Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години

Нейков: Трябва увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и нова политика по доходите
Обновена: 25 сеп 2014 14:06 | 25 сеп 2014 09:30,
87
Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години
Снимка: Bulgaria on Air

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

“Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга”, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Ти вменяем ли си? Не политиците вдигат доходите, това е отговорност и право на всички членове на нашето общество - това дори е записано в конституцията, но няма кой да чете и мисли. Когато чета коментари като твоя се давам сметка колко неграмотно, лениво и наивно е нашето общество. След като някой иска да живее добре ще трябва да положи усилия, а не да чака някой друг да свърши тази работа!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов много се дуе сега,помпа мускули за пред хората,но се чувства неговата неувереност за предстоящите избори и бъдещото управление.Вече не говори че сам ще управлява,за воля и безалтернативност,че няма да прави коалиции,нищо че енин ден говори никога с БСП,никога с ДПС,никога с ....Щял да има мнозинство.Той и преди и сега имаше мнозинство и какво?С това си невлизане в парламента и саботиране работата на НС такава мина си заложи,че ако сътави следващото правителство,то новият парламент ще му
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ни дойдат чесни политици които мислят за народа да ни дигат заплатите и пенсиите и да свалят цените, а не като сегашните които гледат само да крадат и да си пълнят гушите. Ние българите искаме да жувеем добре, да взимаме големи заплати и да си доставяме удоволствия, да се кефиме на живота.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спирам да плащам данъц и осигуровки. Това е каца без дъно.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е турчин!
32
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И коя политическа сила има воля и капацитет да свърши тази работа?С политици ,които всеки ден доказват противното.
31
1
 
15
 
! Отговори
God преди 9 години
Намалението на осигуровките беше с чудовищните 2%, които ГЕРБ си взеха обратно като върнаха старият им размер. Просто откачете от НОИ всички социални плащания като социални пенсии (т.е. на неосигурени лица), инвалидни пенсии и т.н. Пенсионните вноски трябва да се ползват единствено и само за пенсии на осигурени лица. И да се увеличи частта от вноските в лични сметки, за да имат стимул работещите да се осигуряват. Осигурителната тежест в момента е ОГРОМНА.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова пък ще има много избори. Мноооого избори, може и всеки три месеца избори да има.
29
0
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Тогава се придържай към правилото - след като аз не мога/ не искам да правя нещо смислено, тогава нека не преча на тези които могат и искат да направят нещо смислено! В България има не малко хора които чакат някой да ги оправя, а са поели живота си в свой ръце, но останалата маса от хора незнайно защо се опитва да им пречи всячески.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния червен шаман, който мечтае да преразпределя! Глупост на нашата пенсионно-осигурителна система е принципа "да вземем от тези които създават и да дадем на тези които си бъркат по дупките целодневно". НОИ е тотално излишна на организация, но си го наследихме от великия соц. Не можело да разчитаме на пазара? А на кой да разчитаме на полуграмотни вождове като теб ли? Пазара няма алтернатива, особено тук! Всеки трябва да прави избор и да поема отговорност - колкото си дал, толкова ще получиш!
27
1
 
10
 
! Отговори
но преди 9 години
Но никой не дрзва да потърси фалшивите инвалиди от гетата .... НА СЪД ШЕВОТИЕ НА НОИ в последните 20 ГОДИНИ дето пропиляха парите на хората по *** събратя дето вземат по 2000 хиля ди майчинство чрез кухи фирми , но никои не им го спира .... тези са продажна ***
26
1
 
26
 
! Отговори
kkk преди 9 години
пипнете осигуровките и възраста и е тогава ше ви е.ем майките селски... хващайте *** да бачкат, щото ми писна да ми взимат по 300 лв. всеки месец за социални осигуровки...
25
0
 
15
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
НАРОДЕН СЪД ЗА НЕЙКОВ и от тук нататък за всеки политик .... на всеки шест месеца народа да казва за затвора ли е или остава в управлението на държавата.....
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсонната, а здрявната системи са класически финансови пирамиди. Кой ги създаде? Кой получава заплати и хонорари от тях? Тези въпроси скоро ще бъдат зададени, заедно с искането за пълна наказателна и имуществена отговорност на тези, които изядоха парите на народа.
23
0
 
5
 
! Отговори
дядо преди 9 години
"трай бабо за хубост"
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този трябва веднага да бъде арестуван, като ръководител на ОПГ осъществяваща геноцид над българите.
21
0
 
15
 
! Отговори
хора преди 9 години
Още през 93 година една шефка от нои ми каза , планът е да се работи до 73 години, и тогава и се смях... на там отиват нещата
20
0
 
11
 
! Отговори
Господ преди 9 години
Господ да Ви го върни господа политици, управляващи и министри, в старините си да лазите, децата Ви да не ви поглеждат , както сега страдат хората и децата им заминаха из чужбина за да храните една *** гласоподаватели .... няма да уточнявам от какъв етнос....
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ДРУГАРЮ. ПЕНСИИТЕ ЩЕ СКОЧАТ КОГАТО ТОКА СТАНЕ 1 ЛВ. ЗА КИЛОВАТ. А ХЛЯБА 5 ЛВ. ЗА 550 ГРАМА.ТОВА НИ ОЧАКВА В СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА ДИВИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. А СЛЕДВАЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 77 ГОДИНИ С ПАМПЕРСИ И С ПРИГОТВЕНИ КОВЧЕЗИ ДО РАБОТНОТО МЯСТО.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 15Бабати цола работеше и след насиране!