Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години

Нейков: Трябва увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и нова политика по доходите
Обновена: 25 сеп 2014 14:06 | 25 сеп 2014 09:30,
87
Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години
Снимка: Bulgaria on Air

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

“Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга”, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
1
 
! Отговори
До чугуна преди 9 години
До соваИмаше ама остави 10 милиарда дълг и една хиперинфлация!
16
1
 
8
 
! Отговори
сова преди 9 години
Как онази държава преди 25 г. имаше пари за пенсии при възраст за жените 55 и за мъжете 60години, и човек знаеше че пенсията ще му е 70% от заплатата която получава. А сега за 25 г капитализъм човек човек от ден на ден живее по зле,особено пенсионерите, които казва един наш баш политик са лош материал и изядоха резерва, храни се по зле, с фалшиви храни,лекува се по зле с фалшиви лекарства. Българино, затова ли вдига двата пръста и спа и пика по зелените площи преди 25 години.
15
0
 
6
 
! Отговори
иванова преди 9 години
нейков, като толкова голям експерт по въпроса, какъвто смяташ че си, защо не продумваш нищо за социалните пенсии и плащания и мястото им в т н от вас пенсионна реформа, не е ли редно да се реши първо този въпрос, пък после да се упражнявате в реторика на тема "какво трябва да им се случи на работещите" за да има и за крадците
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как да има скок като НОИ разсрочва осигуровките на робите наковачки за по 10-15 години.
13
0
 
19
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Този глупчо го слушах сутринта по радиото- големи недомислици са му "хрумнали", че и имал глупостта да си ги изкаже публично. На кого осигуровките ще увеличите, бе, човече Божи? То работещи хора и бизнес тук не останаха. Докога ще се трупат всичките ангажименти на малкото работещи? Че то още като им трупнете- още хора ще се изнесат и в работоспособна възраст едва ли някой ще остане да плаща на купищата пенсионери. ФАЛШИВИТЕ ИНВАЛИДИ ХВАНЕТЕ, ЧЕ ИЗЯДОХА ПАРИТЕ НА НОИ!
12
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Абе работя вече 40г и съм на 58г кога ще се пенсионирам
11
0
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Преди да вдигате осигуровките има няколко неща които трябва да се оправят:1. демографската криза - Ако няма млади хора да плащат вноски откъде пари?2. Сивата икономика - има стотици предриятия където осигуряват на минималния осигурителен праг а плащат повече. Бърза справка в НОИ ще ви отвори очите.3. Безработицата - повече хора да работят - повече пари от осигуровки.4.Инвалидните пенсии -да се преразгледат.5.*** братя да поработят.Ама най-лесно е да товариш съвестните дето плащат
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви са тия институти?! Балкански институт? някой да е чул за апенински институт?
9
0
 
16
 
! Отговори
пенсия преди 9 години
Те и веднага могат да вдигнат пенсията на 2000лв, но при условие, че се пенсионираме на 85г. Това е идеята, да взимат много ама малко хора. А останалите пари да ги лапат тия дето сега се бият за кокала.
8
0
 
17
 
! Отговори
Скок Подскок преди 9 години
Да, осезаем скок на пенсиите ще има - в пропастта.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е тръгнал този *** да си вдига рейтинга, не се ли ояде достатъчно, та още лъмти. Такива като тоя трябва да гният панделата и от там да дават акъл, благодарение на компетентността му пенсиите и мизерията за на уникално ниво.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татко ще ми купи колело, ама друг път.
5
20
 
3
 
! Отговори
юрист преди 9 години
Искам всички червени *** , а и другите хора да помислят върху следното. След всичките злобни и просташки приказки за Б. Борисов и ГЕРБ , той се откаже да прави правителство. Какво следва-правителство на БСП и ДПС , но нали самите те се отказаха от властта и какво правим. Нищо но от сърце. Умишлено не коментирам разни партийки с мерак за власт. Айде сега кажете какво да правим по конституция, а не по празни приказки.
4
0
 
26
 
! Отговори
zeus преди 9 години
И как ще стане това, като от година на година храним все повече ***, които нито работят, нито плащат данъци? Иначе пенсиите лесно могат да се вдигнат с увеличаване на заплатите, съответно с това се вдига и вноската, ама ако тя се излива в сегашната каца без дъно забравете за повишение. Решението е персонални пенсионни партиди.
3
0
 
19
 
! Отговори
Трай, коньо ... преди 9 години
Какво има предвид той, като казва "осезаемо"?Защото преди 13 години един друг обещаваше "незабавно и несимволично" увеличение на пенсиите.Още по-преди пък, когато преизчислиха (по-точно казано, намалиха пенсиите на хората) друг изцвили театрално в пленарната зала: "Приемаме закон за отцеубийството!" Ах, недей! То бяха обещания това да е само временно, да се предприеме не знам какво, но до ден днешен пенсионерите мизерстват, а много от тогавашните пенсионери вече не са сред живите.
2
1
 
19
 
! Отговори
V преди 9 години
60% от палщанията за пенсии са за субсидия от державата ,а тя задлъжнява здраво.така че тоя от къде смятя че ще доидат парите.Явно чака чудо.
1
0
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 9 години
МОЖЕ БИ АМА НАДАЛИ