Потопите у нас - заради глобалните промени на климата

Проф. Пимпирев: Българите трябва да се замислим какво правим с природата
18 сеп 2014 07:09,
78
Потопите у нас - заради глобалните промени на климата
Снимка: Архив, Булфото

Климатичните промени засягат цялата планета Земя, а ние българите си мислим, че "сме една малка държава, която нищо не я засяга и че Господ е българин, но видяхме, че през последната година ни настигнаха доста сериозни наводнения, които пак са резултат от глобалните климатични промени". Това каза в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и дългогодишен ръководител на българските антарктически експедиции. Ученият е и професор по науки за земята и по история на Земята в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

На въпрос дали вече са настъпили климатичните промени у нас, след като през тази година имахме мека и безснежна зима, хладна пролет и лято с непрекъснати дъждове и наводнения, проф. Пимпирев отбеляза, че нашата планета е една динамична система, която е взаимно свързана и че България е част от нея. Затова климатичните промени, които засягат целия свят, засягат и нашата страна - и то с човешки жертви и с много материални щети, измерими в милиони евро. В тази връзка трябва ние, българите, да се замислим и да допринесем да не се замърсява околната среда, да не се насища атмосферата с въглероден диоксид и с метан, призова ученият.

Проф. Пимпирев каза още, че през последните 40-50 години в световен мащаб метанът в атмосферата се е увеличил със 100 процента, а въглеродният диоксид - с почти 60-70 процента. Всичко това води до парников ефект, до топене на ледниковите "шапки" и до повишаване на морското ниво. Така се променя циркулацията на въздушните маси и затова има наводнения в различни места по света, а на други - има засушавания, обясни ученият.

Той отбеляза, че всяка година заедно с българските антарктици изследват Ледения континент, защото на него най-добре се установяват настъпващите климатични промени в света. Полярните региони, и по-специално Антарктика, като континент, който се намира на самия южен полюс, са лакмусът на климата на Земята.

По думите на Пимпирев не може да се говори отделно за климата в България, защото не сме някаква откъсната частица от Европа или от света. Наводнения с жертви имаше в Хърватия и в Сърбия, както и в Китай, припомни той.

"За промяната на климата играе роля и човекът, защото човечеството замърсява хищнически атмосферата", коментира антарктикът. Той заяви, че използването на двигателите с вътрешно горене, на тежката металургия и изсичането на тропическите гори води до нарушаване на баланса в природата, а след това - "тя ни се отплаща".

На въпрос какъв ще е климатът на Балканите и в Европа в следващите 20-30-50 години, проф. Христо Пимпирев отговори, че учените използват доказани научни факти. Такъв доказан факт е, че има парников ефект в атмосферата и че морското ниво се покачва в глобален мащаб, добави той.

"Факт е, че климатът се затопля, което предизвиква обилни валежи в някои части на света, както е сега у нас. В други държави има пък суша", коментира антарктикът. Той отбеляза, че сега заради дъждовете у нас нямаме качествени плодове и зеленчуци.

"Затова ние, българите, трябва да се замислим какво правим с природата, защото само сме обърнати към печалбата" - е тревожната констатация на проф. Пимпирев.

Според учения в световен мащаб трябва да се предприемат действия за намаляване на вредните емисии в атмосферата, така както, когато беше установено, че имаше изтъняване на озоновия слой, бяха взети мерки и сега озоновият слой "се запълва". Също така заради гробалното затопляне е необходимо да се засаждат нови реколти на определени географски ширини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Удобно преди 9 години
Ех, че удобничко така. Природата ни виновна. Само че "забравяте", господа управляващи, че инфраструктурата трябва да е предвидена и за по-интензивни валежи. А нашата инфраструктура е стара, повредена и неотговаряща на градоустройството, което между другото също е куца, та се къса. Ама нали е по-лесно да обвиняваме, я природата, я случайността, я липсата на късмет. Естествено отговорността никога не на някой конкретен човек, винаги е абстрактни неща.
18
0
 
16
 
! Отговори
limonadata преди 9 години
Потопите у нас са следствие от тоталното безхаберие на държавата и общините, както и на човешката небрежност и глупост. Климата няма абсолютно нищо общо. Не може коритата на реките да са затлачени, деретата застроени, язовирите неподдържани и да очакваш, че няма да има проблем и да разчиташ на факта, че ще ти се размине или няма да вали....С това оправдание за климата политиците и отговорните лица си измиват ръцете.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има потопи защото дори природата мрази Пеевски и неговия приятел, копието му Цацаров, и иска да ги удави за да възстанови природното равновесие!
16
0
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
ади овца василия какво чакаш запуши ми устата като ме блокираш пачи пачи всички партии оглавявали властта до сега са *** и кавали дудук прости простати мрежи смърт и изгнание за тея ,гейбери,бостани,дудуци,реформи деформи,абв-вгз,нфсбостани ,депесегейтаци,бсп-палячовци,вмро кавалджиевисмърт смърт и пак смърт за тея партии ,
15
0
 
7
 
! Отговори
GINA преди 9 години
Бих добавил и да се спре горката мафия, покровителствана от дпс, да изсича горите. Мазна крадлива ***, това и върху вас рефлекрира бе, *** ненаядени.
14
0
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
днес.бг са много зле ,хайде пак ме блокирайте какво чакате *** *** гейбераска,бостанска, деформирали деградирали калинки дудук кавалджиеви
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това за самолетите е вярно,хвърлят някакви ионни частици които увреждат половата система на човека,но и усилено се твърди в интернет че сащ ни пускат харп и то не само на нас
12
1
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
хайде блокирайте ме сложете ми цензура,мръсни продажни медии промити мозъцище ми налагате вие цензура,ся да ви кажа интернет е виртуално пространство не реалнотака че всеки може да си прави и пише каквото иска ,да ви образовам днес.бг кавала дудукови соросни прости простати мрежи американо-терористи промити мозъци,за нищо неставате калинки лумпенски
11
0
 
11
 
! Отговори
Men преди 9 години
В Англия вали постоянно в северните части на Германия също и то не само тази година, но там има силна държава която взима мерки за защита на хора и имущество. Холандия е под морското равнище няма удавени -примери много, а у нас всичко е разграден двор. Докато се сечат безразборно горите строи се където им скимне и не се стопанисват язовири водата и планината ще ни идват на гости ежедневно!
10
0
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Ако валежите продължат в същите темпове и зимата, то дано са ви останали средства от миналата топла зима.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пишете глупости, дъждовете са си дъждове. Има държави, където вали постоянно, причината са това което се случи в БГ е безхаберието на институциите, липсата на регистри и контрол на водоемите и още куп причин, като липсата на елементарни неща в 21 век, като канализация в някои населени места.
8
3
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! преди 9 години
Стига лъгали простия мат'риалКлимата се може да се контролира успешно и целенасочено от близо вече две десетилетия Абре, какво стана с глобалното затопляне ? Мухаха ,нещо тихомълком се замени с израза ''КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ''
7
0
 
4
 
! Отговори
Solar-Power преди 9 години
Най-много метан се отделя от многобройните крави в Китай.Истинското замърсяване е от *** на кравите в Китай.
6
1
 
11
 
! Отговори
яа преди 9 години
даването на язовирите под аренда е проблема
5
4
 
14
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
и този професор плаши гаргите, в природата има цикличност която се повтаря през 40 години . за разрухата и жертвите от наводненията е причина човешката немарливост и новоизлюпените богаташи мислейки си , че всичко им е позволено - да се разрушат микроязовирите , да се забрани незаконното строителство, гората не е изсечена
4
3
 
12
 
! Отговори
преди 9 години
Абе всичкото професор е ясно - раздават се солидни грантове в областта на "глобалното затопляне" (а като се оказа, че такова няма го прекръстиха на "климатични промени"). Требе да се яде... Само че, гусин професор, причините са по-различни конкретно при нас и са доста по- прозаични - сеч, язовири, липса на институции и т.н.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поголовното изсичане на горите в България е основната причина за наводненията,както и престъпното стопанисване на микроязовирите.
2
2
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
и какво, за да няма парников ефект да се откажем от колите може би? определено ще има ефект. ако се откажем от колите, тези десетина жертви на климата сега щяха да са живи. и като бонус към тях щяха да са живи и стотиците ДИРЕКТНИ жертви на автомобилите. не знам за вас, но за мене определено еко логиката е малко сбъркана.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми намълете ги тея газове спрете да пърдите поне !

Спонсорирани публикации