Потопите у нас - заради глобалните промени на климата

Проф. Пимпирев: Българите трябва да се замислим какво правим с природата
18 сеп 2014 07:09,
78
Потопите у нас - заради глобалните промени на климата
Снимка: Архив, Булфото

Климатичните промени засягат цялата планета Земя, а ние българите си мислим, че "сме една малка държава, която нищо не я засяга и че Господ е българин, но видяхме, че през последната година ни настигнаха доста сериозни наводнения, които пак са резултат от глобалните климатични промени". Това каза в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и дългогодишен ръководител на българските антарктически експедиции. Ученият е и професор по науки за земята и по история на Земята в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

На въпрос дали вече са настъпили климатичните промени у нас, след като през тази година имахме мека и безснежна зима, хладна пролет и лято с непрекъснати дъждове и наводнения, проф. Пимпирев отбеляза, че нашата планета е една динамична система, която е взаимно свързана и че България е част от нея. Затова климатичните промени, които засягат целия свят, засягат и нашата страна - и то с човешки жертви и с много материални щети, измерими в милиони евро. В тази връзка трябва ние, българите, да се замислим и да допринесем да не се замърсява околната среда, да не се насища атмосферата с въглероден диоксид и с метан, призова ученият.

Проф. Пимпирев каза още, че през последните 40-50 години в световен мащаб метанът в атмосферата се е увеличил със 100 процента, а въглеродният диоксид - с почти 60-70 процента. Всичко това води до парников ефект, до топене на ледниковите "шапки" и до повишаване на морското ниво. Така се променя циркулацията на въздушните маси и затова има наводнения в различни места по света, а на други - има засушавания, обясни ученият.

Той отбеляза, че всяка година заедно с българските антарктици изследват Ледения континент, защото на него най-добре се установяват настъпващите климатични промени в света. Полярните региони, и по-специално Антарктика, като континент, който се намира на самия южен полюс, са лакмусът на климата на Земята.

По думите на Пимпирев не може да се говори отделно за климата в България, защото не сме някаква откъсната частица от Европа или от света. Наводнения с жертви имаше в Хърватия и в Сърбия, както и в Китай, припомни той.

"За промяната на климата играе роля и човекът, защото човечеството замърсява хищнически атмосферата", коментира антарктикът. Той заяви, че използването на двигателите с вътрешно горене, на тежката металургия и изсичането на тропическите гори води до нарушаване на баланса в природата, а след това - "тя ни се отплаща".

На въпрос какъв ще е климатът на Балканите и в Европа в следващите 20-30-50 години, проф. Христо Пимпирев отговори, че учените използват доказани научни факти. Такъв доказан факт е, че има парников ефект в атмосферата и че морското ниво се покачва в глобален мащаб, добави той.

"Факт е, че климатът се затопля, което предизвиква обилни валежи в някои части на света, както е сега у нас. В други държави има пък суша", коментира антарктикът. Той отбеляза, че сега заради дъждовете у нас нямаме качествени плодове и зеленчуци.

"Затова ние, българите, трябва да се замислим какво правим с природата, защото само сме обърнати към печалбата" - е тревожната констатация на проф. Пимпирев.

Според учения в световен мащаб трябва да се предприемат действия за намаляване на вредните емисии в атмосферата, така както, когато беше установено, че имаше изтъняване на озоновия слой, бяха взети мерки и сега озоновият слой "се запълва". Също така заради гробалното затопляне е необходимо да се засаждат нови реколти на определени географски ширини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сериозните автори винаги са използвали "промени", "колебания", "тенденции" и т.н. Терминът "глобално затопляне" го наложиха политиците и медиите, предполагам под лобисткото давление на мераклиите за нови бизнес ниши и бързи печалби.Безумната експлоатация на ресурсите наистина води до катастрофални последици за всичко живо, но в геоложката история на Земята има следи категорично доказващи, че тя е преживяла и доста по-горещите времена. Това, разбира се не ни дава правото да бъдем безотговорни.
38
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Като свърши гората...и нас ще изтребят и това е...
37
1
 
2
 
! Отговори
111111 преди 9 години
Ами държавата сме ние (народа) ;)
36
1
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Странно нещо е човек. Да вярваш в кемтрейлс, но да отричаш глобалното затопляне и замърсяване... Някой ще тръгне нарочно да ръси с неизвестни химии с неизвестен мотив, нали. Обаче пък тези увеличаващи се 0,4 процента СО2 в повече, в комбинацията с изсичането на горите били нещо пренебрежимо и на хиляди учени по света някой плаща да лъжат. Сигурно същите, които ръсят от самолетите.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Проф. Пимпирев: Българите трябва да се замислим какво правим с природата"Знаех си, че българите сме виновни за глобалното затопляне. Ето вижте, МИЛИАРДИ автомобили кръстостват България, то гъст смог по-лош и от този в Китай, то на всеки метър ДЕЙСТВАЩИ предприятия, заводи, комини, които бълват тонове пушек, то едно дърво не е останало в иначе преобладаващо гористата България... Абе професоре, защо "глобалното" затопляне има ЛОКАЛЕН ефект само върху нас бе аланколу?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези климатични промени явно ги има само в такива държави като нашата. В Германия например едва ли от 5 капки дъжд се давят по 100 човека и още няколко пъти по толкова животни.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега му викаха "глобално затопляне", а сега като видяха, че затопляне чисто статистически няма, вече му викат "климатични промени"
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОТОПИТЕ ,ПРОФЕСОРЕ сазаради:-изсичането на горите-неподдържане на речните корита/корупция/-непригодност на кадрите от НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ ПОРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ НЗАНАЧЕНИЯ-неграмотни турци и политически креатури-неизграждането на канали и подпорни стени в застрашените население места въпреки многократните искания на нсаелението.Така че ,не се явявайте със спорната си титила в защита на некадърността и корупцията,а защитете хората.ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ ВСИИКИ ЩЕТИ И ДА НЕ СЕ КРИЕ!
31
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Анонимен 40Нещо повече, поне 70% от парниковия ефект се предизвиква от водните пари. Всеки е забелязвал, че когато е ясно, сутрин е много студено. При облачно време, поради парниковия ефект предизвикан от облаците, изстиването на земята на е толкова силно.Стига са търсили оправдание за унищожаването на горите!
30
1
 
5
 
! Отговори
до 111111 преди 9 години
Или заглавието да е: Потопите у нас - заради липсата на елемантарнo възпитание, отговорност, морал и добродетели у 99% от народа!
29
0
 
5
 
! Отговори
Г. Петров преди 9 години
Не се притеснявайте за климатичните промени. Притеснявайте се за това, което виждате с очите си и дишате с дробовете. Защото е супер грозно да се правим на ударени и да твърдим, че всичко е наред, при случай че става въпрос за нашето бъдеще и бъдещето на децата ни.Замислете се само колко бензинови изпарения вдишваме всеки ден. Помислете колко *** правим и че разлаганията на тези отпадъци после отиват почвата и след това в храната, която консумираме. Това е проблемът.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът, дали човекът е причината за климатичните промени, е много според. Обаче да твърдим, че човек не влия на природата, е просто смехотворно.Всеки, които някога през живота си е ходил на планина, знае, че когато там горе мине автомобил, в продължение на минути се усеща неприятната миризма на изгорели газове. А в града всеки ден дишаме хилядократно по-мръсен въздух.Ами реките, в които всеки ден се изливат отровни химикали. Че нали със същата тази вода се поливат зеленчуците, които ядем.
27
0
 
8
 
! Отговори
заптие преди 9 години
И като се зимислим - какво? Спрете с това "ние", има си конкретни виновници и това са управниците - независимо с какъв цвят. И най-вече ДПС, чиито хора изсякоха БЪЛГАРСКИТЕ гори и издавиха БЪЛГАРИ с пускането на язовири като концесионери.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въглеродния диоксид, който се отделя вследствие на човешката дейност е едва 0.4% от целия такъв в атмосферата. Деветдесет и няколко процента са от световния океан, малка част от фауната. Така че тези теории за парниковия ефект псевдоучените могат да си ги заврат в онова място, където слънце не огравя.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъждът може и да е "заради глобалните промени в климата", но наводненията специално в България са заради отдаването на микроязовири на концесия, превърнати в рибарници, никаква поддръжка на канализационните мрежи и отводнителни съоръжения и никакво чистене на речните корита. Моля, наричайте нещата с истинските им имена.
24
1
 
9
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Остана ли някой в границите на България, който се хваща на тия смешни приказки?! За толкова *** ли взема народа тая посредствена медия. Всички знаем отдавна 3 неща със 100%-ва сигурност: 1-во глобалното затопляне е естествен цикличен процес на планетата (аналогичното на ледниковия период), 2-ро всички знаем, че ако имаме качествена инфраструктура, щетите от природни бедствия ще е на стойност в хиляди, не милиони, 3-то нашите политици не стават за нищо друго, освен далавери
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички природни бедствия в България се случват поради безмерната алчност на управляващите ни 25 г некадърници!
22
1
 
6
 
! Отговори
до шейди преди 9 години
По-полека с епитетите. Интересувай се малко повече и прочети, преди да ни наричаш "чугунени тикви". Недей така сляпо да вярваш на платени псевдоучени. Идеята, че хората в най-голяма степен влияем, е бизнес за милиарди и повод за събиране на данъци, продажба на продукти и т.н. Влияем доколкото се отразява на състава на въздуха, но не и на тепратурата и валежите. Ако говорим за безразборното изсичане на горите, там вече е друго. Климата на Земята никога не е бил статичен, а цикличен.
21
0
 
8
 
! Отговори
до кога преди 9 години
До кога този народ ще търпи? Издавихме се от безхаберието на полит. "елит", парите ни ограбиха чрез банков фалит, лъжат ни ежедневно, живеем в най-бедната страна в Европа, с най-високата корупця, нямаме работеща здравна система, пенсионна, образователна, нямаме качество на живот, нямаме подкрепа за бизнеса, цари хаос, масово се укриват данъци, осигурвки, масово не се спазват условията на труд. Какво още трябва да стане, за да се събуди този народ и да разбере, че САМИ трябва да търсим правата си
20
4
 
5
 
! Отговори
shady преди 9 години
Глобалното затопляне е факт с основна причина човешката дейност. Който не вярва в това е много проста чугунена тиква. Естествено за затоплянето влияят и други процеси (някои естествени процеси на Земята, както и на слънцето), но в доста по-малка степен за наблюдавания период.Конкретно в България обаче природните бедствия са следствие от прогнилата от корупция държава и донякъде лошия човешки материал. Като първа мярка трябва да се наложи забрана за дърводобив, освен контролирана санитарна сеч.

Спонсорирани публикации