Здравната реформа да продължи при политически консенсус

Нужни са спешни промени, заявиха ГЕРБ, БСП и РБ
24 сеп 2014 12:42,
1
Здравната реформа да продължи при политически консенсус
Снимка: БТА

Реформите в сектора на здравеопазването са спешни и неотложни, но те трябва да се случат при консенсус между партиите за провеждането на дългосрочна реформа. Около това се обединиха представители на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок, които представиха своите визии за реформите в здравеопазването на форум „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ акцентира върху работата по подобряването на здравните услуги като основна стратегическа задача и основа за бъдещите реформи - профилактиката и превенцията и стабилизирането на финансовата система в сектора.

Тя заяви, че партията ще предложи ново решение за събиране на вноски от здравно неосигурени като механизъм за осигуряване на средства в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В спешната помощ трябва да има промени, а болниците трябва да станат по-ефективни и достъпни, допълни Атанасова.

Петър Москов от Реформаторския блок посочи, че философията на неговата партия в сферата на здравеопазването е за преминаване от заплащане за услуга към заплащане за резултат. Според него здравната вноска не трябва да се повишава, както и останалите данъци и такси. Неотложна е и промяната в здравното осигуряване, продължи Москов. Трябва да има първи солидарен стълб, в който държавата ще има все по-голяма роля и втори стълб – доброволен, който покрива дефицитите на първия. Първият стълб, по думите на Москов, трябва да стане инструмент на държавата за осигуряване на базов модел за медицински услуги.

Реформаторите ще предложат от 2015 година държавните служители да започнат да се осигуряват сами, допълни Москов.

Промените в болничната помощ според Реформаторския блок включва консенсус по нова национална здравна карта и създаване на здравни болнични консорциуми. Тяхната цел ще е на регионално ниво да обединяват няколко болници, които да сключват един договор със Здравната каса.

За лекарствената политика реформаторите смятат, че трябва да бъде ориентирана към договаряне на един базов пакет от генерици, а със спестения ресурс да се инвестира в иновации. Партията има и идея за създаването на специален фонд, който да подпомага хората в пенсионна възраст за тяхното лечение и за медикаменти.

Емил Райнов от БСП също обяви необходимост от цялостна промяна на модела в здравеопазването, който гарантира качество и достъпност чрез засилване отговорностите на държавата. Преориентирането на здравния модел към превенция и профилактика също е приоритет за партията.

Реформата в спешната помощ трябва да включва ресурси за нови линейки и апаратура, повишаване на запратите, възможност за специализации и като цяло нова организация, заложено е в платформата на левицата.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.