪЩО! ВИЕ ВСИЧКИ СЕ НАМИРАТЕ В АДА И БОГОВЕТЕ ЩЕ ВИ НАКАЗВАТ ! ХРИСТОС Е УМРЯЛ И СЕ Е САМОЖЕРТВАЛ ЗА ДА ВИ СПАСИ ОТ ЖЕСТОКОСТА НА БОГОВЕТЕ, ХРИСТОС ГО СВАЛИХМЕ ОТ КРЪСТА И СЕГА НЯМА КОЙ ДА ВИ ПАЗИ!