Токът скача от 1 октомври с не повече от 10%

Най-вероятно парното няма да поскъпва
Обновена: 17 сеп 2014 14:02 | 17 сеп 2014 12:22,
190
Токът скача от 1 октомври с не повече от 10%
Снимка: архив, БТА

Увеличение на цената на тока от 1 октомври ще има, но няма да е по-високо от 10%. Тази прогноза направи новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова на брифинг.

Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на работната група на регулатора.

Тодорова отказа да коментира в какъв размер ще бъде увеличението, преди да бъде готов докладът на работната група.

Регулаторът не е поискал заявления от участниците на пазара за ценово решение, защото повишението от 1 октомври е по чл. 31 а от Закона за енергетиката, т.е при промяната на обстоятелства, които водят до дисбаланс на пазара.

"Не сме искали заявления от дружествата, някои от тях са подали, други са изказали мнения", допълни Тодорова по отношение на заявлението от ЕВН с искане за увеличение от 1 октомври в размер на 18 на сто.

Няма да има промяна в отчитането на тока, а целта е да се компенсират част от дефицитите в системата, допълни Тодорова.

Най-вероятно парното няма да поскъпне, стана ясно още от нейните думи.

На закрито заседание днес ще бъде разгледано и искането на „Булгаргаз“ за цената на природния газ за четвъртото тримесечие. Тодорова посочи, че компанията е поискала увеличение на цената от 10 лева на хиляда куб. метра. Тя допълни, че е чела заявлението, и смята, че не всичко, което е предложено, е обосновано, и на тази база увеличението вероятно няма да бъде в искания размер.

„Смятам, че няма да се стигне до повишаване на цената на топлинната енергия. Има толеранс“, допълни още новият директор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът скача от 1 октомври...ами и ние ще скочим, този път със сопите..явно дебелите кратуни на политиците не увряха..
76
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тока е скъп и сега. Трябва да се намали с 50 процента.
75
1
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
До Защо ги няма сега?Няма страшно - ще изскочи от някъде бате Манол / Глишев/ - този път може да превзема кабинета на Чехлю , и там да с е окове
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това бяха платените протести на ентелигентитните млади хора срещу Орешарски - да можем да плащаме по- високи сметки за ток. И понеже целата е в процес на постигане, протести няма да има.
73
0
 
5
 
! Отговори
11_13 преди 9 години
Ама и ние може да скачаме (на главите на някои) нали знаете ???
72
0
 
14
 
! Отговори
Плевнелиев преди 9 години
България е една европейска страна и и приляга да има европейски цени ! България изповядва *** ценности... моля ви... псувайте ме ... Ако знаете колко ми е приятно....
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока скача с 10%, парното най-вероятно няма да поскъпва. Като пуснат парното, цената му ще скочи, но токът няма да поскъпва. След Нова година токът ще скочи, но парното няма да поскъпва. След това парното ще скочи.... и т. н. Игра на прескочи кобила. Игра, която продължава вече 25 г. И най-интересното е, че не и се вижда краят. Урааа и всички другия месец към избирателните урни. Не, мерси. От няколко години не гласувам и така ще продължа. Не мога да избирам защото няма какво да избирам
70
0
 
17
 
! Отговори
?! преди 9 години
Лекарите протестират с 30 минути прекъсване на работа,миньорите под земята смятали да се завират в знак на протест и т.н и т.н. Аве тая държава точно за един ден се оправя,как не го разбрахте бе?!?!
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С герб към по-високи цени на тока и не само.
68
1
 
34
 
! Отговори
AA преди 9 години
Вчера в магазина видях нещо много страшно ! Млада жена (не ***) на около 30те беше взела 2 хляба и си броеше стотинките в портмонето дали ще и стигнат и гледаше уплашено. Дори и да не и бяха стигнали щях да и услужа, но толкова ярост в мен отдавна не бях усещал. Гражданската война и бесилото за тези 240 капута е задължително !!!!
67
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на всички протестъри !!! Постигнаха своето !!! Тока скача с 10% !
66
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз зима Майдана ще е в Сф усещам!
65
1
 
26
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Докато няма сопа,няма оправия!Всичко друго е заблуда...
64
0
 
19
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Никаква гражданска война няма да има.Българина е търпеливо *** и само мрънка и се оплаква,но търпи и не смее да вдигне глава.Историята го е доказала.500години сме си трайкали пред турците.Добре че са били руснаците по който плюем сега.И 1лв за кв/ч да направят пак нищо.Ще си плащаме и ще мърморим
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Цеца СексаДа, така каза - ще увеличи цената на тока, ще направи съкращения в БДЖ и други отрасли, няма да разваля никакви договори с чужди инвеститори. Пенсионерите изядоха държавния резерв... Да, продаде държавния дял в ЕРП-тата, не си ли чула? РЕВАНШИЗЪМ...Няма да премахне плоския данък...
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като дойдат сметките от 400 лева февруари, гледайте тоя път как ще има обесени по стълбовете
61
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Аз пък подавам заявление до ДКЕВР,ЕВН незабавно да напусне пределите на Родината ни.
60
0
 
21
 
! Отговори
Парламент преди 9 години
Токът няма да скочи с 50% народе , той ще скочи само с 10% + 20% + 20% ! И накрая ! Видяхте ли народе че не ви излъгахме , гласувайте за нас , ние си държим на думата ! Народа : Урааааа една партия да не ни излъже ей , казаха че няма с 50 % да го вдигнат и удържаха на думата си ! ЕВАЛА !
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още юни си го казаха че цената на тока трябва да скочи 45-50%. Естествено това ще е лека-полека.Юли го увеличиха,сега октомври.Февруари ще е следващото вероятно
58
0
 
10
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
До Нищо не е забравено Странно някой пишман икономисти се пенят, Държавното производство е по не ефективно от частното, е америкаските ТЕЦ МАРИЦИ 1 и 3 са ярък пример.