Мавродиев: Проблемът с КТБ създаде системен риск

Важно е банката да бъде оздравена, смята председателят на КФН
Обновена: 19 сеп 2014 18:10 | 19 сеп 2014 18:09, Надежда Бочева
16
Мавродиев: Проблемът с КТБ създаде системен риск
Стоян Мавродиев. Снимка: архив, БулФото

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев ще предложи на финансовия министър Консултативният съвет по финансова стабилност да се събере, за да обсъди кризата с КТБ. Мавродиев съобщи това, след като се срещна в БСК с експертния съвет за оздравяването на КТБ, в който се обединиха работодатели и представители на синдикатите.

Още по темата
„Ние споделяме обща тревога и загриженост за проблема с КТБ, който и според нашия анализ, и според анализа на работодателите и синдикатите, създава системен риск за българската финансова система – не само за банковия, а и за небанковия сектор“, коментира след срещата Стоян Мавродиев.

Този проблем се отразява на застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и т. н., обясни той. Очевидно е, че има системен риск, когато проблемите на система банка – в случая номер четири, се прехвърлят както върху огромен брой вложители, физически лица и компании, така и върху множество организации, наши поднадзорни лица, каза председателят на КФН.

Той подчерта, че е важно банката да бъде оздравена и трябва да се търсят всички законови възможности за  съхраняването на интересите както на вложителите, така и на инвеститорите в акции на компании от групата КТБ.

Стоян Мавродиев се ангажира да внесе незабавно идеите на синдикати и работодатели за оздравяване на поставената под надзор банка в Съвета за финансова стабилност, в който участват той като председател на КФН, гуверньорът на БНБ и министърът на финансите.

„Ще поискам свикването на този съвет, за да може в спешен порядък да бъдат обсъдени техните идеи и да се предложат работещи решения за намиране на добрия изход от кризата“, обясни той.

Съветът е нашият национален орган, който според европейските правила отговаря за стабилността на финансовата система и отстраняването на подобни рискове, допълни Мавродиев.

„Отсъствието на информация прави проблема по-страшен“, коментира председателят на БСК Сашо Дончев. Той се надява след свикването на Съвета за финансова стабилност обществото да има по-голяма яснота за случващото се с КТБ.

Дефинитивно и твърдо съм за оздравяване на банката, декларира Мавродиев.

„Ние сме за намирането на най-доброто решение за цялата финансова система“, заяви и председателят на КРИБ Огнян Донев.

На въпрос дали намирането на решение за съдбата на КТБ трябва да мине непременно през следващото Народно събрание участниците в срещата заявиха, че поради липсата на достатъчно информация няма как да отговорят. Трябва да се вземат най-добрите работещи решения в полза на обществото, заяви председателят на КФН.

Сашо Дончев за пореден път заяви, че банката трябва да бъде оздравена, но не за сметка на бюджета.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: КФНКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
prosit преди 9 години
nisto ne e izcheznalo - samo e preminalo ot edin djob v drug. :)parite na *** sa v amerikanskata targovska banka. stanala e edna malka schetovodna greshka ? :)predi 2 godini taka byaha izcheznali 50 miliarda evro ot deutsche bank v germany - malka schetovodna greshka. posle se nameriha parite, popraviha si greshkata. Angela se usmihna happy - ste ima evro za griechische wein i tzatziki.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kade sa i parite be ,shto nikoi ne kazva ....
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът КТБ е политически проблем.Създадоха го крадливи политици,които не се наядоха.Така си започна този преход-с байганьовски лъжи,грандиозни манипулации и даже с преврати.Много наивен се оказа българският народ и изключително неморални тези,дето се самонастаниха да го управляват,като не правеха промени,а изготвиха закони,защитавайки само тях и натрупаното чрез властта богатство.Да се чуди човек имат ли душа,имат ли съвест...Май само стомах имат тези рожби на порока.Съд и затвор за тях!ВЪН!
9
0
 
5
 
! Отговори
Манафски преди 9 години
Този Гей, няма ли кой да го смени?
8
0
 
3
 
! Отговори
mai преди 9 години
Na viarvam na toz cherven bulyk i kradetz na DDS.
7
0
 
8
 
! Отговори
Роки преди 9 години
Ти самият си част от системния риск.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мишо БиратаНяма как да ги върнат с тия пари платиха тръбите за южен паток - затова вече 3 месеца тупкат топката и още дълго ще я тупкат!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Брюксел?ЕК да спре всички пари към България
4
0
 
12
 
! Отговори
цеци преди 9 години
На хората им е писнало от коментарите на знаещи и незнаещи псевдоексперти,от пин-погна разиграващ се между БНБ и правителството,протакането на яснотата около КТБ.Стига със извинението "Синджира си идва козата е нема"
3
0
 
16
 
! Отговори
Anton преди 9 години
В расъжденията и прозренията си Мавродиев удоно пропуска няколко момента:1. КФН контролира всички публични компании в т.ч. КТБ, ***, ЦКБ. Какъв точно контрол е упражнявала толкова години за да изчеднат няколко милиарда?2. КФН защитава облигационерите - как точно ги е защитила в КТБ?3. Кой в КФН носи отговорност за горното?Мавродиев както и Искров са лично отговорни за кражбите на дези и други милиарди които тепърва ще цъфнат в поднадзорните им обекти. Прокуратура има ли? Ако ли не - тояга!
2
1
 
8
 
! Отговори
ДРЕБЕН ВЛОЖИТЕЛ преди 9 години
Има системен риск за държавата
1
0
 
16
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
АБЕ МАВРОДИЕВ НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ СИЛНО ИСКАТ ДА Я ФАЛИРАТ И ДА КАТУРНАТ БОРДА.ОНЯ ДЕН ИЗНЕСОХА ИНФОРМАЦИЯ ЧЕ ШЕФОВЕТЕ НА ЛИТЕКС И ЛУДОГОРЕЦ ИМАТ ОГРОМНИ КРЕДИТИ КЪМ КТБ ИКОЙ ЗНАЕ КОИ ОЩЕ.ПРОСТО ИСКАТ ДА КАТУРНАТ БОРДА ,ЯСНО ЗАЩО.ЛОШОТО Е ЧЕ ПРОКУРАТУРА,БНБ И ВИДНИ ПОЛИТИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В СЦЕНАРИЯ.ТРУДНО МИ Е ДА СИ ПРЕДСТАВЯ ПОСЛЕДИЦИТЕ ПРИ ЕДИН ТАКЪВ СЦЕНАРИЙ,ТРУДНО МИ Е ДА СИ ОБЕСНЯ ОВЧЕДУШИЕТО НА ЕЛЕКТОРАТА,КОЙТО В МОМЕНТА ГЛЕДА СЕИР И СЕ КЕФИ ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ИЗГОРИ С ПАРИТЕ .А ЗАДАВАТ ЛИ СИ ВЪПРОСА Ч